Planuri pentru destinul lumii-conferintele de la Quebec

In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, între liderii (sau reprezentantii) aliatilor s-au desfasurat mai multe întâlniri, care au purtat numele de „Conferinte” – asa cum sunt mentionate în „Istoria Diplomatica a celui de-al Doilea Razboi Mondial”.

Astfel, între 1941 (Washington) si 1945 (Postdam), prim-ministru al Marii Britanii Winston Churchill a participat la 16 întâlniri, presedintele SUA Franklin Delano Roosevelt la 12, iar liderul URSS Josef Stalin la numai 7. Acest fapt se poate explica având în vedere si pactul de neinterventie dintre URSS si Japonia, pe când SUA si Marea Britanie se aflau în conflict deschis cu Imperiul Japonez.

Conferinta din Quebec si bomba atomica

 „Istoria Diplomatica a celui de-al Doilea Razboi Mondial” mentioneaza ca principalele trei Conferinte din acea perioada tragica a omenirii au fost: Conferinta de la Teheran din 28 noiembrie-1 decembrie 1943 (Stalin, Roosevelt, Churchill), Conferinta de la Yalta (Crimeea) din 4-11 februarie 1945 (frontierele din Europa) si Conferinta de la Postdam din 17 iulie-2 august 1945 (Stalin, Truman si Churchill si urmasul sau Clement Attlee, fostul adjunct, devenit prim-ministru din partea laburistilor, la 26 iulie 1945, în urma alegerilor).

În textul de fata ne vom referi la cele doua Conferinte care s-au desfasurat la Quebec (Canada), pentru ca la acele întâlniri la vârf s-a discutat în mod special si despre obtinerea bombei nucleare cu maxima rapiditate, pentru a finaliza proiectul înaintea Germaniei naziste.

Planuri pentru destinul lumii -conferintele de la Quebec

 Întâlnirea militara ultrasecreta având numele de cod QUADRANT, Prima Conferinta din Quebec s-a desfasurat între 17-24 august 1943 în doua locatii strategice (La Citadelle si Château Frontenac).

Au participat Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt si gazda, prim-ministru al Canadei William Lyon McKenzie King. Pe ordinea de zi a celor trei lideri aliati au fost probleme legate de: debarcarea in Franta ocupata de Germania nazista, operatiune care deja avea numele de cod OVERLORD si despre care exista un raport al sefilor de stat major din cadrul aliantei. Pe de alta parte, în vederea debarcarii în Franta, aliatii au analizat modul cum fortele americane ar trebui întarite pe teritoriul Angliei.

 Un punct special al discutiilor a fost ideea mult sustinuta de Churchill si anume izolarea Italiei fata de Germania, printr-o debarcare în Mediterana.

Dorinta strategica a lui Churchill a fost îndeplinita prin Debarcarea din Sicilia din 1943.

Discutiile despre realizarea bombei atomice au avut un rol special, în primul rând datorita semnarii unui pact secret numit „Quebec Agreement” pentru împartasirea tehnologiei nucleare.

În consecinta, programul nuclear comun britanic si canadian „Tube Alloys” (activ din 1942) a fost inclus în „Proiectul Manhattan” al SUA (activ din 1942). Amploarea acestui proiect a fost dovedita si prin investitia de peste 2 miliarde dolari 1945 (echivalent 26 miliarde 2014).

A doua Conferinta

 Între 12-16 septembrie 1944 s-a desfasurat A Doua Conferinta din Quebec, la care au participat efectiv doar Winston Churchill si Franklin D. Roosevelt, asistati de sefii de stat major ai aliatilor.

Principalele probleme dezbatute au fost repartizarea zonelor din Germania, între aliati, dupa înfrângerea lui Adolf  Hitler. De asemena, s-a analizat „Planul Morgenthau” de demilitarizare a Germaniei – Morgenthau fiind ministrul trezoreriei din SUA.