miercuri, octombrie 16, 2024
Plante

Macesele, leac pentru 100 de boli

Fructele acestui arbust popular sunt apreciate de sute de ani, pe tot mapamondul, pentru efectele lor terapeutice remarcabile.

În China, fructele macesului erau indicate în tratarea afectiunilor digestive; romanii le foloseau ca remedii pentru 30 de boli, iar în tarile Americii de Sud, macesele erau un leac sigur pentru afectiunile musculare, la concurenta cu ghimbirul. În timp, numarul afectiunilor tratate cu macese a sporit considerabil pâna la …100.

Fructele acestui arbust fac parte din familia trandafirilor, iar numele stiintific al macesului (Rosa canina) a fost dat plantei de reputatia sa de a vindeca muscaturile de câine turbat.

Macesele sunt un izvor de vitamina C si, de aceea, specialistii le recomanda ca fiind un medicament revigorant, care alunga oboseala intensa. Totodata, în compozitia acestor fructe exista si alte substante active importante: vitaminele A, D, E, B1(vitamina bunei dispozitii), B2 (sustine organismul în actiunile solicitante), K (implicata în procesele de coagulare a sângelui), minerale si acizi grasi, care ajuta la regenerarea pielii.

De aceea, bauturile preparate din macese, pe lânga faptul ca sunt gustoase si racoritoare, au efecte benefice.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competente în fitoterapie si nutritie, precizeaza:

„Pe lânga efectele diuretice, testate în timp, macesului i s-au atribuit si alte puteri terapeutice importante: mentine buna functionare a vaselor capilare si normalizeaza circulatia sângelui.

Totodata, ceaiul combate anxietatea, greturile, palpitatiile, viermii intestinali si creste secretia biliara, fapt care-l recomanda în afectiunile ficatului. Mai mult, fiind foarte bogate în vitamina C (1500 mg/100), macesele sunt un aliat de nadejde în cresterea imunitatii”

Remedii pentru artrita

Studii recente în rândul bolnavilor de artrita au dovedit efectul antiinflamator al pulberii de macese. Bolnavilor care li s-a administrat câte o lingurita de pulbere de macese pe zi, li s-a îmbunatatit simtitor starea de sanatate prin diminuarea durerilor si prin ameliorarea mobilitatii articulatiilor cu 25%, în comparatie cu suferinzii de artrita care au urmat un tratament clasic. Un tratament similar s-a dovedit benefic si în cazul osteoartritei.

Benefice si în cazul alergiilor

În acelasi timp, datorita efectului antiinflamator, ceaiurile de macese, ca si pulberea, sunt indicate în tratarea bronsitelor, astmului si alergiilor. În aceste cazuri, tratamentul este mai blând, nu afecteaza mucoasa gastrica si nu creste riscul îmbolnavirii de ulcer, în comparatie cu unele antiinflamatoare clasice.

Calmante si antidepresive

Cu toate ca infuzia de macese este energizanta, atunci când se administreaza cu moderatie, aceasta are efect calmant si reduce puterea stresului. De asemenea, sub forma de infuzie, macesele atenueaza senzatia de greata, durerile de cap, infectiile urinare si starile febrile. În acest caz, infuzia se prepara dintr-o lingurita de fructe la o cana cu apa clocotita. Fructele se infuzeaza timp de 10-15 minute, apoi ceaiul se strecoara si se bea.

Protejeaza inima

Substantele antiinflamatoare si antioxidantii continuti de macese joaca un rol protector pentru inima si pentru aparatul cardiovascular. Infuzia de macese ajuta la scaderea tensiunii, reduce efectul colesterolului „rau” si diminueaza inflamatia vaselor de sânge.

Vindeca muscaturile de câine turbat

Din medicina populara se pastreaza terapia cu macese în cazul muscaturilor de câine turbat sau foarte agresiv. În acest caz, s-a constatat ca remediile cu macese vindeca muscaturile acestor patrupezi.

Dupa ce se dezinfecteaza si se curata rana, se unge locul afectat cu un unguent preparat din galbenele si din decoct de macese: (doua lingurite de unguent în amestec cu patru linguri de decoct). Tratamentul se repeta de mai multe ori pe zi. În paralel, zilnic, se consuma câte trei cani de infuzie de macese.

Bune pentru afectiunile digestive

Preparate tot sub forma de infuzie, macesele sunt benefice în problemele de stomac: spasme, iritatii, diaree, constipatie si în diferite boli intestinale.

Aliatele siluetei

Datorita acizilor si pectinei, macesele au efect diuretic si laxativ. De aceea, specialistii au dovedit ca aceste fructe sunt aliatele voastre sigure când vreti sa scapati, repede, de povara câtorva kilograme. Totodata, infuzia (câte trei cani pe zi) este benefica si în afectiunile renale sau în caz de constipatie.

macesele ,plantele miraculoase de langa noi

Tin la distanta cancerul

Gama de antioxidanti, flavonoidele, polifenolii si toate substantele active din compozitia maceselor au capacitatea sa previna anumite forme de cancer. Teste de laborator, efectuate în mari laboratoare din lume, au constatat ca, dintr-un grup de 18 plante bogate în antioxidanti, într-un clasament, macesele ocupa primul loc, fiind urmate de paducel, de lamâie, de ceaiul verde si de patrunjel.

Dusmanii virozelor

În perioada epidemiilor, infuziile de macese, la fel si pulberea, se lupta cu virusii si combat efectele febrile. Se consuma câte trei ceaiuri pe zi, iar pulberea de macese (doua-trei lingurite) se poate adauga în iaurt, în supe sau compoturi.

Preventiv, se administreaza câte un vârf de cutit de pulbere sau de fructe uscate si zdrobite, de mai multe ori pe zi.

Bine de stiut:

Când preparati pulberea de macese, eliminati sâmburii si mai ales perisorii, pentru a evita efectele lor negative asupra aparatului respirator!

La prepararea ceaiurilor, nu folositi vase din metal.

Cum se prepara, cum se administreaza?

Infuzia de macese

Ingrediente: Doua linguri de macese proaspete sau o lingura de macese uscate zdrobite si o cana cu apa clocotita.

Cum se prepara : Fructele se pun într-o cana de portelan , iar deasupra se toarna apa clocotita. Ceaiul se lasa la infuzat timp de 15 minute; dupa aceea, leacul se strecoara si se bea caldut.

Decoctul de macese

Ingrediente: 2 lingurite de fructe uscate, presate si 500 ml de apa.

Cum se prepara : Fructele se fierb în apa timp de zece minute. Dupa racire, ceaiul se strecoara, se îndulceste cu miere si se bea pe parcursul zilei pentru problemele de stomac.

Lichiorul de macese

Ingrediente: 1 kg de pulpa de macese, 500 g de miere, 3 litri alcool de secara sau tuica de casa.

Cum se prepara: Ingredientele se amesteca si se lasa la macerat, la cald, timp de 21 de zile, într-un vas de ceramica sau de sticla. În final, se filtreaza si se consuma câte 50 ml pe zi în caz de anemie si în perioade de convalescenta.

click.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum