Imagini inedite din interiorul Marii Piramide de la Gizeh

Un robot a transmis primele imagini din interiorul camerei secrete ale Marii Piramide din Gizeh, în care nu a mai patruns nimeni de 4500 de ani.

Considerata de specialisti a fi mormântul faraonului Keops, Marea Piramida a fost construita în jurul anului 2560 î.Hr., iar constructia ei a durat 10-20 de ani. Este singura dintre cele sapte minuni ale lumii antice care a supravietuit trecerii timpului. Având initial o înaltime de 146.5 m, piramida masoara acum doar 138.8 m, dupa ce partea superioara s-a prabusit cândva în trecut.

În interiorul Marii Piramide exista trei încaperi: cea de baza, care sprijina întreaga constructie, si doua camere superioare, Camera Reginei si Camera Regelui. Intre zidurile de nord si de sud ale Camerei Reginei se afla doua tunele (20cm x 20cm) blocate de doua blocuri din piatra. Nimeni nu stie care era scopul acestor tunele, dar una dintre cele mai raspândite teorii sustinea ca ele duc la o camera secreta.

 Savantii au încercat de mai multe ori sa trimita mici roboti în interiorul piramidei pentru a afla secretul acestor tuneluri. In 1993, un robot a reusit sa înainteze 63 m într-unul din tunele pentru a descoperi doua usi din piatra montate pe piroane de metal. Descoperirea i-a frapat pe specialisti, caci în nicio alta parte a piramidei nu mai existau piese din metal. Aproape zece ani mai târziu, un alt robot a sapat într-un bloc de piatra din tunel si a descoperit o încapere mica, blocata de asemenea cu un bloc de piatra.

Anul acesta, o echipa de ingineri condusa de Rob Richardson de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, a hotarât sa investigheze din nou misterul si a construit un nou robot în vederea explorarii camerei secrete. Robotul a patruns în tunel si, cu ajutorul camerei, a obtinut imagini din absolut toate colturile si crapaturile acestuia, descoperind hieroglife vechi de 4500 de ani, pictate în vopsea rosie, precum si mai multe gravuri în piatra.

Potrivit lui Richardson, „daca aceste hieroglife ar fi descifrate, ele i-ar putea ajuta pe egiptologi sa înteleaga scopul pentru care au fost construite aceste tuneluri misterioase.”

Robotul a patruns si în misterioasa camera goala si a obtinut primele imagini din spatele usii din piatra. Astfel, au fost filmate piroanele din metal despre care cercetatorii cred acum ca aveau o functie strict ornamentala.

Kate Spence, egiptolog la Cambridge, crede ca aceste tuneluri erau mai degraba simbolice decât functionale. „Piroanele arata ca mânere de usa simbolice, iar tunelurile din Camera Reginei sunt orientate N-S, nu E-V ; banuiesc, asadar, ca functia lor era simbolica si legata de stele, nu de soare.”

Sursa: http://www.newscientist.com/

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: