Potrivit codicelor aztece, principalele surse de informatii, la inceputul lumii existau doar apa si intunericul. Zeul Ometeotl a aparut din intuneric, creandu-se pe sine din neant.
Ometeotl, barbat si femeie totodata (androgin), a dat nastere Celor Patru Tezcatlipoca, un zeu format din patru zei: Quetzalcoatl, numit si Tezcatlipoca cel Alb din est, Xipe Totec, adica Tezcatlipoca cel Rosu din vest, Huitzilopochtli, Tezcatlipoca cel Albastru din sud si Tezcatlipoca cel Negru din nord, cunoscut doar ca Tezcatlipoca.
Miturile spun ca acestor patru zei nu le-a fost usor sa creeze lumea, caci, dupa fiecare incercare, un crocodil femela, numit Cipactli, manca sau distrugea tot ce facusera ei. Infuriati, zeii au hotarat s-o ucida. Tezcatlipoca cel Negru si-a varat piciorul in apa. Cipactli l-a inghitit si, in timp ce-l devora, fratii au prins-o si au spintecat-o. Din trupul ei au creat lumea, pe Tlaloc, zeul ploii, si pe primii oameni.
Sorii rivali – Tezcatlipoca cel Alb si Cel Negru
Tezcatlipoca cel Alb, zis Quetzalcoatl, si Tezcatlipoca cel Negru, numit doar Tezcatlipoca, erau frati si rivali la stapanirea soarelui. Cum Tezcatlipoca isi pierduse piciorul in lupta cu monstrul Cipactli,el a devenit primul soare. Suparat, Quetzalcoatl l-a lovit din cer cu o bata de piatra.
Ca razbunare, Tezcatlipoca si-a pus jaguarii sa manance toti oamenii din lume. Quetzalcoatl a devenit noul soare si a creat alti oameni, dar Tezcatlipoca, inca manios, i-a preschimbat pe toti in maimute. Quetzalcoatl a fost atat de furios, ca n-a mai vrut sa fie soare si a distrus poporul maimutelor cu un uragan. Apoi, Tlaloc a devenit al treilea soare.
Oxomoco si Cipactonal
Patru batrani intelepti, nu cat zeii, dar mai mult decat oamenii, se numeau Oxomoco, Cipactonal, Tlaltetecui si Xochicauaca. Au intemeiat orasul Panuco si au vizitat Tamoanchan, raiul ceresc al zeilor. Oxomoco si Cipactonal au creat primul calendar aztec si un sistem de interpretare a viselor prevestitoare. Si-au folosit puterea de divinatie si pentru a-i ajuta pe azteci sa descopere porumbul.
Scoaterea uscatului din mare
Tonacatecuhtli, ”cel din centru” , era un zeu celest al fertilitatii, reprezentand esenta masculina a creatiei. Se credea ca traieste in Omeyocan, cel mai inalt nivel al cerului, cu sotia sa, Tonacacihuatl, esenta feminina a creatiei. In unele mituri, a despartit uscatul de cer, iar Ometoetl, de asemenea un androgin, cu forma atat masculina cat si feminina, a creat viata si oamenii pe pamantul scos din ape de Tonacatecuhtli.