Praful de stele si aparitia vietii pe Terra

Praful de stele este responsabil pentru aparitia vietii pe Terra ? O intrebare la care nu s-a gasit un raspuns exact …

Praful de stele chiar este magic. Granulele de praf care plutesc prin sistemul nostru solar contin mici cantitati de apa care se formeaza atunci când praful interactioneaza cu un val de vânt solar încarcat electric.

Anterior, reactia chimica ce sta la baza acestui fenomen a fost imitata în laborator, dar acum a fost pentru prima data când s-a gasit apa în interiorul prafului stelar. Combinate cu descoperiri anterioare legate de compusii organici din praful interplanetar, rezultatele sugereaza ca aceste granule contin ingredientele de baza necesare vietii. praful de stele sta la baza aparitiei vietii pe Terra

Având în vedere ca se presupune ca praful stelar este foarte des întâlnit în Univers, descoperirea poate fi considerata un semn bun pentru descoperirea vietii în alte locuri din cosmos.

„Implicatiile pot fi uriase. Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca s-ar putea ca acest aflux de praf sa fi actionat ca o ploaie continua de mici «recipiente» care contin atât apa, cât si substantele organice necesare pentru eventuala origine a vietii”, a declarat Hope Ishii din cadrul Universitatii Hawaii, din Honolulu.

Specialistul John Bradley, de la Lawrence Livermore National Laboratory din California, a analizat straturile exterioare ale particulelor de praf interplanetar gasite în stratosfera Pamântului. Astfel, el a descoperit ca imediat sub aceste straturi se gasesc mici „buzunare” de apa.

Dar oare cum s-a format aceasta apa? 

În mare, praful este format din silicati care contin oxigen. Pe masura ce calatoreste prin spatiu, praful întâlneste vântul solar. Acest flux de particule încarcate, printre care se numara si ionii de hidrogen puternic energizati, este ejectat din atmosfera Soarelui. Astfel, atunci când praful si vântul solar se întâlnesc, hidrogenul si oxigenul se combina pentru a da nastere apei.

Pentru ca se presupune ca praful a a ajuns pe Pamântul timpuriu, este posibil ca el sa fi adus apa aici, desi este destul de dificil de explicat cum ar putea fi el responsabil pentru milioanele de kilometri cubi de apa. Tocmai de aceea, Ishii a adaugat ca „în niciun caz, noi nu sugeram ca fenomenul a fost suficient pentru formarea oceanelor”.praful de stele si aparitia vietii pe Terra

O sursa mult mai plauzibila pentru volumul urias de apa de pe planeta noastra ar fi un asteroid ud care sa fi ajuns pe Terra. De asemenea, specialistii nu scot din discutie si o posibila cometa.

Oricum, rezultatele obtinute acum de oamenii de stiinta sunt relevante pentru cercetarile privind cautarea vietii pe alte planete. reactia de producere a apei este posibil sa fie universala si sa se realizeze în orice colt din Univers care are o stea au o supernova.

Mai mult, praful interplanetar din sistemul nostru solar (si din altele) contine carbon organic. Daca praful de stele contine carbon si apa, înseamna ca esenta vietii ar putea fi prezenta în sistemele solare din întreg Universul.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: