Magneziul si importanta sa in organism

Magneziu – multi il numesc mineralul maestru, iar optzeci la suta sau mai mult din societatea moderna este deficitara inacesta . Magneziul este prezent in peste 300 de procese metabolice celulare. Pe cat de important, pe atat de mult subestimat si prea putin utilizat de catre terapeuti si de catre medici.

Amestecul dintre  solul saracit  si procesarea produselor alimentare au minimizat sau chiar eliminat complet magneziul natural din plantele din dietele noastre. Daca digestia este buna, iar pe langa asta reusesti sa mananci produse ecologice si cereale integrale, este posibil sa nu te afli printre cei deficitari. Cu toate acestea, suplimentarea este un pas intelept.magneziul si importanta sa in organism

Cu tot accentul pe antioxidanti si vitamine in randul fanilor medicinii alternative, este usor se sa ignore acest fapt de baza: Fara minerale, vitaminele nu pot functiona. Cu alte cuvinte, mineralele sunt mai importante decat vitaminele. Numai apa si oxigenul sunt mai importante decat mineralele.

Asa ca , daca ai o sanatate mai subreda, daca esti tensionat si te simti epuizat, daca ai avut unele probleme cardiovasculare, pulmonare sau bronsice, dureri musculare si crampe, tulburari de somn, nervozitate, tensiune arteriala crescuta, diabet zaharat, oase fragile sau oboseala cronica, s-ar putea sa-ti prinda foarte bine o suplimentare de magneziu.

Magneziul a fost folosit cu succes pentru toate aceste simptome, precum si altele. In cazul in care simptomele mentionate nu sunt diminuate odata cu suplimentarea corespunzatoare a magneziului, nu exista nici un pericol de toxicitate. Faptul ca magneziul este implicat in atat de multe procese metabolice in corp ne arata clar ca nu ne poate strica sa avem mai mult decat suficient magneziu in corp.

Magneziu si importanta sa in organism

Magneziul constituie un element de importanta majora in biologia umana. Corpul uman contine aproximativ 21 g de magneziu. Mai mult de 2/3 din cantitatea de magneziu continuta in corpul uman se situeaza in oase, sectorul extracelular reprezentind doar 1 la suta din cantitatea de magneziu existenta in corpul nostru. Magneziul este necesar pentru metabolizarea vitaminei C, a calciului, fosforului, sodiului si potasiului. Este esential pentru buna functionare a muschilor si nervilor. Absorbtia intestinala depinde, inainte de toate, de cantitatea de magneziu ingerata. Magneziul impiedica formarea depunerilor de calciu, a calculilor renali si biliari. El constituie un factor de crestere, un tonic general, un regenerator celular, un echilibrant psihic un drenor hepatic. Contribuie la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos si previne atacurile de inima. Are actiune antidepresiva, fiind cunoscut si ca mineral antistres. In combinatie cu calciul, magneziul actioneaza ca un tranchilizant natural. Sporeste reactiile de aparare ale organismului si lupta impotriva batrinetii.

Necesarul de magneziu si frecventa deficitului magnezic

Carenta de magneziu atrage dupa sine numeroase tulburari. Formele cele mai bine cunoscute ale deficitului de magneziu sint reprezentate de spasmofilie, accidente cardiovasculare si tromboze. Aportul insuficient de magneziu in organism este legat de modul de viata si de obiceiurile alimentare, traduse prin alimentatia moderna de tip snack, in detrimentul alimentatiei traditionale variate. Organismul uman are nevoie de circa 250 pina la 350 mg de magneziu pe zi (5-6 mg/kg).

Surse naturale de magneziu si indicatii

Magneziul se gaseste in cereale (griu, orz, porumb), legume de culoare verde inchis, cartofi, sfecla rosie, polen, precum si fructe: banane, smochine, curmale, migdale, nuci, verdeturi. Magneziul este indicat in tulburari digestive, afectiuni respiratorii, hepato-biliare, astenii, artroza, guta, cancer.

Forme de suplimentare a magneziului

Daca nu ai un deficit de calciu cunoscut, cel mai bine este sa se evite aceste combinatii de calciu-magneziu. Calciul este consumat in exces in cultura noastra. Excesul de calciu, care nu poate fi absorbit in materie osoasa ajunge sa  rigidizeze sau sa calcifice arterele .

Magneziul ajuta oasele sa absoarba calciul, iar vitamina K2 poate ajuta sa ia calciu din fluxul sanguin si sa-l mute in oase.magneziu

Sulfatul de magneziu, denumit de obicei sare Epsom, este sursa cea mai comuna si necostisitoare de magneziu disponibila. Este cea mai potrivita pentru inmuiere. Daca este luata pe cale orala, s-ar putea sa va treziti cu diaree in loc de magneziu in corp. Acesta contine, de asemenea mai multe impuritati decat alte surse de magneziu si nici nu se asimileaza prea bine.

Citratul de magneziu este produs prin combinarea carbonatului de magneziu cu acidul citric. Este asimilat si retinut mai bine decat sulfatul de magneziu. Un amestec de apa si pulbere de citrat de magneziu pentru consumul oral produce un efect calmant si relaxeaza muschii rapid. Multi beau asa ceva  inainte de culcare pentru a-i ajuta la un somn bun.

Clorura de magneziu, uleiul de magneziu este in prezent forma de supliment de magneziu cea mai promovata . Acesta se extrage din paturi vechi de ape subterane . Aceasta poate fi inmuiata, dar este mai usor sa se aplice pur si simplu o cantitate mica pe orice parte a pielii.

Se numeste ulei de magneziu, deoarece este alunecoasa, dar nu este de fapt ulei. Este un concentrat puternic de clorura de magneziu in apa. Multi terapeuti iau in considerare aceasta metoda transdermica de aplicare a clorurii de magneziu. Ea da cele mai bune rezultate, atunci cand este vorba de bio-disponibilitate si de retentia de minerale.

Sunt cazuri rare de reactii alergice sau iritare a pielii cu clorura de magneziu transdermica. Dar, este o idee buna totusi sa incerci mai intai o cantitate mica pe dosul mainii.

Consecintele deficitului de magneziu si batrinetea

Batrinetea reprezinta unul dintre factorii de risc in privinta deficitului de magneziu. Modificarile fiziologice caracteristice imbatrinirii, precum si modificarea regimului de viata contribuie la modificarea continutului de magneziu. Deficitul secundar de magneziu se poate observa in cazul unor maladii sau tratamente cum ar fi diabetul nondependent de insulina sau administrarea de diuretice. In cazul persoanelor in virsta, carenta de magneziu poate genera excitabilitate neuromusculara, modificari ale metabolismului fosfocalcic sau o lipsa de potasiu.

Literatura de specialitate specifica faptul ca deficitul de magneziu contribuie la procesul de imbatranire si la vulnerabilitatea fata de maladiile legate de acest proces.

 

http://viataverdeviu.ro/

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: