miercuri, iulie 24, 2024
Calatorind prin lume

Pernambuco, paradisul din Brazilia

Cea mai mare parte a statului Pernambuco este ocupata de Platoul Borborema, care face parte din vastul Podis Brazilian.

In est, de-a lungul coastei, se intind niste campii litorale inguste. pernambucoIn zona tarmului, au luat nastere cele mai mari orase ale statului, tot aici concentrandu-se industria si majoritatea populatiei.

Turistii viziteaza aceste regiuni ale statului cu precadere, profitand de plajele insorite si admirand monumentele arhitecturale ale oraselor coloniale Recife, Olinda, Goiana sau Igaraçu.

Amatorii de scufundari si de windsurfing prefera insa Arhipelagul Fernando de Noronha, situat la o distanta de 360 km. de coasta.

O mica asezare fortificata

La inceputul secolului al XVI-lea, portughezii au construit, pe tarmul statului contemporan Pernambuco, prima asezare europeana intarita de pe teritoriul brazilian.

Alegand locul acesteia, comandantul Duarte Coelho a fost ghidat nu de considerente economice, ci militare.

In loc sa intemeieze cetatea in apropiere de portul natural, el a ridicat-o pe varful unui deal. Olinda, prima capitala a statului Pernambuco, s-a dezvoltat intr-un ritm dinamic, fiind un centru nu numai administrativ, dar si comercial important al regiunii in care cultura trestiei de zahar joaca un rol hotarator.

Viata a corectat eroarea comandantului Coelho: in locul de pe coasta in care marea formeaza un port natural a luat nastere mai intai o mica asezare pescareasca.

Mai tarziu, cand a devenit imperativa aparitia unui mare centru care sa se ocupe de transportul zaharului si al produselor alcoolice, s-a dezvoltat orasul Recife. In prezent, acesta numara 1.501.000 de locuitori si devanseaza cu mult orasul Olinda din punct de vedere economic.

In secolul al XVII-lea, in decursul celor catorva decenii in care Pernambuco a fost centrul administrativ al posesiunilor olandeze din America de Sud, orasele locale si-au schimbat infatisarea.

Perioada de prosperitate a regiunii s-a incheiat odata cu asa-numita criza a zaharului care, la inceputul secolului al XVIII-lea, a ruinat economia locala.

paradisul din Brazilia

Pernambuco, paradisul din Brazilia

Pernambuco este unul dintre statele de nord-est ale Braziliei. Ocupa o fasie de uscat cu latimea maxima de numai 150 km., care se intinde perpendicular pe tarmul Oceanului Atlantic, patrunzand adanc in interiorul continentului.

Intreaga parte vestica a statului Pernambuco este foarte slab populata.

Densitatea populatiei creste vizibil abia in zona dealurilor invecinate cu litoralul.

Orasul Caruaru, situat in aceasta regiune, este vestit pentru artizanii sai. Ei fac minuni cu caolinul, care se gaseste din belsug in Pernambuco, producand obiecte ceramice de mare valoare artistica.

Figurinele din lut, produsele de olarie si portelanurile pot fi cumparate in targurile locale.

UNESCO califica capodoperele mesterilor din Caruaru drept unele dintre cele mai valoroase produse ale artelor artizanale sud-americane. De o recunoastere si mai mare din partea acestei organizatii se bucura arhitectura orasului Olinda, situat la numai cativa kilometri de capitala Recife.

Olinda, al doilea oras ca marime din statul Pernambuco, a fost inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1982. Centrul istoric al asezarii datoreaza mult din farmecul sau resedintelor stapanilor coloniali portughezi, ridicate in cele mai diverse stiluri arhitectonice, si cladirilor sacrale construite in principal in timpul scurtei perioade de dominatie olandeza.

Capitala statului brazilian Pernambuco pulseaza de viata tot timpul anului si este comparata cu Venetia datorita numeroaselor brate de rauri care o traverseaza. Recife este totodata centrul economic si politic al statului.

 

 

 

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum