Americanul Justin Carmack este pasionat de calatorii si, incepand din 2011, cand a plecat intr-o excursie organizata de universitatea sa in Africa de Sud, a vizitat 63 de tari din intreaga lume. La sfarsitul anului trecut a ajuns si in Romania, atunci cand protestele legate de cainii vagabonzi erau la ordinea zilei. Dincolo insa de acest aspect, el a consemnat si o serie de informatii referitoare la cultura si civilizatia noastra multimilenara, pe care presa le-a remarcat, cu o precizare halucinanta: circa 80% din romani NU cunosc aceste lucruri, desi, practic, este vorba despre insasi fiinta lor. Iata cateva!
– Bancnota de 10 bani emisa in 1917 este cea mai mica bancnota imprimata vreodata (27,5 x 38 mm).
– Motorul avionului cu reactie a fost inventat, in 1910, de Henri Coanda, savant nascut la Bucuresti.
– In Brasov se afla una dintre cele mai mari biserici gotice (Biserica Neagra), alaturi de cele din Viena si Istanbul. Ea detine cea mai mare orga din Europa, cu 4.000 de tuburi, precum si cel mai mare clopot din Romania (6,3 tone).
– Castelul Peles a fost primul castel european iluminat in intregime electric. Electricitatea a fost produsa de propria centrala a palatului, iar sistemul de incalzire, construit in 1888, este inca functional si se foloseste si astazi.
– Al doilea cel mai mare ghetar subteran se afla la Scarisoara, Muntii Bihor; are un volum de 75.000 de metri cubi si varsta de 3.500 de ani.
– Timisoara a devenit in 1889 primul oras din Europa cu iluminat electric stradal, dar si primul care a introdus, in 1869, tramvaiele trase de cai.
– Stiloul a fost inventat de craioveanul Petrache Poenaru (1799-1875) si a fost patentat in mai 1827.
– Cea mai inalta biserica de lemn din lume si a doua cea mai inalta structura din lemn din Europa se gaseste la Sapanta Peri, in Maramures (78 metri); crucea are inaltimea de 7 metri si cantareste 400 kilograme.
– Omul de stiinta care a descoperit insulina a fost romanul Nicolae Paulescu, pe care a botezat-o pancreina. Ulterior, doi cercetatori canadieni au primit premiul Nobel, in 1923, pentru studiul insulinei.
– Canalul Dunare-Marea Neagra este a treia cea mai lunga ruta navigabila facuta de mana omului, dupa canalele Suez si Panama.
– Cele mai vechi fosile ale lui Homo sapiens de pe teritoriul Europei, cunoscute pana in prezent, au fost descoperite in 2002, in sud-vestul Romaniei, in Pestera Oaselor. Vechimea fosilelor este estimata intre 37.800 si 42.000 de ani.
– Muntii Carpati adapostesc una dintre cele mai mari paduri virgine din Europa, in cuprinsul careia salasuiesc 400 de specii de mamifere, inclusiv capra neagra romaneasca. Aproape 60% din populatia de ursi bruni din Europa traieste in acesti munti.
– Dunarea se intinde pe 2.860 km, de la izvoare (Muntii Padurea Neagra din Germania), pana la Marea Neagra. Inainte de varsare el formeaza a doua cea mai mare si mai bine conservata delta din Europa: 5.050 de kilometri patrati de rauri, canale, insule de stuf si mlastini populate de o fauna absolut fabuloasa.
– Actorul care a interpretat pentru prima data rolul lui Tarzan a fost romanul Johnny Weissmuller, din Timisoara, care a jucat in filmul „Tarzan, omul maimuta”, in 1932.
– Statuia regelui dac Decebal, sapata in malul stancos al Dunarii, este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa: 55 de metri.
– Inventatorul roman Traian Vuia a fost primul european care a construit si a zburat cu un aeroplan automobil autopropulsat, cu aripi fixe, la 18 martie 1906.
– Manastirea Voronet din Moldova este considerata varianta romaneasca a Capelei Sixtine.
– Trei tablite din lut, din jurul anului 5.300 i.Ch., descoperite langa satul Tartaria, in centrul Romaniei, au iscat discutii aprinse intre specialisti din intreaga lume, unii sustinand ca simbolurile de pe ele reprezinta cea mai veche forma de scriere din lume, devansand-o pe cea sumeriana cu peste un mileniu.
– Palatul Parlamentului din Bucuresti este a doua cea mai mare cladire din lume, dupa cea a Pentagonului din SUA.
– Romania este a noua cea mai mare producatoare de vin din lume.
http://www.revistamagazin.ro/