Ceea ce afirma acum oamenii de stiinta si istoricii din Occident, dar si cercetatorii de la Hamburg, care au prelevat AND-ul unor morminte stravechi de pe teritoriul Daciei, ca românii sunt urmasii dacilor, ramura nordica a tracilor, este tot mai evident si devine un curent istoriografic autentic.
Miceal Ledwith, confident al Papei Ioan Paul al II-lea si omul care a avut acces la toate documentele secrete din biblioteca Vaticanului, a facut recent o afirmatie care a socat lumea academica si nu numai.
El a declarat ca latina culta se trage din limba româna straveche, nu invers, cum se credea pâna acum! Într-un interviu acordat postului de televiziune TVR Cluj, în decembrie 2012, Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, unul din oamenii care au avut acces la cei 230 de kilometri de rafturi cu carti din arhiva bibliotecii Vaticanului si fost membru al Comisiei Teologice Internationale, a facut o declaratie socanta: “Chiar daca se stie ca latina e limba oficiala a Bisericii Catolice, precum si limba Imperiului Roman, iar limba româna este o limba latina, mai putina lume cunoaste ca limba româna, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latina, si nu invers!!!
Cu alte cuvinte, nu limba româna este o limba latina, ci mai degraba limba latina este o limba româneasca. „Asadar, vreau sa-i salut pe oamenii din Muntii Bucegi, din Brasov, din Bucuresti. Voi sunteti cei care ati oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latina – n.r.)”.
În general, istoricii români au mers pe pista falsa a cercetarilor facute de Scoala Ardeleana ca dacii au fost exterminati de romani si noi suntem latini puri. Sigur, în perioada interbelica, curentul acesta latinist, mai mult politic decât stiintific, a fost atenuat, sub influenta lui B.P. Hasdeu, de istoricii Giurescu, Iorga sau P.P. Panaitescu, care au presarat si elemente dacice de continuitate si chiar o importanta influenta slava. A fost comod pentru istoricii români sa sustina continuitatea latina si originea romana a românilor din considerente politice, pentru a avea un loc important în Europa, iar românii ardeleni oprimati sa aiba drepturi egale cu ungurii si austriecii în Transilvania.
În anii 90, la facultatea de istorie a Universitatii Babes Bolyai am sustinut în scrieri si seminarii elementul etnic major de origine dacica a românilor în dauna celui latin. Eu eram un adept al teoriilor lui Nicloae Densusianu si Vasile Pârvan si chiar editasem celebra carte a lui Nicolae Miulescu, “Dacia – Tara Zeilor”, ce sustinea originea daca a românilor si chiar ca limba geto-dacilor era înrudita cu latina, astfel explicându-se de ce Traian vorbea, conform imaginilor de pe Columna, cu dacii capturati fara translator.
Pentru sustinerea acestor teze am fost ostracizat la Universitatea Babes Bolyai. Era moda atunci ca noi românii sa fim latini, slavi, mongoli, cumani sau avari, numai români NU. Bineînteles, colegii mei, adeptii teoriei cumane, slave si maghiare la baza originii poporului român erau repede rasplatiti de Marga si profesorii de la U.B.B. cu burse în strainatate si invitatii la conferinte nationale si internationale, pentru a se sustine tot felul de teze sorosiste.
De dragul adevarului istoric, chiar daca am fost izolat în universitate, nu am renuntat la ideea ca românii sunt urmasii dacilor, ca trunchi etnic major. Pur si simplu m-am bazat pe logica istorica simpla. Romanii au cucerit numai circa 28% din teritoriul Daciei.
Pe Traian nu l-a interesat decât un culoar de ocupatie spre capitala Sarmisegetuza si minele de sare si aur de la Rosia Montana din Muntii Apuseni, ca sa-si umple tezaurul de la Roma. Dacia lui Burebista si Decebal se întindea de la Tisa, Carpatii Padurosi în Slovacia, Bucovina de nord din Ucraina de azi, peste Nistru pâna la Bug.
În concluzie, romanii au cucerit abia o treime din teritoriul ocupat de daci: ei controlau Banatul, o parte din Oltenia, Muntii Orastiei si Muntii Apuseni. Dacii liberi au ramas în Partium, Maramures, Tisa, Bucovina de Nord, Moldova pâna la Nistru -Bug si Muntenia. Deci cea mai mare parte a teritoriului Daciei a ramas în stapânirea dacilor liberi.
Istoricul Dio Cassius (n.155 d.Hr. – d.229 d.Hr.) descrie razboaiele purtate de Daci si Romani – spunand despre Traian (conducatorul Legiunii Romane) ca a fost un trac veritabil si ca razboaiele purtate erau fraticide (intre popoare de aceeasi origine). Iar Traian, spunea inainte de a porni la lupta: “ma intorc in tara strabunilor mei“
Ocupatia romana a durat din 105 pâna în 275 d.Hr., adica 170 de ani si numai pe un teritoriu restrâns. În consecinta cum puteau fi romanizati si sa-si însuseasca limba latina dacii, daca numai o treime din teritoriul lor era ocupat de catre romani.
Mai mult, ocupatia romana a durat numai 170 de ani, cu mult mai putin ca în Galia si Britania, iar englezii nu vorbesc o limba latina, iar galeza se mai vorbeste popular pâna azi în unele regiuni ale Frantei rurale. Transilvania a fost ocupata de catre austrieci de la 1700 la 1918, adica 218 ani si românii ardeleni nu vorbesc germana nici acasa si nici pe strada, poate numai elevii de la un liceu de profil.
Basarabenii au fost ocupati 200 de ani de rusi dar vorbesc limba româna în familie. Deci ideea romanizarii Daciei ocupata teritorial numai o treime de Roma cade si din punct de vedere al simplei logici istorice.
Tot mai evident ies la lumina cercetari stiintifice legate de ADN, ca românii sunt urmasii dacilor. Nu va trece mult timp când curentul istoriografic al originii geto-dace a limbii si poprului român se va impune, bineînteles cu recunoasterea unor influente istorice latine sau slave.