sâmbătă, mai 18, 2024
Plante

Leacul din Biblie : strugurii

Strugurii sunt vechi de cand lumea, iar calitatile lor reale îi plaseaza, pe drept cuvant, în elita roadelor pamantului datatoare de sanatate. Consumati conform unor retete precise (nu ne vom referi aici la binecunoscutul efect pervers si patologic al consumului în exces de vin, produsul „de rezistenta” obtinut din acestia) ei pot deveni un medicament natural de calibru greu. De mare efect, mai ales în bolile cronice, curele cu struguri sunt de intensitati diferite, concepute astfel încat sa nu solicite prea mult organismul si exercitandu-si, totusi, efectele terapeutice.leacul din Biblie strugurii

Important este – o prima regula – ca fructele consumate sa fie coapte si foarte bine spalate, pentru a înlatura chimicalele cu care au fost stropite. Va prezentam cateva dintre utilizarile terapeutice mai mult sau mai putin stiute ale strugurilor, fruct care practic poate fi gasit pe piata romaneasca nu numai toamna, ci pe tot parcursul anului.

 Astm. Strugurii au calitati puternice de regenerare, care contribuie la formarea lichidului în plamanii uscati de astm.

 Boli cardiace si vasculare cronice. Datorita bogatiei lor de zaharuri usor asimilabile si de substante cu efect protector vascular si cardiac, strugurii constituie un aliment ideal pentru cei care sufera de aritmie, ischemie cardiaca, arterioscleroza, forme usoare de hipertensiune. De asemenea, sunt recomandati în dietele celor care au suferit un infarct miocardic.

 Sechele posthepatice. Se face o cura cu struguri timp de minimum 10 zile. Cura trebuie facuta în fiecare an, dupa ea evitandu-se consumul alimentelor grase, grele, al prajelilor etc.

 Constipatie. Cura de struguri, are efecte rapide de vindecare a acestei afectiuni. Singura conditie este ca ulterior sa se reduca, daca nu chiar sa se excluda complet consumul de carne si sa se mentina o alimentatie cu multe legume si fructe crude.

 Colita de fermentatie. Se beau 2-3 cani pe zi din ceaiul de ciorchine de strugure si parti aeriene de sunatoare. Consumul zilnic de struguri si mai ales curele cu struguri mai au efecte salutare în urmatoarele afectiuni: anemie, indigestie, inflamatii ale vezicii biliare, surmenaj, intoxicatii diverse.

 Iata însa si alte efecte extraordinare, în aceeasi nota.

 Tumori canceroase. Un studiu realizat în Italia a pus în evidenta faptul ca un consum ridicat de struguri reduce incidenta tumorilor pulmonare cu peste 50%, favorizand stagnarea si chiar remisia celor existente. Persoanele cu risc de metastaze ar trebui sa consume zilnic, în timpul sezonului, minimum o jumatate de kilogram de struguri.strugurii

 Valori ridicate ale colesterolului. Atat cojile, cat si samburii strugurilor au efecte de reglare a valorilor colesterolului în sange. Se recomanda cura cu struguri, precum si administrarea de ulei obtinut din samburi de struguri (se gaseste în magazinele de produse naturale).

 Reumatism, guta. Se recomanda cura de 1-2 saptamani, timp în care se beau zilnic 1,5 litri de must proaspat, nefermentat, care are puternice efecte depurative si antiinflamatoare. Mai ales în tratarea formelor degenerative ale reumatismului si a gutei, cura cu must are efect mult mai puternic daca este asociata cu o alimentatie preponderent vegetariana si cu alimente crude. (Atentie! Bolile în care este strict contraindicata cura cu struguri sunt: diabetul, problemele renale grave, hipertensiunea grava, retentia de apa în tesuturi, diareea cronica.)

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum