miercuri, februarie 28, 2024
Persoane si personalitati ale istoriei

Lucky Luciano ,”parintele” Mafiei moderne

Numele sau adevarat era Salvatore – Salvatore Lucania. Ajuns cunoscut sub numele de Charles Luciano, el a ramas in istorie drept cel mai vestit „cap” al mafiei siciliene din Statele Unite ale Americii. Dar aria s-a de influenta s-a extins si in Europa, si in Cuba. Peste tot a fost temut, in multe locuri a fost respectat; multi l-au urat, insa s-au gasit si cativa care l-au indragit sincer.

Lucky Luciano

S-a nascut in 1897 in Sicilia si a venit in SUA in 1906, impreuna cu familia sa. Salvatore Lucania – rebotezat mai tarziu Charles Luciano – a fost unul dintre miile de italieni carora epoca prohibitiei le-a oferit prilejul de a se imbogati facand comert ilegal cu bauturi alcoolice. In 1919, cand a intrat in vigoare legea prohibitiei, Luciano, a carui familie se stabilise la New York intr-un cartier locuit mai ales de evrei, a inceput sa lucreze pentru Arnold Rothstein, supranumit Creierul, un important personaj in lumea crimei organizate, care vazuse in prohibitie un exceptional prilej de a-si dezvolta afacerile. El a cladit un imperiu al comertului clandestin, pe care l-a condus ca pe un business de mare anvergura, depasind faza primitiva a atacarii camioanelor cu bautura de catre gangsteri mascati. Luciano a invatat de la el multe. In 1920, Luciano s-a asociat cu Frank Costello si Vito Genovese – alti doi mari „afaceristi” de origine italiana, punand bazele propriei sale afaceri: a infiintat o firma de transport, carausind tot felul de marfuri – ceea ce ii oferea acoperirea perfecta pentru treburile cele mai profitabile – transporturile ilegal de alcool.

                                                                                        FRANK COSTELLO

frank-costelloIn 1925, cei trei erau cei mai importanti jucatori din New York pe piata neagra a bauturilor spirtoase. Importau whisky direct din Scotia si din Canada si rom din Caraibe. Si, datorita legaturilor sale cu alte importante personaje din lumea interlopa, Luciano devenise un membru de seama al mafiei din New York.

”Lucky” Luciano

In anii 20, Luciano devenise un soi de aghiotant al unui vestit „cap” mafiot, Giuseppe Masseria – „Joe the Boss”. Acesta era un mafiot de moda veche, care tinea mult la pastrarea idealurilor de traditie, onoare, respect si demnitate – lucruri importante in sistemul de valori al mafiotilor italieni din vechea garda. Nu lucra decat cu italieni si chiar si pe acestia ii privea cu suspiciune daca nu erau sicilieni. Luciano insa era tanar si, impreuna cu alti mafioti din generatia sa, avea alte idei. Nu-l interesa originea celor cu care lucra, atata vreme cat din afacere ieseau bani, asa ca nu-l deranja deloc sa lucreze cu Frank Costello, pe care batranii mafioti il priveau banuitor, fiindca era din Calabria. Ca urmare a conflictul de idei din cadrul clanului Masseria, Luciano a inceput sa se gandeasca serios sa scape de varstinicii mafioti retrograzi, care ii puneau bete in roate cu ideile lor invechite.

In anul 1929, Luciano a fost tinta unei incercari de asasinat: a fost rapit din strada, bagat intr-o masina, batut, injunghiat si aruncat pe o plaja. In chip incredibil, a supravietuit, ceea ce i-a si adus porecla de Lucky (Norocosul); a ramas, de pe urma ranilor, cu o cicatrice foarte vizibila si cu o deformare a pleoapei ochiului drept, ceea ce, adaugat la semnele lasate de varsatul de care suferise in copilarie, ii dadeau o infatisare destul de respingatoare. Luciano a aflat, ulterior, ca atentatul fusese pus la cale de Salvatore Maranzano, conducatorul unui clan rival, dusman al lui Masseria. Si totusi, tocmai cu acest Maranzano a incheiat Luciano mai tarziu, o intelegere; urma sa-l ajute pe Maranzano sa-l elimine pe Giuseppe Masseria, iar Maranzano urma, in schimbul acestui serviciu, sa-l numesca pe Lucky Luciano adjunctul sau la conducerea organizatiei Maranzano. In urma acestui pact, s-a declansat un razboi intre clanuri razboi care, din 1928 pana in 1931, a avut ca rezultat moartea a 60 de oameni, din ambele tabere. In cele din urma, in 1931, Masseria a fost impuscat intr-un restaurant, iar Luciano a ajuns, conform intelegerii cu Maranzano, secundul acestuia.

                                                                                  ASASINAREA LUI MASSERIA

asasinarea lui masseria

Maranzano a pus bazele sistemului cunoscut sub numele de Cele Cinci Familii (care reprezinta si azi nucleul mafiei siciliene din New York, mai cunoscuta in cultura populara sub numele de Cosa Nostra), afirmand ca uniunea se va baza pe drepturi egale pentru toti. Si totusi, setea de marire l-a impins la excese: la o adunare a celor cinci familii, Maranzano s-a autoproclamat „capo di tutti capi”, adica seful suprem al aliantei, ceea ce insemna ca toti ceilalti „capi” ai familiilor mafiote italiene din tara ar fi trebuit sa-l recunoasca drept conducator. Lucru care, fireste, i-a nemultumit profund pe ceilalti sefi mafioti. Luciano insusi s-a simtit tradat. Intamplarea i-a intarit hotararea de a ii elimina pe batranii „dinozauri”, sefii varstnici si despotici ai mafiei siciliene, pentru a-si pune in practica propriile idei de afaceri. Era randul lui Maranzano sa fie tradat. Pentru a scapa de Maranzano, Luciano a apelat la ajutorul lui Meyer Lansky, un personaj mafiot important, dar ramas destul de misterios, de vreme ce a jucat un rol inca prea putin cunoscut si inteles chiar si in ziua de azi. Lansky, desi evreu si membru al mafiei evreiesti din New York, a fost implicat intr-o masura importanta in afacerile mafiei italiene si in razboaiele interne ale acesteia.

                                                                                       MEYER LANSKY

lanskyLansky a pus, asadar, la cale asasinarea lui Salvatore Maranzano, chiar in ziua in care acesta, care aflase de planurile lui Luciano, chemase un asassin platit, pentr a-l angaja sa-l ucida pe Luciano.Ucigasii trimisi de Luciano si Lansky l-au ciuruit pe Maranzano cu gloante si lovituri de cutit cu doar cateva minute inainte de intalnirea lui cu cel care ar fi urmat sa-l elimine pe Luciano.

Marirea si decaderea lui Lucky Luciano

Lucky Luciano a ajuns, astfel, in varful ierarhiei mafiei italiene din New York. Cu Meyer Lansky alaturi, ca mana sa dreapta, si conlucrand cu ceilalti capi mafioti, Lucky Luciano a inceput sa dirijeze afacerile si sa impuna regulile in lumea interlopa. Jocuri de noroc, pariuri, prostitutie, comert cu droguri, camata, taxe de protectie – Lucky Luciano era amestecat in toate acestea, dupa cum era implicat si in miscarea sindicala, controland astfel si afaceri legale de constructii, transporturi si altele. Luciano a desfiintat titlul de capo din tutti capi, stiind ca acesta crea tensiuni si resentimente intre familii. A vrut sa desfiinteze si ceremonialul pompos al primirii noilor membri in organizatie, dar prietenul si consilierul sau, Meyer Lansky, l-a sfatuit sa-l mentina, argumentand ca tinerii au nevoie de ritualuri pentru a se simti legati de grup. A reorganizat, practic, din temelii mafia italiana, transformand-o intr-o retea de grupuri de afaceri ale carei supravietuire si succes se bazeaza in mare masura pe legaturile familiale si pe un cod de conduita, cu reguli stricte. Aceasta este organizatia care supravietuieste si astazi, implicata in viata sociala, de afaceri si, dupa toate probabilitatile, si politica, a Americii moderne. Datorita unui termen cu origini inca obscure, dar mult vehiculat in presa, organizatia e numita , in mod obisnuit, Cosa Nostra („treaba noastra”), desi nu e intotdeauna clar daca acest termen desemneaza intreaga mafie italiana sau doar pe cea siciliana.

                                                                                       COSA NOSTRA

cosa nostra

Luciano a infiintat, in 1931, Comisia – un soi de „sfat” al mafiei, adunarea restransa in care se luau hotararile, alcatuita din cei mai importanti oameni din cadrul fiecarei familii. Iar influenta lui Lucky Luciano devenise atat de mare incat, in ciuda acestei aparente conduceri democratice, el domnea ca un rege asupra regatului mafiot new yorkez. Domnia lui a fost insa de scurta durata. A fost luat in colimator de procurorul Thomas E. Dewey, care a inceput sa-l urmareasca inversunat si sa adune probe impotriva lui. In 1936, Dewey a reusit sa obtina condamnarea lui Luciano la zeci de ani de inchisoare.

LUCKY LUCIANO PARINTELE MAFIEI MODERNE Incarcerat intr-un penitenciar de maxima securitate din localitatea Dannemora, Luciano a reusit totusi sa conduca in continuare afacerile familiei sale mafiote cu ajutorul „directorului sau executiv”, Vito Genovese, mai tarziu Frank Costello. In afara de asta, si-a folosit influenta pentru a organiza construirea, in incinta penitenciarului, a unei biserici.

Puscariasul mafiot ajunge colaborator al guvernului SUA

Se gasea inca in inchisoare a cand a izbucnit al Doilea Razboi Mondial. Autoritatile americane stiau ca Luciano avea legaturi stranse cu mafia din Italia si mai ales cu cea din Sicilia. Iar americanii aveau, in Europa, interese importante, caci urmau sa participe la operatiunile de debarcare ale aliatilor. Desi multe detalii sunt inca neclare, istoricii afirma ca a existat o intelegere intre Luciano si guvernul american, vizand implicarea mafiei pentru a facilita operatiunile armate ale aliatilor in Italia continentala si in Sicilia. In 1946, dupa incheierea razboiului, Luciano si-a primit recompensa pentru ajutorul dat fortelor aliate: a fost eliberat, cu conditia de a parasi SUA si a se intoarce pentru totdeauna in Sicilia. S-a intors, asadar, in insula sa de origine dar, in ciuda angajamentului luat fata de americani, de a ramane permanent acolo, nu s-a putut tine departe de lumea afacerilor mafiote din America. S-a dus, in secret, in Cuba, incercand sa recapete controlul asupra operatiunilor mafiei italiene din America. Intre timp, a pus pe picioare niste afaceri cu cazinouri, sub obladuirea presedintelui cubanez, generalul Fulgencio Batista, care incasa si el o parte din profituri. Prin intermediul vechiului sau prieten Meyer Lansky, Luciano i-a adunat la Havana pe conducatorii mafioti din New York; Lansky i-a dus acolo fara stirea lor, sub pretextul de a-i duce la un concert al lui Frank Sinatra.

Cosa-Nostra

Intalnirea a durat cateva zile, avand pe ordinea de zi trei chestiuni: comertul cu heroina, afacerile cu cazinouri din Cuba si soarta lui Bugsy Siegel. Acesta, la fel ca si Lansky, avusese lagaturi cu mafia evreiasca, dar „cariera” sa se dezvoltase ca urmare a colaborarii cu mafia italiana. Siegel fusese asociat cu Luciano in comertul ilegal cu alcool din anii prohibitiei si luase parte la asasinarea lui Joe Masseria din ordinul lui Luciano. Dar mafia considera acum ca Siegel nu ii slujea bine interesele in ceea ce priveste construirea si gestionarea uriasului hotel-cazinou Flamingo, din Las Vegas, asa ca intentiona sa scape de el. Dupa mai multe amanari datorate interventiei lui Lansky, care pastra inca legaturi de prietenie cu Siegel, mafia a luat, in cele din urma, hotararea de a-l inlatura. Bugsy Siegel a fost ucis in 1947, intr-o casa din Beverly Hills.

asasinarea-lui-bugsy-siegel

Cand americanii au aflat ca Luciano se gaseste in Cuba, acesta a fost obligat sa se intoarca in Italia. A continuat sa traiasca aici, impreuna cu Igea Lissoni, o dansatoare italiana cu 20 de ani mai tanara ca el, de care se indragostise dupa intoarcerea in Italia. A locuit la Roma, apoi la Napoli, unde devenise o importanta notabilitate a orasului. Sub masca unui cetatean onorabil si membru al inaltei societati, Luciano isi continua operatiunile de trafic de heroina. Ducea dorul Americii si nu s-a consolat niciodata de faptul ca fusese silit s-o paraseasca. Lucky Luciano a murit in 1962, ca urmare a unui atac de cord, pe aeroportul interrnational din Napoli, unde se dusese, se spune, pentru a se intalni cu un producator de film, care dorea sa faca un film despre viata lui. Din cauza conditiilor speciale in care avusesera loc eliberarea lui din inchisore si deportarea sa in Italia, abia dupa zece ani de la moarte ramasitele sale pamantesti au putut fi aduse in America, pentru a fi ingropate intr-un cimitir din cartierul new yorkez Queens. La inmormantarea sa au participat peste 2000 de oameni. O multime de filme produse inca din anii ’60 l-au avut drept personaj, mai mult sau mai putin important.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum