Zincul ,mineralul esential existentei umane
Zincul este un mineral natural care este absolut necesare pentru supravietuirea oamenilor. Exista multe surse de zinc din alimentele crude, care pot contribui la asigurarea unui consum suficient pentru a alimenta procesele esentiale ale corpului.
Zincul este necesar pentru viata si sanatatea umana. Acesta joaca un rol biologic important prin ajutarea in diviziunea celulara, asista la maturizarea sexuala si asigura producerea enzimelor de care are nevoie organismul pentru a functiona. Zincul, de asemenea, are proprietati antioxidante, care ajuta la prevenirea efectelor imbatranirii si promoveaza vindecarea rapida. Zincul poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor racelii. Barbatii isi pot asigura sanatatea prostatei consumand doza zilnica recomandata de zinc. Zincul sprijina functia corecta a ochilor si poate imbunatati vederea.
Mineralele sunt cel mai bine absorbite atunci cand fac parte din alimentele zilnice, mai degraba decat prin intermediul unui supliment. In timp ce produsele din carne si lactate contin concentratii ridicate de zinc, sa nu uitam ca la temperaturile de gatire mineralele sunt distruse in proprtie de 80%. Exista insa numeroase surse naturale pentru zinc. In cazul in care alimentele sunt cultivate, continutul de zinc depinde de nivelurile de minerale prezente in sol. Semintele crude ecologice si unturile obtinute din acestea, inclusiv cele de dovleac, chia, canepa, susan, floarea-soarelui sau mac, ajuta la aprovizionarea organismului cu zincul esential de care are nevoie. Semintele de dovleac, in special, au una dintre cele mai mari concentratii de zinc din alimentele pe baza de plante. Ovazul organic, crud si proaspat , de asemenea, reprezinta o sursa buna de zinc. Nucile organice, crude, cum ar fi cashews, migdale, nuci de Brazilia contin, de asemenea, cantitati semnificative de zinc.
Cele mai multe fructe proaspete precum avocado, zmeura, caise, mure, curmale, fructele de padure si rodiile contin cantitati apreciabile de zinc, si furnizeaza surse deosebite de minerale. Fructele uscate organice, cum ar fi piersicile, prunele, coacazele, bananele, smochinele sunt, de asemenea, o sursa buna de zinc. Multe dintre legume contin de asemenea zinc. Sparanghelul, varza de Bruxelles, mazarea si dovleacul sunt toate surse foarte bune de zinc.
Superalimentele, cum ar fi spirulina, maca, pudra de boabe de cacao crude si polenul de albine sunt de asemenea surse bune de zinc.
Nivelurile adecvate de zinc asigura functionarea normala a sistemului imunitar. Deficienta de zinc are un impact semnificativ asupra sanatatii si ar trebui evitata. Doza zilnica recomandata de zinc este de 11 miligrame pe zi pentru barbati, si 8 pentru femei. Femeile gravide si care alapteaza ar trebui sa consume unsprezece miligrame de zinc pe zi. Organismul nu absoarbe tot zincul consumat din produsele alimentare, deci este deosebit de important a consuma suficient zinc pentru a asigura o sanatate buna.
Pentru a vaasigura ca, consumati suficiente alimente bogate in zinc, incercati sa mancati un bol de fulgi de ovaz crud, organic cu fructe de padure, smochine uscate si proaspete, seminte de dovleac, tahini crud si morcovi, sau un pahar de lapte de nuci.