Am numit astfel rosiile, care la noi se consuma în cantitate foarte mare, în special în sezonul cald, atunci când apar pe piata cele cultivate în pamântul gradinii, sub lumina naturala a soarelui si udate de apa ploilor.
Altfel spus, tomatele care ar trebui sa fie cele mai sanatoase si mai gustoase. Pe de alta parte însa, se stie ca acestea, indiferent de forma sub care sunt consumate, însumeaza si numeroase calitati terapeutice. Mai putin cunoscut e totusi faptul ca sucul de rosii protejeaza organismul de numeroase afectiuni, precum diverse tipuri de cancer.
Acest suc (în mod firesc, recomandat a se utiliza proaspat stors si obtinut din rosii netratate chimic) reprezinta o sursa importanta de licopen, un antioxidant care reduce riscul de cancer de plamâni si la stomac. De asemenea, sucul de rosii previne si cancerul de pancreas, colon, esofag, sân sau cancerul cervical.
Totusi, daca sucul necesita ceva pregatire si ustensile pentru preparare (storcator sau blender), cel mai frecvent rosiile se consuma crude, de obicei în salate – cea mai simpla si mai sanatoasa forma de preparare.
Consumul de rosii proaspete scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, precum si, la fel ca în cazul sucului, a unor tipuri de cancer. Acest efect este pus pe seama unor substante benefice continute de pretioasa leguma.
Cea mai importanta dintre ele este licopenul, o substanta care da culoarea specifica (rosu), având efecte antitumorale în cancerul de prostata, de pancreas, de vezica urinara, în cancerul cervical etc.
Studiile au aratat ca licopenul se comporta ca un antioxidant, explicând rolul sau în protectia împotriva cancerului. Acest compus este foarte bun si pentru inima, împotriva bolilor cardiovasculare, ajutând totodata la prevenirea cancerului.
În plus, studiile, desi înca la început, au descoperit ca licopenul ar putea contribui si la scaderea nivelului colesterolului.
În ideea celor mentionate mai sus, este util sa cunoastem ca: o rosie de marime medie are aproximativ 22 de calorii si 1,5 grame de fibre; rosia este o sursa importanta de potasiu, vitamina C, vitamina A si vitamina E; în plus, rosiile nu contin aproape deloc grasimi, în schimb au circa un gram de proteine si aproximativ 4 grame de carbohidrati.