duminică, aprilie 14, 2024
Calatorind prin lume

Lacurile enigmatice ale Terrei

Lacul Baikal

Nu de putine ori, auzim stiri despre persoane imprudente care si-au pierdut viata fiindca au intrat in apele unor lacuri „foarte adanci”: de 2, 3, 4… metri. Asemenea adancimi pot fi considerate neimportante, insa cum credeti ca v-ati simti daca v-ar veni idea sa va scaldati intr-un lac cu adancimi de sute de metri sau chiar mult peste 1 kilometru?! Iata cele mai redutabile asemenea veritabile abisuri pline cu apa dulce de pe planeta noastra.

 Lacul Baikal. Cunoscut si sub numele de „Ochiul albastru al Siberiei”, este localizat in sudul faimoasei regiuni. Baikal este bine cunoscut pentru adancimea sa de 1.636 de metri, cea mai mare de pe Terra retinand un volum de apa – se spune – mai mare decat toate celelalte lacuri impreuna. In zona sa traiesc peste 1.700 de specii de plante si animale, doua treimi din ele, unice in lume. Lacul e inconjurat de munti inalti si paduri dese, varsta sa fiind estimata la 25-30 de milioane de ani. Legenda spune ca apele sale adapostesc un animal gigantic, care seamana cu un sturion sau cu un sarpe. Un fel de „Nessie” al Baikalului, insa mult mai putin promovat de amatorii de senzational.

 Lacul Tanganyika este impartit intre Burundi, Congo, Tanzania si Zambia. Este cea mai adanca apa dulce din Africa si a doua din lume, cu un maxim abisal de 1.470 de metri. Lacul a fost descoperit din intamplare in 1858 de exploratorii britanici, Richard Burton si John Speke. Si, apropo de creaturi gigantice, pe malurile sale au fost gasiti crocodili lungi de 6 metri si peste 900 kilograme greutate!

lacuri
Crater Lake

 Amintim pasager lacurile O’Higgins/San Martin (836 m) din Patagonia, cele doua nume ale sale fiind folosite in Chile si, respectiv, Argentina, Malawi, cunoscut si sub numele Nyasa, din Africa de Vest (705 m) si Issyk Kul, din Kargazstan (668 m), pentru a ne referi la ceva mai spectaculosul Grand lac des Esclaves din Canada (624 m). Din cauza temperaturilor scazute din zona, aproape 8 luni pe an apele sale sunt inghetate, pojghita fiind atat de groasa iarna, incat poti trece peste ea si cu un camion. Nu exista inca dovezi palpabile ca ar exista „monstri” in aceste ape, dar multi spun ca au vazut asa ceva. Unii povestesc ca au observat „ceva” iesind la suprafata, o umflatura ca o stanca, ce se scufunda subit, altii ca au vazut un cap imens, ca de stiuca. Un preot afirma chiar ca a vazut un… dragon care s-a inaltat la 2 metri deasupra apei si a inotat spre tarm, creatura fiind botezata Ol’Slavey.

 Cu un trecut vulcanic violent, lacul din Parcul National Crater Lake(Oregon, SUA) este de o frumusete rara, dar si cel mai adanc din SUA (594 m). El are si cele mai pure ape din America de Nord, datorita lipsei factorilor poluanti, alimentandu-se din apa zapezilor topite. O legenda spune ca fost creat atunci cand Muntele Mazama (3.657 m) s-a prabusit, acum 7.700 de ani, din cauza unei eruptii vulcanice. Tribul indian Klamath vorbeste despre un razboi intre Llao, spiritul Lumii-de-sub-pamant, care locuia in Muntele Mazama, si Skell, spiritul Lumii-de-sus. Llao s-a indragostit de Loha, fiica sefului de trib Klamath, dar a fost respins si s-a hotarat sa se razbune pe oameni. Skell le-a sarit in ajutor tinerilor, prabusind muntele si acoperind gura de foc cu apa albastra.

 Poate ca sunt doar povesti nascute din fantezia prodigioasa a localnicilor, insa, dincolo de toate acestea, vorbim despre comori nepretuite, care in fond apartin intregii lumi pamantesti, lume alcatuita nu doar din oameni si orasele lor artificiale, ci – iata – si din capodopere vii ale naturii, pe care nimeni nu are dreptul sa le smulga eternitatii.

sursa : Revista Magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum