vineri, decembrie 1, 2023
Psihologie

Ce semnificatie au visele ?

De când e lumea, oamenii au fost intrigati de vise, apoi, considerând ca ele sunt Mesaje, au dorit sa stie ce semnificatie au acele anecdote încâlcite care ne apar ca un film în timpul somnului. Asa au aparut de-a lungul secolelor tot felul de carti de interpretare a viselor si continua sa apara si azi. Carl Jung spunea ca visele „sunt o usita ascunsa în cea mai profunda si mai tainica parte a sufletului, deschisa înspre acea noapte cosmica reprezentata de mintea umana”. Cum mintea umana este alcatuita din constient si subconstient, conform descrierilor parintilor psihanalizei, visele ne ofera posibilitatea de a privi în mintea subconstienta si ne permite o întelegere mai profunda a transformarilor psihologice individuale din timpul perioadelor de veghe.

ce semnificatie au visele

 Multe dintre studiile stiintifice despre interpretarea mesajelor pe care le primim în vise s-au bazat pe cercetarile lui Carl Gustav Jung, psiholog si psihiatru renumit, continuatorul studiilor lui Sigmund Freud, care credea ca visele sunt pline de simboluri ce izvorasc din subconstient. Astfel, interpretarea propriilor vise îti poate oferi o viziune extrem de interesanta a lumii misterioase a propriei minti. Aceasta viziune difera fundamental de „interpretarile” unor autori cu mare succes la public, care vad în vise simboluri externe.

 Daca o asemenea interpretare este de genul „ai visat o corabie, deci vei primi o veste despre o mostenire”, atunci asta presupune ca un mesaj al propriului subconstient are consecinta asupra evolutiei întâmplarilor exterioare. Carl Jung spune, dimpotriva, ca visul simbolizeaza nimic altceva decât dorinta TA, personala, de a primi o mostenire. Cu alte cuvinte, visele sunt mesaje ale propriului subconstient referitoare la trairile personale din timpul starii de veghe si nu legate de trairile sau evolutiile unor alte persoane sau întâmplari. Este vorba despre faptul ca visele sunt o posibilitate uriasa de autocunoastere.

 Daca vrei sa arunci o privire în subconstient, poti tine un jurnal în care sa scrii ceea ce îti amintesti din vise imediat ce te-ai trezit (fiindca de cele mai multe ori visele se uita dupa câteva minute de la trezire), o activitate care se poate antrena pentru rezultate ameliorate. Asadar, nu exista o interpretare prestabilita pentru vise, fiecare vis e personal si poate fi interpretat doar de cel care viseaza. Interpretarea viselor este o metoda interesanta de autoconstientizare a dezvoltarilor individuale.

 Cu alte cuvinte, fiecare om e raspunzator de visele sale si este singurul potential interpret corect al lor. Psihiatrii au încercat totusi sa explice unele dintre simbolurile  care apar cel mai frecvent în visele oamenilor, în ideea ca ele reprezinta de fiecare data dorinte personale si nu vointe exterioare. Iata câteva simboluri frecvente din visele noastre.ce-sunt-de-fapt-visele-si-ce-inseamna-ele-studiul-care-raspunde-intrebarilor-stiintei_size1

 Esti urmarit. Ne amintim deseori visele în care suntem urmariti, deoarece ele ne transmit o stare de teama si neliniste. Mesajul din acest gen de vise este despre ceva ce vrem sa uitam. Subconstientul ne ofera avertismentul ca ceva are nevoie de atentia noastra, ceva ce nu bagi în seama, dar ar trebui.

 Oameni. A vedea oameni într-un vis este reprezentarea mai multor fatete ale Eului. Asta ar putea oferi celui care viseaza oameni o idee despre caracteristicile persoanelor care au nevoie de atentie. Daca visati anumiti oameni, asta ar putea indica asupra caror aspecte interpersonale trebuie sa va concentrati.

 Casa. Mintea umana este compusa din mai multe straturi de constiinta. Într-un vis, o casa se crede ca reprezinta chiar mintea celui care viseaza, cu diferite etaje si camere multiple care au legatura cu aspectele diferite ale mintii. De pilda, subsolul unei case poate reprezenta ceva ce a fost neglijat de cel care viseaza sau caruia nu i s-a acordat atentia cuvenita în timpul starii de veghe. Dormitorul poate reprezenta gânduri intime, sentimente si amintiri. Activitatea în casa semnifica modul în care cel care viseaza utilizeaza structurile mintii pentru a obtine si a interpreta informatia.

 Mâncare. În lumea fizica, mâncarea hraneste si energizeaza organismul. În lumea visului, mâncarea este reprezentarea hranei mintii noastre sau, mai simplu spus, Cunoasterea. A visa despre mâncare poate fi interpretat de asemenea ca mintii noastre îi este „foame” si cauta noi intuitii si ratiune.

 Scoala. Atunci când o scoala sau o sala de clasa apare într-un vis sau când visezi diverse aspecte ale activitatii de învatare, cum ar fi sustinerea unui test, asta semnifica procesul de învatare. Poate fi interpretat ca o dorinta de a învata ceva dintr-o anume situatie, prezenta sau trecuta, sau faptul ca simti nevoia de o autoevaluare.

 Nuditate. Atunci când cineva apare gol într-un vis înseamna ca un anume aspect al starii emotionale a celui care viseaza este exprimat deschis si fara oprelisti, mergând pâna la punctul în care cel ce viseaza se simte expus sau vulnerabil.

 Sex. Când cineva viseaza o activitate sexuala, asta ar putea reprezenta unificarea dorintelor si emotiilor sexuale subconstiente cu recunoasterea constienta. Visând despre sex poate simboliza de asemenea crearea unor noi relatii intime cu alte persoane sau cu Ego-ul. În alte situatii, visele sexuale sunt un simplu debuseu pentru exprimare sexuala.

 Vehicule. Masinile într-un vis simbolizeaza modul de a întelege ce se întâmpla în viata noastra constienta, cât de mult control credem ca avem asupra experientelor de viata si obstacolele carora trebuie sa le facem fata. Tipul si marimea vehiculului poate indica mesaje diferite. De exemplu, vehicule mari pot simboliza dependenta si gradul de control asupra vietii tale, o ambulanta ar putea indica dorinta de vindecare, o masina de politie, dorinta de disciplina.

 Nou-nascut. Visând un copil poate semnifica o noua idee sau dezvoltare ori potential de crestere într-un anume domeniu din viata constienta.

 Moarte. În limbajul mintii, moartea reprezinta deseori schimbarea dintr-o stare în alta. Desi multi percep aparitia mortii într-un vis drept ceva înspaimântator sau negativ, de obicei moartea se coreleaza cu o schimbare dramatica sau o tranzitie care se petrece în viata diurna a celui care viseaza.vise

 Animale. Considerând ca functia animalelor se bazeaza de obicei pe instinct, prezenta animalelor într-un vis este o reprezentare a obisnuintelor celui care viseaza. A visa animale poate fi de folos în întelegerea atât a sabloanelor zilnice, cât si a celor mai profunde dorinte. Tipul de animal, ce face el si habitatul lui pot toate afecta mesajul care este comunicat de subconstient.

 Caderea în gol. De obicei, atunci când visezi o cadere în gol, acest lucru simbolizeaza procesul de revenire la starea de constienta, de veghe. De cele mai multe ori, cel ce viseaza nu atinge fundul „prapastiei”, el se va trezi sau va înceta sa viseze înainte de acel moment. Unii cred ca daca te prabusesti în gol în mod necontrolat în vis, asta reprezinta faptul ca nu simti ca de fapt controlezi anumite aspecte ale vietii din starea de veghe sau ca îti este teama sa te lasi condus de cineva.

Revista Magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: