Ciclonii tropicali si tornadele, un semn ca planeta este vie si se regenereaza

Ciclonii tropicali si tornadele, un semn ca planeta este vie si se regenereaza

Eruptiile vulcanice sau cutremurele, ciclonii tropicali, tornadele, furtunile de zapada,  secetele sau inundatiile, toate sunt un semn de sanatate a Pamantului, care-si regleaza astfel propiul „organism”. Dintre toate hazardurile naturale, cele mai frecvente sunt fenomenele climatice extreme, indeosebi ciclonii tropicali si tornadele, care se pot transforma in orice moment in evenimente cu potential devastator.

stiihiile dezlantuite .ciclonii tropicali si tornadele
C um se produc ciclonii

Fenomenele climatice extreme, cu caracter de hazard, din categoria ciclonilor, sunt numite uragane de specialisti, atunci cand se produc in Oceanul Atlantic, taifunuri cand se manifesta in apele Oceanului Pacific si cicloni tropicali pentru cele care se produc in Oceanul Indian.

In regiunile intertropicale, cele mai fierbinti de pe glob si unde apa oceanelor are o temperatura de 27 ° C, vaporii de apa calzi se ridica in atmosfera sub forma de nori la mica altitudine. Atunci cand aceste mase de aer cald si umed se intalnesc cu mase de aer rece, ca urmare a faptului ca ele nu se amesteca usor, iau nastere vanturi puternice, formandu-se astfel furtunile tropicale .

ciclonii tropicali

Cand aceste furtuni se amplifica, vantul depaseste frecvent viteza de 120 km/h, transformandu-se in cicloni tropicali, care se deplaseaza la nivelul oceanului cu circa 20 km/h, provocand ploi torentiale si valuri de mari dimensiuni. Atunci cand ajung pe uscat, ciclonii tropicalii pot produce pierderi de vieti omenesti si imense pagube materiale. Vartejul unui ciclon tropical poate depasi 400 de kilometri in diametru aria sa de activitate fiind extrem de vasta, chiar daca intensitatea fenomenelor extreme scade din centrul ciclonului spre exterior.

Supararea zeului Hurakan 

In Oceanul Atlantic, sezonul uraganelor (Hurakan -zeul vantului, furtunii si al focului in civilizatia maya) dureaza din iunie pana in noiembrie, dar cele mai  violente uragane se produc la mijlocul sezonului, in lunile august si septembrie. In medie, se produc anual sase uragane, dar sunt ani in care numarul acestora depaseste 15 (in 1995 au fost inregistrate 19 asemenea fenomene). Majoritatea se formeaza deasupra Oceanului Atlantic, la nord de Ecuator, indreptandu-se apoi spre Marea Caraibilor si Golful Mexic de unde se deplaseaza spre nord si chiar nord-est, de-a lungul coastelor Americii Centrale, Mexicului si Statelor Unite ale Americii.

uraganul Sandy

Unul dintre cele mai recente uragane cu efecte distrugatoare a fost „Sandy”, care a lovit zona Golfului Mexic si coasta estica a Statelor Unite ale Americii la sfarsitul lunii octombrie a anului 2012. Formandu-se in Marea Caraibilor, uraganul Sandy a afectat Cuba, Jamaica, Haiti si alte insule caraibiene, cauzand moartea a peste o suta de oameni si pagube materiale de cca. 2 miliarde de dolari. In Statele Unite ale Americii au fost afectate 24 de state din est, din Florida pana in Michigan si Wisconsin, cele mai mari distrugeri inregistrandu-se in New Jersey si New York, unde au fost inundate tunelurile rutiere si de metrou. Industria si transporturile aeriene au fost complet paralizate timp de cateva zile. Pagubele totale produse de Sandy au depasit 60 de miliarde de dolari, iar 131 de oameni au pierit in fata stihiilor dezlantuite.

Furtunile Pacificului 

In Oceanul Pacific, in fiecare an, in aceeasi perioada ca in Oceanul Atlantic, au  loc   in   medie   unsprezece    taifunuri    („tai-fung”- „vant mare ” in limba chineza). Acestea au fost mentionate in scrierile japoneze vechi, atunci cand in anii 1274 si 1281, cele doua flote trimise de Kubilai Han, dupa cucerirea Chinei si anexarea acesteia la Imperiul Mongol, sa cucereasca insula Kyushu, au fost distruse de furtuni puternice, toti cei 150.000 de soldati gasindu-si sfarsitul in apele marii sau sub sabiile japonezilor.

taifun

Odata formate, taifunurile se deplaseaza spre vest, amenintand  coastele Chinei, Japoniei, Indochinei si Filipinelor. In sudul Pacificului, ciclonii tropicali sunt fenomente atmosferice frecvente in perioada decembrie-martie, afectand indeosebi insulele din Pacific, Papua-Noua Guinee si coastele nord-estice si nordice ale Australiei.

In Oceanul Pacific, cel mai recent taifun ,numit Yolanda ( Haiyan ), a avut loc in prima parte a lunii noiembrie 2013. Cu o putere maxima (5 pe scara Saffir-Simpson), taifunul Yolanda a lovit cu furie sud-estul Asiei, indeosebi arhipelagul Filipine. Au pierit cca . 10.000 de oameni (morti si disparuti), iar pagubele materiale depasesc 6 miliarde de dolari.

Oceanul Indian nu iarta 

In Oceanul Indian, ciclonii tropicali afecteaza anual regiuni intinse din Pakistan, India si Bangladesh, acest din urma stat fiind cel mai expus furiei naturii. In anul 1970, coastele Bagladesh-ului au fost lovite de un ciclon care a provocat inundarea celei mai mari parti a deltei fluviului Gange, ducand la moartea a cca. 500.000 de oameni. In anul 1998, trei sferturi din teritoriul acestui stat a fost inundat, murind 500 de oameni si 25 de milioane ramanand fara adapost.

Turbioanele mortii 

Dintre toate furtunile care se manifesta pe suprafata Pamantului, forma cea mai violenta a miscarii turbionare a aerului se materializeaza in distrugatoarele tornade. Numite si „twister”, tornadele sunt fenomene frecvente in Statele Unite ale Americii, unde, anual, se inregistreaza intre 500 si 600 de asemenea manifestari violente, cu caracter de hazard natural. In anul 1999 de pilda, pe parcursul unei singure luni (ianuarie), sudul Statelor Unite (Arkansas) a fost maturat de 37 de tornade, care au avut efecte distrugatoare!

tornada

Conform definitiilor uzuale, tornada este un vartej cu vanturi deosebit de puternice, care se roteste cu viteza in jurul unui centru de joasa presiune.

Ca fenomen natural de risc, tornada i se infatiseaza privitorului ca o coloana de aer incarcata cu impuritati (praf si alte materiale), de forma unei palnii, care se deplaseaza pe suprafata Pamantului cu o viteza  ce nu depaseste decat foarte rar 10km/h. De regula, durata de viata a unei tornade nu este mai mare de o ora!

Desi vartejul unei tornade nu depaseste 500 de metri in latime la partea superioara, norul cumulonimbus (vom vedea si categoriile de nori intr-un alt articol) care determina aparitia unui astfel de fenomen poate atinge un diametru de peste 100 de kilometri. In interiorul tornadei insa, viteza vanturilor poate depasi 100 km/h, putand ajunge chiar la 500 de km/h .

Exista tornade in Romania ?

In Romania nu se produc tornade tipic, dar se inregistreaza frecvent fenomene asemanatoare (asa numitele „pseudotornade”), indeosebi primavara tarziu si vara, in Banat, in sudul si estul Campiei Romane, cu efecte dintre cele mai periculoase. Un astfel de fenomen s-a manifestat in vara anului 2002, cand localitatea Facaieni, din judetul Ialomita, a fost grav afectata, numeroase locuinte fiind distruse; padurea din apropiere a fost in mare parte smulsa din radacini de violenta pseudotornadei .

Terra Magazin