Muntii Romaniei sunt învaluiti nu doar în ceata, ci si în mister. Fenomene inexplicabile si legende stravechi contribuie la pastrarea elementului enigmatic care i-a fascinat dintotdeauna pe oameni. În lipsa explicatiilor stiintifice, legendele tin loc de adevar …
Misterele sacre ale Ceahlaului
Ceahlaul se numara printre cele mai misterioase masive muntoase din Romania. În primele ore ale diminetii, la rasaritul soarelui, deasupra masivului apar, în mod inexplicabil, niste jocuri de lumini.
În trecut, se spunea despre acest masiv muntos ca ar fi fost casa zeului dac Zalmoxis. În prezent, multi sustin ca Ceahlaul ar fi strabatut de cea mai puternica axa energetica existenta pe Terra.
Satenii care îsi duc traiul de zi cu zi în asezarile de la poalele muntelui declara ca au fost martorii unor aparitii misterioase pe cer, în timp ce, în alte cazuri, gasesc pe pasunile de pe dealuri cercuri perfect rotunde, despre care sustin ca ar fi opera unor fiinte supranaturale sau a unor fiinte venite de pe alte planete.
Geograful grec Strabon mentiona, si el, în lucrarile sale, muntele sacru numit Kogaion, unde se spunea ca salasluia Zalmoxis, un înalt preot al dacilor, devenit apoi zeu.
O legenda veche povesteste cum fata lui Decebal, Dochia, s-a refugiat pentru a scapa de romani undeva în Ceahlau, rugându-se lui Zalmoxis, care a transformat-o în stana de piatra. Stânca Dochiei înca mai exista si poate fi admirata de calatori.
Tot în zona Ceahlaului, trecatorii pot admira si „Altarul lui Ghedeon” numit si „Piatra lata a lui Ghedeon”.
În scrierile sale, istoricul roman Martial mentioneaza muntele vestit din tinutul hiperboreenilor, unde zeii din Olimp s-ar fi prezentat în fata altarului, pentru a încheia juramântul de a lupta împotriva titanilor. Acest fapt este relatat si într-o legenda locala, care sustine ca regiunea ce se întinde la poalele Ceahlaului ar fi fost locuita de demult de uriasi foarte înalti si foarte puternici, dar care, în final, au fost rapusi de vointa divina.

Desi nu se numara printre cele mai înalte vârfuri muntoase din Romania, Ceahlaul are o amplasare care îi permite sa fie vazut de la kilometri departare si, în anumite zile, cu luminozitate si vizibilitate foarte buna, el poate fi zarit chiar de la malul Marii Negre. De asemenea, în fiecare an, în zona Ceahlaului au loc doua fenomene optice care nu au putut fi explicate.
La rasaritul soarelui, în prima decada a lunii august, o holograma naturala uriasa, în forma de piramida perfecta, denumita de localnici „Umbra Piramidei”, este formata timp de o ora si jumatate de vârfurile Piatra Ciobanului si Toaca.
Tot la rasarit si în aceeasi perioada, timp de câteva minute, are loc fenomenul denumit „Calea Cerului”.
Este un fenomen optic care consta în aparitia unui stâlp înalt, format dintr-o lumina foarte intensa si stranie, marginit în laturi de doua benzi întunecate. Stâlpul luminos lasa impresia ca se pierde în înaltimea spatiului ceresc. Explicatia – neconfirmata – oferita acestor doua fenomene face referire la faptul ca Ceahlaul ar fi amplasat exact pe una din axele energetice ale planetei
Vârful Toaca este, si el, o enigma. Acesta are forma de piramida cu baza patrata, care se formeaza foarte rar în conditii naturale.
Lungimea laturilor bazei piramidei reprezinta de doua ori lungimea piramidei lui Keops, iar unghiul pantelor are doar 10 grade în plus fata de cel al piramidei din Egipt.
În apropiere de Ceahlau, la aproximativ 30 de kilometri, arheologii au descoperit dovezi ale existentei culturii Cucuteni, din jurul anului 4.800 î.Hr. Unele obiecte ceramice, scoase la lumina în urma sapaturilor efectuate, cuprind reprezentari de piramide cu baza patrata.
Alte fenomene inexplicabile din zona Ceahlaului sunt reprezentate de niste fâsii luminoase, care apar pe cer sau care strabat padurile ce acopera masivul.
Uneori, în toiul noptii, pe cer apar si ploi de lumini mici, albastre, care coboara spre vârful muntos.
În localitatea Trifesti, situata la poalele Ceahlaului, în vara anului 2013, localnicii au descoperit cinci cercuri perfect rotunde, aparute peste noapte pe islaz, ca niste inele groase, cu un diametru de 20 de metri si o grosime de 50 de centimetri.
Desi specialistii de la Protectia Mediului au venit la fata locului si au luat mostre din solul ars, fenomenul a ramas în continuare catalogat ca fiind inexplicabil.
Enigma stâncii care noaptea se misca singura
În judetul Neamt, la câtiva kilometri de Durau – o statiune montana din Ceahlau – exista o stânca înfipta pe un platou montan, care a fost numita de localnici „Piatra Dracului”.
Localnicii declara ca stânca îsi muta pozitia noaptea. Semanând cu un turn, ea se afla în locul cunoscut sub denumirea de Gura Largului, aflat la confluenta Bistritei cu Bistricioara, din comuna Poiana Teiului.
O legenda locala spune ca stânca ar fi rezultatul unui pariu între diavol si Dumnezeu.
Dracul s-a falit ca poate fura o stânca sacra din Ceahlau, pâna la rasaritul soarelui, devenind astfel stapânul omenirii.
Dumnezeu a acceptat pariul, si diavolul a plecat, a desprins stânca din munte, a plutit putin deasupra Masivului Ceahlau, dar rasaritul a venit exact când piatra era dusa spre gura Bistritei.
În acel moment, diavolul a scapat piatra, care a cazut pe pamânt. Oamenii din zona declara ca ar fi vazut stânca miscându-se singura noaptea, fie spre dreapta, fie spre stânga, pe o distanta de câtiva centimetri.
Fenomenele inexplicabile de pe Vârful Gugu
La 25 de kilometri distanta de localitatea balneo-climaterica Poiana Marului, din Caransebes, în Muntii Tarcului, este localizat Vârful Gugu, unul dintre locurile cele mai stranii dintre Muntii Retezat si Parâng, devenit celebru pentru fenomenele inexplicabile care au loc aici.
La anumite ore ale zilei, muntele pur si simplu dispare, fara a mai putea fi vazut.
Conform legendelor locale, zeul Zalmoxis ar fi locuit si pe acest munte, care a devenit salas sacru pentru daci, iar Decebal si-ar fi ascuns o parte din comoara aici.
Multi cautatori de comori din zona înca mai sapa în jurul muntelui, în speranta de a gasi macar o mica parte din comoara fabuloasa ascunsa de Decebal.
Locuitorii de la poalele muntelui poarta si denumirea de „gugulani”, si sunt cunoscuti pentru longevitatea lor, pe care ei o considera un rezultat al încarcaturii energetice mari a muntelui în apropierea caruia traiesc.
Uneori, cei care se plimba prin zona pot vedea explozii de lumina iesind chiar din munte. Unii turisti au declarat ca nu au putut dormi deloc din cauza unor energii inexplicabile pe care le-au simtit.
Alte fenomene enigmatice, frecvente în regiune, includ lumini plutitoare si fulgere globulare. Cu ceva timp în urma, disparitia unui avion a fost semnalata în zona muntelui, asa ca un grup de cercetatori a venit la fata locului sa investigheze. Dar pelicula aparatului nu a înregistrat absolut nimic din cele câteva ore bune de filmare.
Cercetatorii au fost martorii exploziilor luminoase petrecute în partea de vârf a masivului, au avut în mod constant senzatia ca ar fi fost urmariti, au avut senzatii de sufocare si s-au confruntat cu stari inexplicabile de teama.
În cartea sa, „Enigmele miturilor astrale”, Victor Kernbach mentioneaza Vârful Gugu, considerându-l unul dintre punctele energetice importante ale Terrei.
Gradina Zmeilor
În Podisul Somesan, la baza dealului Dumbrava, exista o zona cu un ansamblu de stânci de forme bizare.
Aria a fost declarata rezervatie naturala si poarta denumirea de „Gradina Zmeilor”. Dintre stâncile cu forme ciudate pot fi amintite Sfinxul, Zmeul, Zmeoaica, Calugarii, Mosu’, Fata Catanii, Eva, Degetelul, Dorobantul, Capitanul si Soldatii.
Formatiunile geologice par a fi rezultatul actiunii aerului, supuse transformarilor cauzate de vânt, înghet-dezghet si temperatura.
La formarea structurilor stâncoase au mai contribuit si apa, prin siroire si spalare, si procesele gravitationale de surpare si prabusire. Zona protejata cuprinde o arie de aproximativ doua hectare si este localizata în bazinul Almasului, din partea vestica a satului Gâlgaul Almasului, în estul judetului Salaj.
În lume nu exista decât trei locuri de acest gen, rezervatia din România fiind unica în Europa. Conform unor legende locale, demult, prin acele locuri ar fi trait o fata îndragostita de o catana.
Mama fetei a blestemat-o sa se transforme în stana de piatra, tânara devenind astfel una dintre formatiunile stâncoase stranii. Pâna în anul 1971, când în zona au avut loc niste alunecari de teren, una dintre stâncile din rezervatie chiar avea, în mod vizibil, forma unei tinere cu parul lung, care parea ca poarta în spate o donita si în mâna un ulcior.
Piramidele de la Sona
În apropiere de Fagaras, pe malul stâng al Oltului, se întinde satul Sona, care este cunoscut în zona pentru niste ciudate formatiuni de pamânt aflate la marginea sa, în forma de piramida.
Localnicii au denumit ridicaturile „guruieti” si au încercat sa le desluseasca misterul. N-au izbutit, pentru ca ele îsi schimba întruna înfatisarea.
Oamenii care traiesc în zona sustin ca apa asezata la o treime de baza piramidelor dobândeste proprietati vindecatoare, în vreme ce carnea pusa acolo nu putrezeste.
În plus, amplasarea unei lame de ras în acelasi loc, la o treime de baza, o face sa se ascuta de la sine.
Intrigati de misterul „guruietilor”, localnicii au vrut sa sape în movile sa vada ce ar putea fi înauntru, dar autoritatile le-au interzis.
În satul Sona exista în total opt movile. Initial, forma acestora era de piramida, dar trecerea vremii le-a erodat. Movilele se întind pe doua linii paralele, la marginea unei terase de un kilometru, si sunt înalte de 20-30 de metri.
Legenda locala spune ca uriasii din trecut, care au coborât de pe Muntii Fagaras, au trecut Oltul, si încaltarile li s-au umplut de noroi de pe fundul apei. Acolo unde ei s-au scuturat de pamânt s-ar fi format movilele care pot fi admirate si astazi.
O alta legenda sustine ca otomanii obisnuiau sa care pamânt din tara lor în turbane, pe care l-ar fi lasat la Sona, formându-se astfel dâmburile. Cercetarile arheologice desfasurate în zona au scos la iveala ceramica veche de câteva mii de ani, datând din perioada Hallstat si din era târzie a bronzului.
În apropiere de Sona, la marginea satului Hamelag, exista patru piramide similare. Acestea sunt foarte erodate la vârf, nefiind prea bine conturate. Movile asemanatoare mai exista si în apropierea satului Bunesti.
Acolo, arheologii au gasit dovezi ale culturii dacice si exista o legenda locala care merge si mai departe. Ea spune ca unind pe o harta Vârful Omu, sanctuarul de la Racos si zona piramidelor, aceasta din urma formeaza vârful unui triunghi dreptunghic, care ar putea indica faptul ca mormântul lui Decebal se afla în zona.
Zalmoxis si Pestera Polovragi
Pestera Polovragi se afla în judetul Gorj, pe malul stâng al Oltetului. Caverna se întinde pe mai bine de noua kilometri si se numara printre cele mai mari pesteri din România.
Ea include simboluri misterioase, coridoare secrete si locuri speciale de ritualuri si rugaciune, care tin de traditiile pre-crestine.
Denumirea pesterii vine de la termenul „Poleo”, care face referire la acele zone unde se întruneau vracii dacilor. Alta explicatie etimologica mentioneaza planta numita „polovraga”, despre care în vechime se credea ca ar fi avut proprietati miraculoase de vindecare. În trecut, vracii dacilor o foloseau frecvent, dar, în prezent, planta nu se mai gaseste.
Si pestera Polovragi este legata, în legende, de zeul suprem dac Zalmoxis. Surse locale sustin ca pestera i-ar fi oferit adapost zeului, ba undeva sub ea, în adâncuri, ar exista si un întreg complex de coridoare secrete, care i-ar fi oferit lui Zalmoxis acces în mai multe zone ale Daciei, inclusiv la cetatea Sarmizegetusa.
În pestera chiar au fost descoperite urme imprimate în sol, despre care analiza stiintifica a aratat ca erau vechi de peste 2.000 de ani.
Una dintre cele mai cunoscute galerii ale pesterii adaposteste „Scaunul lui Zalmoxis”, unde mereu vizitatorii sunt cuprinsi de o stare de liniste interioara desavârsita, si „Izvorul Sperantelor”, caracterizat de faptul ca nu îsi modifica niciodata debitul, indiferent de anotimp sau de conditiile climatice.
Fiind vorba despre un adapost al marelui zeu, exista si legende care sustin ca dacii ar fi îngropat undeva, în pestera, comori fabuloase, care ar fi protejate de spirite stravechi.
Multi dintre cei plecati în cautarea acestor comori nu s-au mai întors niciodata, ca si cum blestemul si spiritele pazitoare ale aurului i-ar fi facut disparuti pe vecie.
Un alt lucru inexplicabil se petrece si în apropierea pesterii. Au existat multe cazuri în care animalele din ograda si mâncarea oamenilor de pe masa dispareau în mod enigmatic.
Acest lucru a fost pus tot pe seama spiritelor invocate de daci sa pazeasca comorile pesterii, care aveau intentia de a-i speria pe oameni, ca acestia sa nu se încumete sa caute aurul ascuns.