vineri, iulie 19, 2024
Psihologie

Trasaturile importante ale oamenilor de succes

Multe sunt semnele de intrebare pe care si le-au pus oamenii de stiinta referitoare la faptul ca unii oameni au succes iar altii nu. De curand, doi profesori de la Universitatea Yale, Amy Chua si Jed Rubenfeld, studiind opt grupuri culturale de succes din SUA, de diferite nationalitati, au ajuns la concluzia ca exista trei trasaturi cheie ce stau la baza succesului. Dupa cum sustin cei doi oameni de stiinta amintiti mai sus, cele trei elemente importante care atunci cand se reunesc in cultura unui grup il ajuta sa cunoasca succesul sunt: complexul de superioritate, nesiguranta si tinerea sub control a impulsurilor. Separat, cele trei trasaturi ar fi insuficiente pentru obtinerea succesului.

trasaturile importante ale oamenilor de succes

Elementele de succes

De unul singur, complexul de superioritate face ca omul sa se complaca in situatia data, nesiguranta este „paralizanta”, iar controlarea impulsurilor, neinsotita de alte calitati duce la izolare. „Doar atunci cand sunt combinate aceste trei calitati apare dorinta de progres si ambitia”, afirma Amy Chua. Cum insa orice succes are un pret, autorii studiului, publicat, de altfel intr-o carte, afirma ca „triplul pachet” nu garanteaza ca veti fi fericiti. „Daca, intr-adevar, oamenii de succes tind sa se simta simultan superiori si insuficient de buni, atunci acest lucru sugereaza un nivel mai scazut al fericirii, caci a simti ca nu esti suficient de bun este dureros. Totusi, o viata ce nu include realizari muncite din greu si depasirea de obstacole nu poate fi o viata satisfacatoare. A duce la bun sfarsit ceva extrem de dificil ofera o implinire profunda”, sunt de parere cei doi autori.

Complexul de superioritate

 Acest element se refera la un crez conform caruia grupul din care face parte persoana e caracterizat de un element exceptional. Acest crez isi poate avea originile, fie in religie fie intr-o poveste despre istoria si civilizatia stramosilor grupului. Cei doi autori subliniaza ca acest complex este opusul gandirii liberale populare astazi, „care ne invata sa ne abtinem de la a judeca un individ si sustine ca toti oamenii sunt egali”. Desi credinta in superioritatea grupului a dat nastere rasismului, colonialismului, imperialismului si nazismului, Chua si Rubenfeld afirma ca acest crez este comun tuturor grupurilor de succes din SUA.

Nesiguranta

 Este o incertitudine insotita de anxietate referitoare la pozitia persoanei in societate, sau o senzatie ca realizarile personale sunt, in mod fundamental, insuficient de bune. Aceasta nesiguranta poate lua forme diferite: senzatia de pericol, un sentiment de inadecvare si chiar ca-si va pierde agoniseala. Poate pare ciudat ca nesiguranta are un rol important, chiar crucial in stimularea succesului, spun autorii, insa aceasta trasatura este prezenta in fiecare dintre grupurile de succes studiate. Ba mai mult, aceste grupuri nu doar sufera de nesiguranta, ci o si promoveaza intr-un mod constient sau inconstient. „Poate parea ciudat ca cineva sa aiba si o senzatie de superioritate si una de nesiguranta. De fapt aceasta combinatie improbabila de trasaturi este ceea ce genereaza ambitia: nevoia de a demonstra capacitatile personale este ceea ce-i face pe oameni sa sacrifice sistematic placerea din prezent pentru obtinerea unui succes in viitor”, afirma Rubenfeld.

oamenii de succes

Tinerea sub control

 Nu este altceva decat abilitatea de a rezista tentatiei, mai ales celei de a ceda in fata dificultatilor intampinate. „Nici o societate nu poate exista fara tinerea sub control a impulsului. Desi exista o tendinta raspandita de idealizare a copilariei, de a vedea aceasta etapa drept o perioada de fericire fara margini, grupurile de succes din SUA au o perspectiva diferita asupra acestei perioade, folosind-o pentru a imprima rigoarea disciplinei de la inceput” – spun cei doi autori.

 Asadar, daca superioritatea alaturi de nesiguranta genereaza ambitie, superioritatea alaturi de controlul impulsivitatii produce capacitatea de a rezista incercarilor vietii. Cand cele trei elemente sunt prezente in cultura unui grup, membrii acestuia sunt mai predispusi si mai capabili sa intreprinda actiuni necesare astazi pentru a avea succes in viitor.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum