vineri, decembrie 1, 2023
Calatorind prin lume

Muntele interzis din Himalaya

Pe masura ce civilizatia umana avanseaza ,lumea devine din ce in ce mai mica . Am cucerit asa de multe din aceasta planeta ,incat pare ca nu a mai ramas nici un loc care sa nu fie atins de umanitate ,in afara de adancurile de nepatruns ale marii . Uneori pare ca traim intr-o lume care ne-a dezvaluit toate secretele ei , cele mai intunecate colturi fiind deja luminate ….

Gankar Punsum with moraine in foreground

Cu toate acestea mai sunt locuri inca neatinse de om . Unul dintre acestea este situat intr-o zona inaccesibila a  Muntilor Himalaya , o zona plina de mister ,venita parca din alta lume,cunoscuta sub numele de Gangkhar Puensum ,localizata in Bhutan ,la granita cu China.Poate parea surprinzator ca ,desi omul a cucerit 20 din cele mai inalte varfuri ale Terrei pana in 1975, Gangkhar Puensum a ramas si in timpurile moderne neatins fiind cel mai inalt varf ( 7570  metri ) necucerit ,pana acum .

Gangkhar Puensum este in acelasi timp  o enigma si prezinta numeroase provocari celor ce vor sa-l excaladeze . Prima masuratoare efectuata in 1922 a fost socant de inexacta . Timp de patru ani , diferitele harti au indicat diferite inaltimi si chiar diferite locuri ale amplasarii acestuia . A fost foarte greu pentru alpinistii din primele expeditii sa-l localizeze si sa-l escaladeze .Chiar si in ziua de azi , este o disputa intre Bhutan si China cu privire la localizarea exacta a acestui munte misterios .

Pana in 1983 ,in Bhutan nu  s-a permis excaladarea muntilor pentru a-i pastra curati si pentru importanta sacra a acestora .Mitologia locala da un aer de mister in plus acestora, traditia spunand ca acestia ar fi bantuiti de spirite ,existand si numeroase legende in acest sens . Cand ,in cele din urma , Bhutan s-a deschis catre lume si a permis turistilor sa intre aici ,multi alpinisti au pus imediat ochii pe Gangkhar Puensum …gangkhar puensum

Au urmat patru expeditii care au incercat sa ajunga pe acest varf . Nici una din acestea nu a reusit sa-si atinga obiectivul ,fie din cauza ca au fost slab dotate,fie ca au intalnit un teren impracticabil sau schimbari meteorologice bruste si foarte ciudate . Localnicii spun ca spiritele muntelui nu permit cucerirea acestuia . Excaladarea acestuia a devenit pentru alpinisti un mit . Din pacate ( sau din fericire ) altii nu vor mai avea ocazia sa-si incerce fortele cu acesta deoarece guvernul din Bhutan a decretat interzicerea excaladarii muntilor mai inalti de 6000 de metri ,la solicitarile localnicilor . 

Dar spiritele muntelui nu au fost lasate in pace . In 1998 o expeditie japoneza ,foarte bine echipata ,dorea sa excaladeze varful Gangkhar Puensum dinspre China ,a carei frontiera comuna cu statul Bhutan ,  trece prin acest munte . Au obtinut permisiunea de la Asociatia de Alpinism din China si se parea ca totul este in ordine . Bhutan ,care a sustinut dintotdeauna ca detine proprietatea asupra acestui munte ,a refuzat echipa japoneza .Astfel varful a ramas necucerit de catre om .

Expeditia japoneza a excaladat insa un alt munte adiacent lui Gangkhar Puensum : Linakang Kangri de 7535 metri . Notele luate de alpinistii japonezi in timpul ascensiunii lor au sugerat ca ,tehnic vorbind, acestia ar putea cuceri si celebrul varf . Nu au putut fi contrazisi de catre munte . Gangkhat-Puensum

In urma acestora raman intrebarile : ar fi putut acestia sa urce pe Gangkhar Puensum ? Poate cineva sa o faca ? Este acest varf misterios pazit de spirite si fantome care se opun tuturor incercarilor de excaladare a sa ? Probabil nu vom afla raspunsul la aceste intrebari .

Cert este ca Gangkhar Puensum este un loc plin de enigme . Aparitii  fantomatice ale omului zapezii ,lumini ciudate ,anomalii magnetice si disparitii misterioase au fost raportate de-a lungul timpului aici . Ce secrete fac acest varf de netrecut ? Pentru moment nu putem sti ,acest munte ramanand una din ultimile frontiere neatinse de om …

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: