Coastele Marii Tireniene (214.000 km², adancimea medie 1.519 metri, adancimea maxima 3.830 metri) alcatuiesc una dintre cele mai atractive zone turistice din Europa: numarul neobisnuit de mare de monumente din epoci diferite, statiunile insorite si oraselele pitoresti de pe litoral fac ca apele din Corsica, Sardinia, Sicilia si partea continentala a Italiei sa fie brazdate permanent de nenumarate feriboturi. Sub acestea, in adancuri, fundul marii este presarat cu numerosi munti submarini de origine vulcanica. Cutremurele de pamant si eruptiile vulcanice arunca o umbra de pericol asupra acestui peisaj lipsit de nori.
Insule cunoscute si necunoscute
In Marea Mediterana si apele aferente, exista numeroase insule mari si mici si chiar arhipelaguri. Este suficienta enumerarea celor mai cunoscute dintre acestea: Malta, Sicilia, Insulele Baleare, Corsica, Sardinia, Cipru, Insulele Ionice, Cicladele si Sporadele. Marea Tireniana este insa atipica din acest punct de vedere, deoarece insulele lipsesc cu desavarsire din partea sa centrala, ele fiind localizate la marginile acestui bazin neobisnuit.
De o atentie deosebita din partea oamenilor de stiinta se bucura grupul insulelor vulcanice care alcatuiesc Arhipelagul Lipari din largul coastei nordice a Siciliei. Lipari, Vulcano, Stromboli, Salina, Filicudi, Alicudi si Panarea ocupa impreuna o suprafata de 117 km². Stromboli, cea mai cunoscuta dintre insule, masoara 12 km ². Pe ea se ridica, pana la o inaltime de 924 de metri, vulcanul inca activ cu acelasi nume. El nu reprezinta un caz izolat, in arhipelag existand un alt vulcan activ pe insula cu nume sugestiv Vulcano. Insulele Lipari au fost colonizate de greci in secolul al VI-lea i.Hr. In prezent, localnicii se ocupa in principal cu viticultura, cu crestea smochinilor si a maslinelor si asigurarea unor servicii de transport .
Daca insulele Lipari mai asteapta inca sa fie descoperite de turisti, pentru alte doua intinderi de uscat din Marea Tireniana perioada de glorie a apus deja: Capri si Ischia sunt vizitate in prezent in principal de persoanele in varsta. Baile termale locale sunt foarte apreciate de oaspetii aflati la varsta pensionarii. La Capri, sezonul turistic dureaza intregul an. Accesul pe insula este relativ usor si se poate face pe calea apei fie din Napoli, fie din orasul Sorrento, situat vizavi.
O regiune instabila din punct de vedere geologic
Marea Tireniana face parte din apele teritoriale ale Italiei, cu exceptia apelor din largul Insulei Corsica care apartin Frantei. Marea este o prelungire a Marii Mediterane, cu care este unita prin cordonul larg de apa dintre Sardinia si Sicilia. La nord, prelungirea Marii Tireniene este Marea Ligurica, cu adancimi de pana la 2850 de metri, extrem de poluata si pe malul careia sunt amplasate trei mari porturi si centre industriale: Genova, Livorno si La Spezia. La sud-est, bazinul comunica cu Marea Ionica prin Stramtoarea Messina, prin care navigheaza vasele comerciale si turistice care se indreapta catre Turcia si Grecia.
Intreaga Mare Mediterana si bazinele sale aferente sunt niste ramasite ale unei intinderi mult mai mari de apa numite Oceanul Tethys, care a incetat sa existe aproape in totalitate in Oligocen, cu aproximativ 30.000.000 de ani in urma, dupa ciocnirea placilor tectonice africana si eurasiatica.
Aceste placi continua sa se deplaseze, provocand eruptia vulcanilor din Marea Tireniana si din apropiere: Vezuviu, Etna si Stromboli. Miscarile tectonice determina totodata cutremure de pamant, care cauzeaza pagube insemnate in Italia, Grecia si Turcia. Aceste aspecte fac ca Marea Tireniana sa fie cea mai periculoasa regiune seismica din bazinul Marii Mediterane.