miercuri, septembrie 27, 2023
Calatorind prin lume

Belize, portile deschise ale Raiului

Negri, creolii, urmasii amerindienilor caraibi, hindusii, chinezii si albii traiesc de secole in buna intelegere in Belize, partea continentala a regiunii Marii Caraibilor: niciun alt stat din America Centrala si de Sud nu merita mai mult denumirea de creuzet al culturilor. Turistii sosesc aici in numar tot mai mare, motiv pentru care viitorul economic al tarii se prezinta in culori luminoase.

Belize, poarta raiului

Belize, Raiul in miniatura

In extremitatea sudica a Peninsulei Yucatan, care apartine Mexicului, se afla o fasie litorala mlastinoasa, umeda si calduroasa brazdata de nenumarate rauri si presarata cu lacuri: campia litorala caraibiana. Din 21 septembrie 1981, aceasta regiune alcatuieste un stat de sine statator: republica Belize din America Centrala cu o suprafata de 22.965 km² si o populatie de 301.000 locuitori.Capitala este orasul Belmopan, avand 13.500 locuitori. Clima este tropicala umeda cu temperaturi medii multianuale intre +24° si +27°C, vara existand pericol de uragane.

Aflata sub permanenta observatie a Guatemalei si uneori chiar amenintata de pretentiile teritoriale anuntate zgomotos de catre aceasta, mica tara a reusit sa isi gaseasca totusi propia cale cu sprijinul considerabil al Marii Britanii, fosta sa metropola coloniala. Guatemala a recunoscut intr-un final, in anul 1991, independenta statului Belize, desi, in anul 1995, au survenit din nou confruntari intre vecini. 

Engleza ramane si in prezent limba oficiala a acestei oaze de liniste de pe subcontinentul pe care puciurile militare, guvernele dictatoriale si coruptia raman un fapt la ordinea zilei.

belize -silk caye marine reserve
Silk Caye Marine Reserve

Statul Belize este considerat un paradis al refugiatilor, care nu lipsesc in America Centrala. Desi reprezinta numai jumatate din teritoriul Elvetiei, granitele acestei tari sunt larg deschise…


Belize, portile deschise ale Raiului

Belize, partea continentala a regiunii Marii Caraibilor

Langa tarmul statului Belize se afla cel mai mare recif de corali din emisfera nordica si vestica, considerat de multi cel mai frumos de pe glob. Din loc in loc, reciful formeaza insulite, precum Silk Cayes Marine Reserve, in largul Placencia.

Belize, portile deschse ale raiului-plaja

In locul in care langa reciful de corali, lung de 200 de km., se ingramadesc in prezent scafandri amatori, in anul 1667, au pus piciorul pe uscat piratii englezi ale caror intentii erau mai putin pasnice si care, fugind din fata flotei spaniole, erau in cautarea unei ascunzatori inaccesibile(inainte de aceasta teritoriul statului contemporan Belize a facut parte din statul foarte avansat al amerindinilor Maya).

Belize In partea sudica a Peninsulei Yucatan, cea acoperita de pini(pinus rigida)si de palmieri, pe campiile caraibiene situate la nord de Golful Honduras ei s-au simtit atat de bine, incat au intemeiat o asezare permanenta pe fasia litorala aflata in mod normal in stapanirea Spaniei. Piratii nu au reusit insa niciodata sa controleze aceste terenuri, deoarece pe urmele lor au sosit colonistii britanici care au respins cu succes orice tentativa de cucerire a campiilor caraibiene pornita din Mexic sau din Guatemala, situate in vecinatate.

Belize-raiul pe pamant

In prima jumatate a secolului al XIX-lea, aceste doua tari si-au obtinut independenta fata de Spania, fara a recunoaste insa pretentiile britanice asupra fasiei de uscat numita atunci Hondurasul Britanic. Englezii s-au aratat dispusi sa rezolve pe cale pasnica conflictul. Ei au promis sa construiasca o linie de cale ferata care sa faca legatura dintre indepartatul oras Guatemala si portul Belize, capitala din acele vremuri, fapt care a franat temporar ambitiile guatemalezilor. Insa britanicii nu au respectat aceasta regula, motiv pentru care relatiile dintre Guatemala si statul Belize( independent din anul 1981) raman tensionate si astazi.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: