miercuri, iulie 24, 2024
Calatorind prin lume

Oxford, poarta catre o cariera de succes

Dintre punctele de interes, marcate pe harta orasului, majoritatea o reprezinta edificiile colegiilor.

Este greu de exagerat rolul pe care institutia de invatamant superior, una dintre cele mai cunoscute din lume, il joaca in istoria si in viata actuala a Oxfordului, al carui centru si-a pastrat caracterul de oras universitar.

Este suficient de mentionat ca multe personalitati ale vietii politice britanice au absolvit Universitatea Oxford, printre acestia numarandu-se si 47 de laureati ai Premiului Nobel din diverse domenii. Putine state se pot lauda cu un numar atat de mare de persoane  carora le-a fost decernat acest premiu.

oxford ,orasul elitelor

Orasul elitelor

In timpul interviurilor la care participa, persoanele sunt intrebate adeseori despre nivelul de educatie, dar si despre locul unde au absolvit. Cine poate raspunde, cu mandrie, „Oxford” are mari sanse sa obtina pozitia mult visata.

Vechiul oras britanic continua sa fie considerat leaganul elitelor intelectuale.

Pentru a studia in orasul de pe Tamisa este nevoie insa de multi bani: anul academic intr-un colegiu din Oxford costa in medie 10.000 de euro.

Cei ai caror parinti nu dispun de mijloacele necesare pot conta pe burse, care sunt acordate insa numai celor mai buni dintre cei mai buni.

Din acest motiv, chiar si in prezent, aproape jumatate dintre studentii de la Oxford provin din familii bogate. Studentii de la Oxford trebuie sa se supuna unui cod strict care le reglementeaza comportamentul si modul de a se imbraca. Respectarea regulilor este asigurata, in afara de profesori, si de supraveghetori.

Regula dupa care se orienteaza educarea lor este urmatoarea: cat mai multa materie intr-un timp cat mai scurt.

De aceea, studiile dureaza de obicei trei sau maximum patru ani. Un element important al acestora este pregatirea lucrarilor scrise sub supravegherea unui tutore, un membru academic individual.

Pe cand in alte universitati engleze se solicita doua eseuri trimestrial (anul academic fiind divizat in trei trimestre), la Oxford se scriu doua eseuri saptamanal.

Diploma de gradul I, cea mai prestigioasa, este obtinuta de nu mai mult de o optime dintre studentii care isi incheie studiile.Oxford ,poarta catre o cariera de succes

Efortul nu este in van: un titlu de master sau de doctor dobadit la Oxford deschide calea catre o cariera de succes in avocatura, in cercetarea stiintifica, in politica sau in sectorul managerial, nu numai in tarile anglo-saxone.

Multi premieri britanici, printre care Margaret Thatcher, au fost educati la Oxford. In orasul de pe Tamisa au mai studiat Oscar Wilde, Aldous Huxley si Indira Gandhi.

Un oras cu traditii

Oxford, unul dintre cele mai vechi si mai cunoscute centre de invatamant din lume, este situat la nord-vest de Londra, la o distanta de o ora de mers cu masina.

Orasul numara putin peste 135.000 de locuitori, dintre care 20.000 de studenti care invata in cele 39 de colegii, institutii universitare care sunt facultati de sine statatoare.

Colegiile sunt autonome, au un corp profesoral independent si propiile biblioteci. Cel mai vechi dintre colegiile de la Oxford este Colegiul Universitatii, intemeiat in anul 1249, iar cel mai mare este Colegiul Christ Church.

Oxford

Expresia „engleza de Oxford” se refera la accentul folosit de membrii bogati si influenti ai elitelor.

Modul specific de a rosti cuvintele ,ca si cum vorbitorul ar avea nasul prins cu un cleste de rufe, este in general considerat un semn de aroganta.

Universitatea asigura si in prezent orasului venituri frumoase.

Un rol important il mai joaca turismul si industria de automobile.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, la Oxford au inceput sa fie produse motoarele William Morris.

In 1913, a fost construita o fabrica de automobile. Aceasta marca de masini se numara, in acea perioada, printre cele mai populare din lume. In 1952, compania s-a unit cu firma concurenta Austin, care, la randul sau, a fost preluata, in 1968, de British Leyland Motor Corporation, trecut apoi in proprietatea concernului BMW. Productia a incetat in anul 2005, dupa ce firma a devenit insolvabila.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum