duminică, aprilie 21, 2024
Enigmele istoriei

Atlantida descoperita de Google Ocean ?

Strazile subacvatice descoperite lînga Maroc ar putea reprezenta ramasitele legendarului continent disparut. Cei care se îndoiesc sustin ca Atlantida a existat în Marea Neagra, din continent mai ramînînd doar Insula Serpilor.Atlantida ,descoperita de Google Ocean

Recent lansatul Google Ocean, programul care permite vizualizarea topografiei subacvatice, a si facut o descoperire epocala. Scrutînd chiar si stratul situat imediat sub fundul marii, un inginer britanic a dat peste o retea de strazi perfect trasate care nu pot fi facute decît de mîna omului. Imediat s-a facut legatura cu continentul disparut. Si cum descoperirea este situata într-una din locatiile presupuse ale Atlantidei, ipoteza ca ar fi vorba tocmai de orasul scufundat a înfierbîntat mintile tuturor. Imaginea subacvatica este însa departe de a a constitui o marturie covîrsitoare. Sustinatorii plasarii Atlantidei în Marea Neagra cred mai departe ca adevaratele dovezi sînt îngropate în apropierea coastelor României, iar Insula Serpilor e o ramasita a înfloritoarei civilizatii de acum 10.000 de ani.

O retea de strazi subacvatice

La circa 1.000 de kilometri de coasta nord-vestica a Africii, lînga Insulele Canare, s-a descoperit un dreptunghi de circa 20.000 km patrati, care seamana cu o harta aeriana a unui oras. Strazile subacvatice par a fi trasate printr-o tehnologie umana. Descoperirea a fost facuta de catre Bernard Bamford, inginer în aeronautica, care e convins ca e vorba de Atlantida. El a obtinut imaginea subacvatica la coordonatele 31 15’15.53’’ nord si 24 15’30.53’’ vest, cu ajutorul programului Google Ocean (bazat pe sateliti), o extensie a binecunoscutului Google Earth. Imaginile au aprins imaginatia oamenilor de stiinta, care au început sa creada ca e vorba chiar de orasul scufundat din scrierile lui Platon, localizat de gînditorul antic în apropierea Coloanelor lui Hercule (strîmtoarea Gibraltar). Descoperirea se afla la sase kilometri în largul coastelor Marocului, în locul cunoscut drept Groapa Abisala Madeira. „Chiar si daca ar fi doar o formatiune naturala, si tot ar merita o privire apropiata“, sustine dr. Charles Orser, profesor de arheologie la Universitatea New York State, fascinat si el de surpriza din fundul oceanului. Si totusi, de-a lungul timpului, de cîte ori cercetatorii n-au crezut ca au dat peste legendara Atlantida si, dupa verificari, s-a demonstrat ca s-au înselat?atlantida descoperita

O tara înfloritoare

 Platon a pomenit în dialogurile sale de o civilizatie înfloritoare care locuia pe un continent, sau insula, sau cetate, numita Atlantida, cu capitala la Poseidonia . Orasul era înconjurat cu numeroase santuri de apa legate cu poduri si tuneluri. Atlantida avea o cîmpie fertila brazdata de o multime de canale transversale, pe care se ridica „un munte nu prea înalt“, din care tîsneau doua izvoare, unul fierbinte si altul cu apa rece. În cetate erau temple, sali de gimnastica, un mare hipodrom, cazarmi, antrepozite care înconjurau Palatul Regal. Se apreciaza la 5-6 milioane de oameni populatia regatului principal al Atlantidei, o mare forta militara care putea strînge sub drapel 10.000 de care de lupta si 1.200 de corabii de razboi. Rege era Evenor, care a avut cu Leucipe o fata, Clito, sotia lui Poseidon. Atlas sau Atlant, fiul cel mare, a primit de la Poseidon partea cea mai întinsa si mai bogata, din centru, care, conform calculelor cercetatorului Rousseau-Liesens, avea o suprafata de 160.000 km patrati. Cam cît cea descoperita zilele trecute.

Zeci de Atlantide

Într-o singura zi si noapte, mari cutremure de pamînt si inundatii au distrus Atlantida, scufundînd-o în mare. De zeci de secole, e tot cautata. S-au nascut cam 30 de ipoteze cu privire la locul în care s-ar fi aflat. A aparut atlantologia, o stiinta complexa, care studiaza teoriile despre continentul disparut. Pe fundul Oceanului Atlantic, în apropierea Insulelor Azore, nave special dotate au recuperat un inel de arama. Putinatatea dovezilor i-a facut pe cercetatori sa se îndeparteze de Oceanul Atlantic, cautînd Atlantida pe tot globul. A fost „localizata“ din Groenlanda pîna în Africa de Sud, din Suedia pîna-n Sahara, Insulele Britanice, Palestina si Caucaz, Amazonia, Madagascar si Mongolia. Niciuna dintre aceste ipoteze nu a rezistat însa analizei aprofundate, cu exceptia unei Atlantide cretane, în a carei capitala, Cnossos, s-au gasit vestigiile unor palate monumentale.atlantida2

Atlantida româneasca

Etnograful Adrian Bucurescu arata ca fabuloasa tara s-a scufundat în marea denumita de egipteni Siriath, adica Marea Neagra. În cinstea lui Orpheus, împaratul-zeu numit de atlanti, si urmasii lor directi, tracii, egiptenii au ridicat acum mai mult de 5.000 de ani, la Giseh, enigmaticul Sfinx. În 1913, în „Dacia preistorica“, Nicolae Densusianu localiza Atlantida între Portile de Fier si Sfinxul din Bucegi. „Atlantis“ este tradus de unii lingvisti prin „Fericire“, iar grecii antici denumeau actuala Insula a Serpilor din Marea Neagra, Makaron, adica „A fericitilor“. Nu departe de ea, arheologii rusi au descoperit impresionante ruine subacvatice atribuite, dupa unii, atlantilor. În apropiere, la Hamangia, au fost gasite uimitoarele figurine din lut, intitulate generic „Gînditorul“ si datate 5000-3000 î.Hr., într-o perioada cînd numai de gîndire abstracta nu putea fi vorba. Însasi cetatea Histria contine o ciudatenie: pare a fi construita pe role.atlantida descoperita de google ocean

Insula Serpilor, ramasita unui continent

Conform ipotezei sustinute de tot mai multi adepti, din stravechea Atlantida a ramas doar Insula Serpilor . Certitudine este doar faptul ca pe colturile de stînca azi pustii se ridica pe vremuri un superb templu închinat zeului Apollo. Putini stiu ca însusi Mihai Eminescu a vorbit în versurile sale de enigmatica Atlantida din Marea Neagra. „Din Fundul Marii Negre, din înalte-adînce hale/ Dintre stînce arcuite, din gigantice portale/ Oastea zeilor Daciei în lungi siruri au iesit“. Locuitorii Insulei Serpilor din antichitate era numiti Blajini sau Preafericiti si erau considerati urmasii atlantilor. Ipoteza existentei unei Atlantide pe teritoriul actualei Mari Negre a fost îmbratisata si de Robert Ballard, descoperitorul Titanicului. Acesta sustine ca, în urma cu circa 7.000 de ani, fîsia de pamînt care separa Mediterana de lacul Marii Negre a cedat sub presiunea apei, distrugînd civilizatia momentului respectiv. Un argument în sprijinul localizarii continentului disparut în spatiul românesc este si acela ca, în faza de descompunere a imperiului, atlantii practicau intens sacrificiile umane, obicei sîngeros si crud pe care-l aveau geto-dacii.

Atlanti la Sinca Veche?atlantii

Charles Berlitz a publicat într-una din cartile sale, „Atlantis, al optulea continent“, o harta moderna a planseului Oceanului Atlantic. În zona Insulelor Canare, el arata ca exista si azi, acoperit de ape, un masiv muntos numit Dacia . De aici, presupunerea ca atlantii au plecat catre zona Carpato-Danubiana, iar tracii ar fi urmasii atlantilor. Poate au ajuns în Insula Serpilor (Alba) unde exista acel templu al Zeului Soare (atlantii aveau o religie bazata pe cultul Soarelui), apoi unul închinat lui Ahile sau chiar mormîntul semizeului. Edificiul antic avea forma patrata, fiecare latura avînd 29,87 m si se pare ca avea noua altare. Functiona si ca oracol si se spune ca aproape totul era din aur, marmura alba si margaritare. Legendele romane spuneau ca templul alb nu a fost construit de mîna oamenilor, ci era de origine divina. Motiv pentru care întreaga insula a fost numita Insula Sfînta. Atlantii e posibil sa fi ajuns si prin partile Brasovului, daca ar fi sa dam crezare ipotezei care sustine ca enigmaticul Templu al Ursitelor de la Sinca Veche a fost întemeiat de aceeasi civilizatie care a ridicat si Templul Alb din Insula Serpilor. Un lucru e sigur si uimitor: tracii au avut cunostinte extraordinar de avansate pe care nu prea avea de unde sa le ia decît de la niste colonizatori, necunoscuti deocamdata.

Din ce cauza s-a scufundat?

 Astronomul polonez M.M. Kamienski a apreciat ca asa-numita Cometa a lui Galilei s-a ciocnit cu Terra ( 9541 î.Hr.) si a produs scufundarea Atlantidei. Inginerul german Otto Muck sustine ca în Oceanul Atlantic ar fi cazut cu o viteza de 20 km/secunda un meteorit gigant cu diametrul de 10 km. Legenda potopului este arhicunoscuta. Aceasta faimoasa catastrofa a lumii antice poate fi întîlnita la majoritatea popoarelor, cu exceptia aborigenilor australieni, a laponilor si eschimosilor. Oamenii de stiinta admit faptul ca la baza mitului a stat un fenomen real, verificabil istoric si arheologic, uriasele inundatii fiind o consecinta a încalzirii climei dupa ultima glaciatiune. Potopul mentionat si în Vechiul Testament si apreciat de Vatican ca a avut loc acum 13.100 de ani, a lasat din Atlantida numai „Insula celor 7 cetati“.

Misterioasele Insule Canare

 Canare sunt singurele insule unde populatia autohtona, guansii( vezi si https://www.mixdecultura.ro/2012/11/guansiiurmasii-atlantilor/), au fost exterminati acum cinci secole de cuceritori. Originea lor nu este înca lamurita. Guansii aveau o mare aversiune fata de ocean, nici macar unul dintre ei nu stia sa înoate. Lucru ciudat la un popor insular. Specialistii îl explica prin groaza fata de ceva ce s-a întîmplat în vremuri stravechi, din cauza unui cataclism. În plus, scrierea lor a ramas nedescifrata….

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum