Marele clarvazator Wolf Messing si enigmele sale

Marele clarvazator Wolf Messing si enigmele sale

Wolf Messing a fost una dintre cele mai enigmatice personalitati ale secolului XX. El a prezis cu exactitate moartea lui Hitler, infrângerea Germaniei naziste si victoria URSS-ului in cel de-al doilea razboi mondial. Previziunile sale uluitoare au creat în jurul lui o aura mistica, care înspaimânta si totodata fascineaza. Prin puterea sa fenomenala de sugestie si control al mintii, el a reusit sa scape de lagarele mortii hitleriste si de gulagurile sovietice. Desi capacitatile sale uimitoare au fost studiate de savanti din întreaga lume, Wolf Messing a ramas o enigma, un om-legenda, cunoscut astazi ca cel mai renumit hipnotizator si cel mai bun telepat din istoria omenirii. Toate documentele care i-au apartinut se afla astazi în arhiva FSB si poate ca într-o buna zi vor fi desecretizate.

Eu sunt Wolf Messing!

 Moscova, noiembrie 1940. Ora 9.50 dimineata. Prin poarta maiestuoasa a cetatii Kremlinului, strajuita de ofiteri înarmati, paseste ferm un barbat scund, cu o înfatisare modesta, chiar cenusie, însa cu o privire patrunzatoare, ce trada o fire puternica. În mod uluitor, trece pe lânga garzi fara sa fie întrebat absolut nimic, si patrunde dincolo de zidurile groase de caramida rosie. Coridoarele întortocheate ale palatului sunt întesate de soldati cu arma la picior. Individul necunoscut trece pe lânga ei, ca si cum nimeni nu l-ar ob­serva. Face la stânga, apoi la dreapta, urca scarile si în câteva minute ajunge la etajul superior, acolo unde, în capatul culoa­rului, se afla cabinetul tovarasului Iosif Vi­sarionovici Stalin, conducatorul su­prem al Uniunii Sovietice. Ajungând la usa biroului, se opreste în dreptul ofite­ru­lui de serviciu. Acesta tâsneste în picioare în pozitie de drepti si îl saluta solemn pe necunoscut, de parca ar fi fost o persoana extrem de importanta. Barbatul apasa mânerul masiv, de bronz, deschide usa dubla si intra dezinvolt în cabinetul celui mai temut om din Uniunea Sovietica. Din spatele biroului, Stalin ridica privirea si întreaba cu o voce ce vadeste uimire totala: „Incredibil! Cum ai reusit sa treci de toate garzile si sa ajungi pâna aici?” „E foarte simplu, tovarase Stalin! Le-am inoculat în minte tuturor ca eu sunt Lavrenti Beria, seful aparatului politie­nesc!”, a raspuns zâmbind barbatul.

marele clarvazator wolf messing si enigmele sale

Individul necunoscut care izbutise sa strapunga în doar câteva minute toate filtrele de control ale celei mai bine pazite fortarete ale Moscovei nu era nimeni altul decât Wolf Messing, celebrul clarvazator. Cu câteva zile înainte, avusese o întrevedere cu Iosif Stalin care, neîncrezator în puterile sale extrasenzoriale, l-a supus unui test: sa patrunda fara documente în Kremlin si sa se prezinte în cabinetul sau, fix la orele 10 ale diminetii. Desi o asemenea tentativa era echivalenta cu sinuci­derea, Messing accepta imediat provocarea, raspunzând cu nonsalanta: „Am sa execut ordinul dumneavoastra si am sa va demonstrez ca pot penetra întregul sistem de aparare al Kremlinului! Pentru ca eu sunt Wolf Messing!”.

Dar cine era Wolf Messing, acest personaj misterios si cum ajunsese el sa se întâlneasca personal cu însusi temutul Stalin?

Copilul-minune

Povestea începe în septembrie 1899, în Polonia, în orasul Góra Kalwaria, care la vremea aceea facea parte din Imperiul Rus. În familia negustorului evreu Messing se nascu un baietel ce de la prima vedere le paru tuturor foarte ciudat: cu ochii mari, de culoarea taciunelui, cu parul negru, neobisnuit de des pentru un nou-nascut. Tocmai de aceea primi numele de Wolf, cuvânt care în limba germana înseamna „lup”. La vârsta de patru ani, baietelul a început sa sufere de som­nambu­lism, o tulburare neurologica care atunci se considera ca fiind provocata de fazele lunii. Fusese adesea surprins de familie stând în somn la fereastra si privind luna. Într-o buna zi, le povesti parintilor ca astrul ceresc este locuit de niste fiinte stranii care îi vorbesc. „Mi-au spus ca eu nu sunt ca toti ceilalti. Ca în mine este ascunsa o putere incredibila si ca ei toti, locuitorii cerului, ma vor ajuta sa o scot la iveala”. Auzind grozaviile pe care le îndruga baiatul, tatal lui Wolf s-a gândit ca cea mai buna solutie este sa îl dea la o scoala religioasa.

 De boala noctambulismului, Wolf a fost vindecat printr-un leac simplu, babesc. Parintii i-au asezat lânga pat un lighean cu apa, astfel încât, atunci când se ridica, trebuia sa paseasca în apa rece care-l trezea pe data. Înca din primii ani de scoala, Wolf dovedi ca are o memorie exceptionala, învatând cu rapiditate texte complexe din Talmud. Întreaga familie îl vedea deja ca pe un viitor rabin. Însa învatatura religioasa nu era deloc pe placul copilului si, într-o buna zi, se hotarî sa fuga de la seminar.

Având în buzunar doar câteva monede, Wolf se îndrepta catre statia de cale ferata si se urca în primul tren care-i iesi în cale. Nu voia decât sa doarma putin dupa drumul lung si obositor pe care-l parcursese pâna la gara. Se ascunse sub o bancheta si adormi pe data. Acesta a fost momentul decisiv care i-a marcat întreaga existenta. Aici, în vagonul trenului ce se îndrepta catre Berlin, i-a fost dat lui Wolf sa descopere pentru pri­ma data puterea sa incredibila de sugestie, capacitatea de a in­duce anumite gânduri oame­nilor. Con­trolorul de bilete îl vazu ghemuit sub bancheta si îi ceru biletul. Speriat, baiatul se uita în jurul sau si, zarind o hârtie aruncata pe jos, i-o întinse controlorului spunând în gând: „Acesta e biletul meu!”. Conductorul lua hârtiuta, o suci între palme, o composta si i-o înapoie ca pe un adevarat bilet: „Ce cauti sub bancheta daca ai tichet ? Sunt locuri destule. În doua ore vom fi la Berlin!”.

Asa ajunse Wolf în capitala Germaniei, singur si fara nici un ajutor de nicaieri. Urmara zile grele, de foame cum­plita. Singura modalitate de a scoate câtiva banuti era sa vacsuiasca pantofii trecatorilor, însa câstigul era atât de mic, încât Wolf era mereu lihnit de foame. Pâna în­tr-o zi, când trupul sau firav ceda si pustiul se prabusi pe caldarâm. Gasit de politai si considerat mort, este dus la morga. Dupa trei zile, din întâmplare, un student descopera ca baiatului înca îi bate inima. Readus în simtiri, începu sa strige: „De ce sa ma duceti la politie sau la casa de copii?”. Profesorul Abel, un renumit neurolog care fusese chemat de urgenta pentru a vedea ciudatul caz, îl privi naucit si îl întreba: „De ce ai spus asta?”. „Pentru ca asta ati gândit chiar acum câteva minute”, replica baiatul. Dupa câteva zile, profesorul Abel constata cu si mai multa uluire ca Wolf, în ciuda fap­tului ca suferise de o anemie foarte pu­ter­nica, era capabil sa-si regenereze singur organis­mul, prin proprie vointa. Neu­rologul ger­man a realizat rapid ca baiatul detine capa­citati extrasenzoriale fantastice. Si astfel, Wolf a ajuns sa fie cunoscut în spital sub numele de „copilul minune”.

În vizita la Einstein si Freud
Sub îndrumarea si atenta supervizare a profesorului Abel si a altor specialisti neu­ro­logi si psihiatri, Wolf a început sa-si des­copere si apoi sa-si exerseze abilitatile sale unice. Treptat, si-a constientizat capacitatea de a controla oamenii la nivel mental si a învatat sa desluseasca din „corul de voci” care-i rasuna în subconstient exact acea vo­ce pe care trebuia sa o capteze si sa o indi­vi­­dua­lizeze. Dupa câtiva ani de experi­men­te si exercitii, baiatul reusea sa se introduca în stare de catalepsie ( rigiditate brusca a muschilor si tulburarea functiilor cerebrale -dexonline )  si îsi putea suprima com­plet orice durere. Atunci hotarî împre­una cu profesorul Abel ca este pregatit sa se faca cunoscut marelui public. Si astfel, tânarul Wolf, în vârsta de 16 ani, s-a angajat la circul de stat din Berlin, unde avea pro­priul sau numar de iluzionism. În prima parte a reprezentatiei, Wolf uluia spectatorii mergând descult pe sabii si înfigându-si ace în trup, fara ca macar o picatura de sânge sa-i curga, iar în a doua parte, realiza de­monstratii de hipnoza si telepatie: citea gân­durile celor aflati în sala, „sterpelea” din buzunarele spectatorilor diverse obiec­te, fara sa paraseasca scena, sau transmitea la nivel mental di­ver­se comenzi subiectilor. „Nu este vorba despre citirea gândurilor ci, mai corect spus, citirea muschilor. Când un om se gândeste intens la ceva anume, celulele ner­voase din creier transmit impulsuri catre toti muschii din organism. Aceasta actiune nu este vizibila ochiului neinitiat, eu însa o captez imediat si o preiau sub con­trol si astfel, transmit cu usurinta subiectului co­menzi la nivel subconstient, fara sa avem un contact direct”, explica câtiva ani mai târziu Wolf Messing.wolf messing
 

Experimentele sale psihologice neobisnuite deveni­sera atât de cunoscute, încât mii de oameni se buluceau sa prinda un loc la reprezentatiile care se desfasurau pe întreg teritoriul Germaniei. Tânarul era cap de afis cu show-ul sau intitulat „Experientele psihologice ale lui Wolf Messing”. Curând, faima lui s-a raspândit în întreaga Europa, si însusi Albert Einstein îsi exprima dorinta arzatoare de a-l cunoaste pe tânarul medium. Aflând ca este în turneu în Austria, celebrul fizician îl invita pe Messing în vizita. În casa acestuia, Wolf îl întâlneste si pe Sigmund Freud, marele neuropsihiatru care, de îndata, îi propune sa realizeze împreuna un experiment. Prin telepatie, Freud îi sugereaza tânarului Wolf sa se duca în cealalta camera, sa aduca de pe birou o vioara, sa i-o înmâneze fizicianului si, la nivel mental, sa-i transmita acestuia rugamintea de a le inter­preta o bucata muzicala. Wolf a trecut cu succes testul psihiatrului care, încântat peste masura, îi propune un al doilea experiment. De data aceasta, Messing trebuia sa ia de pe masa de toaleta o penseta si sa-i smulga fizi­cianului trei fire de par din faimoasa mustata luxu­rianta. Usor stânjenit, Wolf a luat cu doua degete pen­se­ta, s-a îndreptat catre savant si, scuzându-se, i-a ex­plicat ce este obligat sa faca. Einstein a zâmbit si a acceptat jocul.

Astfel s-a ales tânarul Messing cu doi prieteni ce­lebri în întreaga lume. Se pare ca tânarul telepat a locuit timp de câteva luni în casa lui Freud, unde parintele psihanalizei l-a ajutat sa îsi largeasca si mai mult orizonturile, instruindu-l în domeniul hipnozei si auto-hipnozei.

Prins între Hitler si Stalin

 Ani la rând, a calatorit în întreaga lume, oferind reprezentatii senzationale în întreaga Europa, în cele doua Americi, în India si în Japonia. Ajungând cu turneul în Riga, capitala actualei Letonii, Wolf Mes­sing a realizat în fata a mii de spectatori un experiment unic, complet inedit: a condus o masina pe bulevardul principal al orasului, legat la ochi. În dreapta lui, soferul îi dicta la nivel mental manevrele pe care trebuia sa le execute. Messing nu sofase niciodata în viata lui si acest experiment, desi îndeplinit cu succes, în aplauzele multimii, nu s-a mai repetat vreodata.

În 1937, în timpul unei reprezentatii din Varsovia, Messing a îndraznit sa rosteasca o predictie care avea sa îi schimbe traiectoria vietii si a stralucitei sale carie­re. În fata a mii de oameni, a prezis data exacta a mortii lui Adolf Hitler, pe atunci cancelar al Germa­niei, care deja pregatea politica de declansare a celui de-Al Doilea Razboi Mondial . A doua zi, toate marile coti­diene poloneze titrau cu litere mari pe prima pagina „Un prooroc evreu prevesteste data de 30 aprilie 1945 ca fiind ziua mortii lui Hitler!”. Fireste ca aceas­ta stire a ajuns de îndata la urechile conducatorului nazist si Führer-ul a oferit o recompensa de 200 de mii de marci, o suma fabuloasa, celui care îi va aduce „ca­pul” profetului.

 Când trupele germane au invadat Polonia, împo­tri­va lui Wolf Messing s-a declansat o adevarata vânatoare. Constientizând pericolul, vestitul medium s-a ascuns luni în sir în beciul casei unui negustor din Varsovia, pâna într-o zi, când inevitabilul s-a produs. Messing a fost descoperit, arestat si batut cu cruzime, pâna si-a pierdut cunostinta. Revenindu-si în simtiri abia în celula întunecoasa din subsolul Ministerului de Interne din Varsovia, Messing si-a adunat toate fortele si, prin puterea mintii, a transmis gardienilor aflati dincolo de zidurile reci ale carcerei în care fusese aruncat, ca toti sa se adune acolo. Întâi au sosit gardienii si, dupa câteva minute, în fuga, a venit chiar ofiterul de serviciu. Lui Messing nu i-a mai ramas nimic de facut decât sa treaca pe lânga ei fara pro­ble­me, sa zavorasca usa grea de fier si sa paraseasca cladirea.

În anii aceia cumpliti, pe întreg teritoriul Poloniei, evreii erau arestati si siliti sa traiasca în ghetouri. Cei care reuseau sa scape fugeau peste granita, cu pre­cadere în Uniunea Sovietica, în speranta unei vieti mai tihnite. Astfel, desi ideea nu îl încânta, Messing decide ca noua sa destinatie trebuie sa fie imensa tara de la rasarit. Desi nu vorbea limba rusa si nu cunostea pe nimeni, Wolf Messing este primit în trupa unor artisti care ofereau re­pre­zentatii în regiunea Brest, din sud-vestul Belaru­siei. Si iata ca, înca o data, darul sau unic, neobisnuit, avea sa îi salveze viata. În timpul unui spectacol oferit în Minsk, pe sce­na, lânga Messing, si-au facut apa­ritia câtiva agenti NKVD (politia secreta sovietica) care, cerându-si scuze publi­cu­lui, l-au „saltat” pe telepat. A fost dus direct în fata te­ri­bilului Sta­lin, care deja auzise despre puterile feno­menale ale clar­va­zatorului. Pentru a-i verifica capa­citatile, Stalin i-a ordonat sa patrunda în trezoreria de stat si sa obtina o suma uriasa, o suta de mii de ruble, fara niciun document la mâna, ajutându-se doar de puterea mintii. Chiar sub ochii agentilor secreti, Messing a intrat în cladirea Bancii Centrale, s-a îndrep­tat catre casierie si, întinzându-i functio­narului o simpla pagina goala dintr-un caiet dictando, si-a deschis servieta în asteptarea bancnotelor. Casierul a cerce­tat simpla bu­cata de hârtie, apoi a deschis seiful si a nu­ma­rat o suta de mii de ruble. Pentru telepat, experimentul s-a dovedit a fi floare la ure­che.

Desi în Rusia, în acea perioada, hip­no­za, telepatia sau alte asemenea „trucuri ilu­zioniste” erau considerate sarla­tanii si, ca atare, complet interzise, Stalin i-a permis lui Wolf Messing sa ofere reprezentatii pe întreg teritoriul Uniunii Sovietice.

În 1943, în timpul unui spectacol sus­tinut în No­vosibirsk, Messing a fost întrebat când se va sfârsi razboiul. Fara sa stea pe gânduri, clarva­za­torul a raspuns cu voce grava: „Vad tancuri cu însem­nele Armatei Rosii defilând pe strazile Ber­linului in data de  8 mai 1945”.

Testamentul lui Messing

 Singura persoana pe care Messing a acceptat-o în preajma sa si careia i-a dezvaluit o parte din tehnicile experimentelor sale psihologice este Olga Migunova, astazi presedinta Academiei de Hipnoza de la Mos­cova, psihoterapeut si doctor în stiinte neuropsihologice . Cu celebrul telepat, Olga Migunova s-a întâlnit în 1966, în orasul Gelendjik din regiunea Krasnodar. „Aveam 17 ani, venisem împreuna cu mama sa asis­tam la una dintre conferintele profesorului Messing. Îmi amintesc perfect acea zi, de parca ar fi fost ieri. Sala era arhiplina. Pe scena, în aplauzele a sute de oameni, a aparut Wolf Messing. S-a oprit pentru câ­teva clipe si s-a uitat în sala, cautând parca pe cineva. S-a îndreptat direct catre rândul unde stateam si s-a oprit în dreptul mamei. S-a aplecat si i-a spus: «Va rog sa o scoateti pe fiica dumneavoastra din sala. Ol­ga îmi perturba experimentele. Asteptati-ma dupa re­prezentatie». Ardeam de nerabdare sa îl urmaresc pe acel personaj fascinant, dar m-am supus vointei lui si am iesit din sala plângând. Biata mama nu stia cum sa ma împace. Dar nu am ple­cat acasa si, dupa doua ore, profesorul Messing a venit la noi si i-a spus mamei: «Olga trebuie sa mearga cu mine la Moscova. Locul ei este ala­turi de mine, pe scena. Fiica dumneavoastra detine capa­ci­tati fenomenale»”.

Astfel a ajuns Olga asis­ten­ta si eleva lui Wolf Mes­sing. Intr-o buna zi, ma­estrul i-a destainuit un secret: starea letargica în care cazuse în copilarie fusese pri­ma sa calatorie în lumea de dincolo. Se pare ca Wolf Messing trecuse de zeci de ori pragul lumii celor fara viata, în încercarea de a deslusi taina mortii. „Pastrez cu sfintenie pâna astazi aceas­ta hârtie pe care pro­fe­sorul mi-a înmânat-o într-o zi”, povesteste Olga Migu­no­va. „Am în­vatat pe de rost toate liniile si formele ciu­date care au fost desenate de mâna maestrului. Când mi-a dat hârtia avea o stralucire calda în ochi. Am stiut ca este un mesaj important, dar nu am reusit nici pâna astazi sa îl descifrez. Cred ca este un mesaj codat des­pre faptul ca omul poate exista în am­bele dimen­siuni: a vietii si a mortii”.

În ultimii ani ai vietii, Wolf Messing s-a închis tot mai mult în el. Reprezentatiile erau tot mai spo­radice si mai scurte.

Decesul sotiei sale, Aida, alaturi de care traise zeci de ani, l-a darâmat com­plet. Îl chi­nuia cumplit ideea ca el, Wolf Messing, cel care ajutase mii de oameni, desi prevazuse cu exac­ti­tate ziua si ora mortii iubitei sale sotii, cu toate abilitatile sale feno­menale, nu fusese capabil sa o sal­veze. „Omul nu ar trebui sa îsi afle ni­cio­data viitorul. O asemenea cu­noastere i-ar putea fi fatala”, spusese cândva celebrul tele­pat.
 
marele clarvazator wolf messing si enigmele sale (2)
 

Wolf Messing a murit în ziua de 8 noiembrie 1974. Cu doua zile mai devreme, bolnav fiind si urmând sa fie operat, înainte de a pleca la spital, s-a oprit în dreptul portretului sau de pe birou si a spus: „Ei, gata Wolf, povestea s-a sfârsit! De acum nu te mai în­torci!”.

portal.tfm.ro; formula-as.ro