Sunt bine cunoscute legendele despre misterioasele procedee prin care incasii si alte popoare stravechi ar fi reusit, se spune, construirea unor edificii uriase, folosind, nu buldozere sau macarale, ci… sunete! Modulate pe anumite frecvente, acestea ar fi fost capabile sa ridice in aer si sa aseze dupa bunul plac al constructorului blocuri de piatra de zeci de tone.
Chiar daca nu vor fi prea curand capabili de asemenea performante, oamenii zilelor noastre vor insa sa demonstreze ca legenda poate deveni realitate. Cercetatorii de la laboratoarele NASA au pus la punct un dispozitiv care, prin intermediul sunetelor de joasa frecventa, poate muta obiecte de dimensiuni liliputane, fara sa le atinga! Tehnologia va fi de mare folos viitoarelor expeditii spatiale, pentru ca obiectele respective, avand o finete de filigran, erau transportate de pe Pamant cu mari dificultati, iar defectiunile, inerente transportului, erau foarte frecvente.
Gratie noii tehnologii, pusa la punct de o echipa de specialisti in aeronautica de la „Georgia Institute of Technology”, sub conducerea lui Narayanan Komerath, un dispozitiv de forma rectangulara, avand atasate boxe si microfoane, emite sunete de joasa frecventa, dar totusi audibile pentru urechea umana. Aceste sunete transmit o anumita vibratie si pot plasa particule minuscule de material, cu deosebita precizie, in locuri prestabilite, „zidindu-le” acolo. „Am experimentat deja procedeul, folosind mici sfere de aluminiu, de grosimea unui fir de par, pe care le-am proiectat pe un panou pentru captarea energiei solare, dezvaluie Komerath. Rezultatele au fost excelente. Nu numai ca particulele s-au distribuit uniform, fara a se polariza, asa cum ne temeam noi, dar s-au si «sudat» perfect, formand o pelicula perfect plana si deosebit de rezistenta.
Pana in prezent, cosmonautilor nostri le era foarte greu sa execute, la bordul navetelor spatiale, operatii migaloase, cum ar fi, de pilda, construirea unei pelicule protectoare, «groasa» de un milimetru, sau chiar mai putin. Acest dispozitiv ii va ajuta sa faca treaba asta ca intr-o joaca”. In mod concret, ridicarea unui „zid” de o asemenea finete va fi realizata prin proiectarea, pe o rama din aluminiu, a unei pelicule de adeziv special, numit epoxy, urmata de activarea dispozitivului cu sunete de joasa frecventa, care va „arunca”, prin vibratii, liliputanele sfere de aluminiu pe rama, distribuindu-le uniform. In numai trei minute, pelicula dorita este gata de utilizare… Dispozitivul a fost deja testat la bordul aeronavei KC-135, apartinand NASA, aeronava care poate simula starea de gravitatie scazuta, caracteristica spatiilor interplanetare.
Dar Komerath spune ca adevaratul test va avea loc abia in anii viitori, cand un prototip al dispozitivului se va afla la dispozitia unei misiuni spatiale cu echipaj uman. „Apreciez mult acest proiect, spune Bill Wailes, presedintele «STW Composites», o companie de design aerospatial din Colorado, si sunt sigur ca, beneficiind de ajutorul unor asemenea tehnologii, vom fi capabili, in deceniile urmatoare, sa construim in spatiul extraterestru infrastructuri solide, cu niste costuri mult mai scazute decat cele care au fost necesare ridicarii Statiei Orbitale Internationale”.
Revista Magazin si Science et Vie