Vegetalele, un mod de viata
Cu planificarea si educatia potrivita, cercetarile arata ca adoptarea vegetarianismului este un pas excelent pentru a-ti imbunatati si proteja sanatatea.
Prin reducerea la minim a alimentelor procesate si punerea accentului pe alimentele vegetale integrale, vegetarienii se bucura de un mod de hranire mai nutritiv si cu mult mai putin toxic decat media.
Concluzia finala: ca vegetarian, vei fi mai bine protejat impotriva unui spectru de boli majore, vei prelua mai multi nutrienti si vei avea potentialul de a pierde in greutate.
Reducerea greutatii
Continutului mare de apa si fibre din alimentele vegetale trebuie probabil sa li se multumeasca pentru reducerea in greutate care intervine cand un omnivor devine vegetarian.
Supraponderalii pierd in mod tipic 10% din greutatea corporala atunci cand isi schimba dieta cu una vegetariana, si indexul masei corporale (body-mass index – BMI) in cazul vegetarienilor este si el mai scazut.
Dietele vegetariene au mai putine grasimi saturate si mult mai bune grasimi sanatoase nesaturate si acizi grasi esentiali.
Iar pentru cei care inca traiesc cu impresia ca grasimile ingrasa, s-a demonstrat in ultimii ani ca nu grasimile (cele naturale, nesaturate) sunt cele care ingrasa ci zaharul si carbohidratii procesati.
O mai buna digestie
Fibrele, materia nedigerabila care confera structura alimentelor din plante, sunt esentiale pentru grabirea evacuarii deseurilor din corp.
Practic toate alimentele vegetale integrale au un impact pozitiv asupra digestiei. Pe de alta parte alimentele de origine animala nu contin fibre si sunt mai lente in parcurgerea sistemului digestiv.
Aceasta are ca rezultat constipatia si putrefactia carnii in tractul digestiv, permitand bacteriilor daunatoare sa se cantoneze acolo.
O inima mai sanatoasa
Fibrele au un alt beneficiu pentru sanatate – reducerea colesterolului. Un tip, fibrele solubile, de fapt imping colesterolul afara din corp.
Vegetarienii mai au un avans din start la colesterolul sanatos, intrucat alimentele din plante nu contin asa ceva. Ca rezultat, nivelul colesterolului la vegetarieni este de obicei cu 40 de puncte mai jos decat cel al omnivorilor.
Presiunea sanguina este si ea in general mai scazuta, sugerand ca vegetarienii au un risc mai scazut cu 20-40% in cazul bolilor de inima si un risc de infarct mai scazut cu 30-60%.
De fapt o analiza a cinci studii a concluzionat ca vegetarienii au un procent mai redus cu 34% de a muri de infarct comparativ cu omnivorii.
Incetinirea imbatranirii
Inaltul continut de antioxidanti din multe alimente vegetale precum fructele de padure si ciocolata cruda combat deteriorarile celulare cauzate de moleculele de oxigen instabile cunoscute ca radicali liberi.
Radicalii liberi, care sunt ingerati din alimentele gatite si aerul poluat (printre alte surse), sunt una dintre principalele cauze ale imbatranirii.
O dieta cu multe alimente proaspete si integrale poate de fapt sa dea inapoi ceasul prin doborarea acestor radicali liberi.
Risc redus de cancer
Unul dintre cele mai bune motive de a deveni vegetarian este acesta: vegetarienii au un procent de risc mai redus cu 40% de a capata cancer.
Exista cateva explicatii pentru aceasta statistica.
Vegetarienii tind sa fie mai zvelti, si in special obezitatea este asociata cu riscul sporit de cancer.
Si dietele bogate in grasimi si alimente de origine animala cresc drastic riscul de cancer, in special cel al cancerului la san, prin actiunea lor asupra hormonilor.
Un corp mai putin toxic
Intrucat animalele concentreaza toxinele pe care le ingereaza in tesuturi, carnea si laptele lor are un continut mult mai inalt in toxine decat au alimentele din plante.
Pestele salbatic contine cantitati alarmante de mercur; FDA (Food and Drug Administration- Agentia pentru Alimente si Medicamente a SUA), recomanda sa se manance peste doar de doua-trei ori pe saptamana.
Si EPA (Environmental Protection Agency – Agentia pentru Protectia Mediului SUA) raporteaza ca 95% din expunerile umane la dioxina, o toxina periculoasa, provin din consumarea carnii, pestelui si laptelui.
Alimentele de origine animala sunt adesea pline de pesticide, ierbicide, antibiotice si hormoni.
Multi oameni isi pun “intrebarea proteinelor” de multe ori inainte de a opta pentru o alimentatie vegetariana si ii inteleg, pentru ca acesta este principalul motiv pentru care carnea este promovata.
Insa toti oamenii trebuie sa stie ca noi nu de proteine avem nevoie ci de aminoacizii din proteine si mai exact de un numar de aminoacizi esentiali, pe care corpul nostru nu ii poate produce singur.
Iar acesti aminoacizi esentiali sunt toti facuti numai de catre plante. Acesti aminoacizi estentiali sunt esentiali si pentru animalele care si ele ii iau la randul lor din plante iar noi ii luam la mana a doua din animale.
Daca vrei sa-ti construiesti o casa rezistenta, nu te duci la unul neajutorat de langa tine si ii distrugi casa si ii iei caramizile pentru a construi casa ta! Te duci la fabrica si iei caramizile la prima mana. Iar cea mea buna fabrica pentru tot ce are corpul nostru nevoie este tot natura.
Puneti-va intrebarea simpla, daca nu ar mai exista animale am mai putea trai? Dar daca nu ar mai exista plante?