Fara nici o indoiala, observatii meteorologice spontane s-au facut pe teritoriul patriei noastre de cand au aparut pe el primii oameni.
In a doua jumatate a secolului XIX, observatii meteorologice regulate, desi cuprinzand arii reduse, au inceput a se face de catre chimistul Petru Poni la Iasi.
Organizarea unui sistem stintific de inregistrare a datelor meteorologice este o achizitie mai recenta; realizarea unei retele meteorologice se leaga, la noi in tara, de numele lui Stefan Hepites .
Cursurile gimnaziale le urmeaza la Bucuresti, unde absolva si Scoala Militara, dupa care, in anul 1873, obtine titlul de doctor in fizica si matematica; peste doi ani devine, de asemenea, inginer diplomat.
Incepand din acelasi an -1875- participa, timp de doi ani, la lucrarile de constructie a portului Braila, orasul sau natal .
Curand dupa aceea incepe Razboiul de Independenta, la care ia parte, ca locotenent de artilerie.
La Braila organizeaza o mica statie meteorologica, iar observatiile facute le publica in 1878.
Devenind inginer la Ministerul Lucrarilor Publice, instaleaza 11 statii meteorologice de-a lungul Dunarii, actiune deosebit de importanta, legata de prevederea eventualelor inundatii.
Devenind, in 1883, inspector general al Domeniilor Statului, organizeaza, in anul urmator, prima statiune meteorologica centrala romaneasca la Scoala de Agricultura de la Herastrau.
In sfarsit in 1884, dupa stradanii si insistente indelungate, obtine sa se infiinteze Institutul Meteorologic din Bucuresti, al carui director va fi de la infiintare si pana in 1908, publicand sistematic rezultatele observatiilor efectuate si editand publicatiile institutului.
In modul acesta, tara noastra devine una din primele tari cu un bun serviciu meteorologic.
Tot St. Hepites a organizat primele observatii stiintifice referitoare la cutremure, creand Serviciul Macro-Seismic. De asemenea, Stefan Hepites a avut un rol important in promovarea sistemului metric, determinarii astronomice si difuzarii orei exacte, determinarii magnetismului terestru in Romania-fiind si autorul celor dintai scrieri de istorie a meteorologiei si astronomiei romanesti.
Membru a diferite societati stiintifice, membru al Academiei (din 1902), profesor universitar, secretar al Sectiei Stiintifice a Academiei, Stefan Hepites a fost presedinte de onoare al Congresului International de Meteorologie de la Anvers, in 1894.
Bun organizator, exigent si extrem de meticulos, cu un caracter de o mare fermitate, asa cum trebuie sa fie un om de stiinta, Stefan Hepites se stinge din viata, tot la Braila, in anul 1922, avand satisfactia de a fi lasat o importanta mostenire stiintifica-un serviciu meteorologic realizat dupa toate cerintele stiintifice ale epocii.