Yin si Yang, contrariile care se atrag
Elementul central al filosofiei chineze il constituie dualitatea yin si yang. Obiectele si fenomenele din Univers au doua aspecte care se exclud reciproc, dar fiecare element poate exista doar daca se raporteaza la opusul sau: feminin-masculin, cald-rece, sus-jos, inceput-sfarsit, spatiu-timp, lumina-intuneric, est-vest etc.
Interactiunea acestor contrarii sta la baza schimbarilor din istoria omenirii. Desi nici unul dintre cei doi poli (yin/yang) nu este superior moral celuilalt, multe curente filosofice au pus accentul pe unul sau pe celalalt.
Taoismul acorda mai multa importanta polului slab, yin, iar confucianismul prefera polul puternic, yang (masculinul).
Ideea ca aceste principii opuse se afla in echilibru si ca trecerea de la unul la celalalt trebuie sa fie acceptata de toata lumea a fost formulata in I Ching ( „Cartea Schimbarilor „).
Masculin/Feminin
Yang (masculinul) este alb, iar yin (femininul) este negru. Dar fiecare contine in miezul sau o parte din celalalt.
Cele doua fete se atrag si se completeaza reciproc. Aceasta complementaritate face posibile parteneriatul, iubirea si egalitatea.
Soare/Luna
Yin este Luna, intruchiparea slabiciunii, yang este Soarele, simbol al puterii.
In timpul unei eclipse de Soare, cele doua corpuri ceresti devin perfect egale.
In acel moment, cerul nu se afla nici sub dominatia energiei feminine, yin, nici sub a celei masculine, yang. Desi diferentele dintre Soare si Luna sunt foarte clare, ambele se afla in echilibru perfect.
Foc/Apa
Ca foc, Yang reprezinta creativitatea. Yin, ca apa, este simbol al transformarii. Cele doua elemente se inlocuiesc continuu unul pe celalalt.
Iarna, cand ninge, apa devine elementul predominant, iar focul dispare. Primavara, apa slabeste, iar focul renaste. Vara, apa dispare, iar focul triumfa. Toamna, apa reapare, iar focul este in declin.