Bretania ,peninsula ce „musca” adanc din ape
Bretania ,numita de vechile triburi celtice Armoricum ,asteapta sa fie cu adevarat descoperita de turisti .Atractiile acestui tinut sunt megalitii preistorici ,coastele stancoase si batute de vanturi ,cultura originala ,cartierele medievale si casele din Rennes sau Vannes unde, in crame si in baruri ,se servesc specialitatile locale : vestitele clatite cu portocale stropite cu lichior ( crêpes Suzette ) ,cidru ( cidre) si calvados .Farmecul regiunii a fost descoperit ,inca din secolul al XIX-lea ,de artisti precum Paul Gauguin ,care a intemeiat o scoala de pictura in mica asezare Pont-Aven. Viata artistica ( printre altele aici se afla numeroase galerii ) este infloritoare si astazi .

Metamorfoza unei regiuni cu o infrastructura economica slaba
La jumatatea secolului trecut ,Bretania mai era inca supranumita „azilul saracilor din Franta ” din pricina situatiei precare a regiunii .Cauza a constituit-o in principal centralismul francez de stat care condusese la concentrarea industriei si a altor ramuri economice in jurul Parisului .Pentru a salva de inapoiere tinuturile indepartate din vestul republicii ,in anul 1953 ,a fost elaborat „Planul breton”si au fost introduse o serie de reforme absolut necesare .Datorita acestor masuri ,in regiunea anterior slab industrializata in comparatie cu restul tarii ,au aparut noi locuri de munca ,atragand in orasele bretone valuri de nou-veniti si transformandu-le in locuri atractive de locuit .

Cu toate ca la inflorirea regiunii au contribuit din plin atat turismul ,cat si agricultura ( in prezent printre cele mai productive din Europa ) ,Cenusareasa bretona s-a preschimbat in printesa numai in parte .Progresul a fost obtinut prin contractarea de credite scumpe ,care au impovarat uneori gospodariile taranesti timp de decenii intregi .Problemele pescarilor necesita si astazi solutii care depasesc granitele regiunii si chiar pe cele ale tarii .
Desi in prezent tinerii bretoni au inceput din nou sa migreze spre marile orase din regiunile mai avansate economic ,datele statistice indica o crestere a populatiei Bretaniei .
Aceasta zona este privita ca un loc ideal pentru construirea unei case de vacanta sau ca loc de refugiu la batranete .
Campiile verzi din tinuturile celtice
Regiunea dintre Atlantic si Marea Manecii ,unde au supravietuit o cultura originala si o limba straveche ,este un loc destinat oamenilor rezistenti .Viata nu este deloc usoara aici ,dar sansa dezvoltarii turismului aduce locuitorilor o raza de speranta .

Peninsula Bretania masoara 250 km. lungime si 100-150 km . latime .Ea este situata in nord-vestul Frantei intre Marea Manecii si Golful Biscaya ,si patrunde adanc in Oceanul Atlantic .Datorita Curentului Nord-Atlantic ,clima de pe litoral este relativ blanda .
In componenta Bretaniei intra patru departamente : Ille-et-Vilaine ,Cotes d’Armor, Finistere si Morbihan .In partea vestica a peninsulei se mai foloseste uneori ,in paralel cu franceza si bretona ,o limba celtica inrudita cu irlandeza si galeza .Pe o suprafata de 27.208 km²( 5% din teritoriul Frantei ) ,locuiesc aproape 3.000.000 de oameni ,iar distributia lor este foarte neregulata .Densitatea populatiei in interiorul peninsulei este mica , majoritatea locuitorilor traind pe litoral si in orasele de pe coasta .
In partea estica a regiunii , in apropiere de Rennes ,se afla marile centre ale industriei de automobile , alimentare ,electronice si textile .In celelalte zone ,rolul predominant in economie este jucat de agricultura ,de comertul naval si de pescuit .Tot mai multe persoane renunta la sursele traditionale de venituri si isi cauta de munca in sectorul industrial .Un exemplu in acest sens il constituie pescarii : rationalizarea pescuitului ,saracia crescanda a marii si conflictele legate de delimitarea apelor teritoriale fac ca , in regiune , sa se traiasca de la o criza la alta .In plus , poluarea mediului reprezinta un mare pericol pentru cresterea stridiilor si a midiilor , o activitate cu o lunga traditie in zona .

Catastrofa petrolierului Amoco Cadiz , din anul 1978 ,a declansat o criza nu numai in domeniul pescuitului ,ci si in cel al turismului .Desi urmele „blestemului petrolului ” au fost de multa vreme indepartate , oamenii au ramas constienti de faptul ca echilibrul naturii poate fi tulburat cu mare usurinta ( de altfel vestitii mistreti vanati de Obelix sunt tot mai rari aici ,disparand impreuna cu padurile in care vanau celtii si romanii ) …