luni, decembrie 11, 2023
Persoane si personalitati ale istoriei

Cateva informatii despre Charles Darwin

Charles Darwin a fost un om de stiinta britanic care a pus bazele evolutionismului si teoriei selectiei naturale. Munca sa a schimbat radical modul în care omenirea s-a raportat la mediul înconjurator, teoriile sale fiind preluate si în economie, etica sau sociologie.

Charles Robert Darwin s-a nascut pe 12 februarie 1809 într-o familie înstarita si influenta. Bunicul din partea mamei a fost un producator proeminent de portelanuri, în timp ce bunicul patern a fost unul dintre cei mai influenti intelectuali din Anglia secolului al XVIII-lea.

Cateva informatii despre Charles Darwin

Geniul lui Darwin, care a reusit sa explice de o maniera cât se poate de simpla originea speciilor, a trecut neobservat în tineretea sa. Robert, tatal savantului, obisnuia sa-i spuna ca este „rusinea familiei”. De profesie medic, Robert l-a trimis pe Darwin sa studieze tot medicina la Universitatea Edinburgh. Când Charles a decis sa se mute la teologie, la Cambridge, tatal sau ar fi rabufnit.

”Nu îti pasa de nimic altceva în afara de a trage cu arme, câini si a prinde sobolani. Te vei face de rusine, pe tine si pe întreaga ta familie”, i-ar fi spus Robert fiului sau, înainte ca acesta sa plece, în 1831, într-o expeditie stiintifica de cinci ani la bordul navei HMS Beagle.

Expeditia avea sa-i deschida ochii, iar observatiile pe care avea sa le faca urmau sa se concretizeze într-o teorie care avea sa-i asigure un loc în istorie.

Voiajul si raul de mare

În acea epoca, majoritatea europenilor credeau ca lumea a fost facuta de Dumnezeu în sapte zile, asa cum este descris în Biblie. În timpul voiajului pe mare, Darwin a citit ”Pincipiile geologiei” de Lyell, carte care sugera ca fosilele gasite în roci reprezentau dovezi ale faptului ca au existat animale care au trait pe pamânt în urma cu mii sau chiar milioane de ani.

Argumentul a fost întarit în mintea lui Darwin de diversitatea de fauna si de caracteristici geologice pe care le-a observat în timpul calatoriei sale. O alta schimbare s-a produs si în momentul în care a ajuns în insulele Galapagos, situate la 500 de mile de coasta Americii de Sud. Darwin a observat ca pe fiecare insula traia o anumita specie de cinteza, înrudita cu cele de pe alte insule, dar în acelasi timp diferita.

Cu toate ca voiajul avea sa-i deschida ochii, calatoria s-a dovedit una dificila pentru tânarul Darwin. Un lucru mai putin cunoscut este raul de mare de care el suferea. Pe de alta parte, boala l-ar fi obligat sa petreaca mai mult timp pe uscat, observând lucruri care aveau sa-l ajute sa-si formuleze teoria. Ingrata s-ar fi dovedit si compania de la bordul HMS Beagle. Omul de stiinta nota în autobiografia sa ca membrii echipajului obisnuiau sa-l ridiculizeze din cauza credintei sale ca Biblia reprezinta ”autoritatea finala” în materie de moralitate.

20 de ani

charles darwin

La întoarcerea în Anglia, în 1836, Darwin a încercat sa formuleze o explicatie pentru observatiile sale. Influentat de ideile lui Malthus, el a propus o teorie a evolutiei bazata pe principiul selectiei naturale.

Animalele sau plantele care se adapteaza cel mai bine la mediul înconjurator au sanse mai mari de a supravietui si de a se reproduce, transmitând mai departe caracteristicile genetice de care au nevoie urmasii lor pentru a supravietui la rândul lor. În timp, speciile ajung astfel sa se schimbe.

Darwin a lucrat la teoria sa pentru mai bine de 20 de ani. Dupa ce a aflat despre un alt naturalist cu idei similare, Alfred Russel Wallace, cei doi au facut un anunt comun în legatura cu rezultatele cercetarilor, în 1859. Un an mai târziu, Darwin a publicat ”Originea speciilor prin selectie naturala”, o carte extrem de controversata deoarece, prin extensie logica, insinua ca homo sapiens sunt la rândul lor o forma evoluata a unui alt animal.

Supravietuirea celui mai bine adaptat

O prima editie a cartii lui Darwin a fost vânduta de curand la o licitatie din Marea Britanie cu suma de 26.000 de lire sterline, echivalentul a circa 35.000 de euro. Titlul complet al cartii sale este ”Originea speciilor prin selectie naturala sau conservarea raselor favorizate în lupta pentru viata”. Fraza ”supravietuirea celui mai bine adaptat” (Survival of the fittest) nu îi apartine, însa, lui Darwin, ci unui contemporan al sau, filosoful Herbert Spencer. El a fost cel care a patentat expresia dupa ce a citit cartea lui Darwin si a extins teoria sa privind selectia naturala si în sociologie, etica si economie.

În timpul calatoriei sale, Darwin a facut si o serie de observatii legate de psihologia umana. Mai exact, el si-a dat seama în timpul expeditiei ca desi nu reuseste sa comunice cu oameni din diferite colturi ale lumii, emotiile au aceleasi expresii indiferent de cultura. Acest lucru a dus ulterior la dezvoltarea teoriei emotiilor universale.

Viata de familie

Savantul s-a casatorit cu verisoara sa primara, Emma Wedgwood. Ei au avut zece copii, însa trei dintre ei au murit înainte de a împlini 10 ani.

Darwin ar fi facut o lista de motive pro si contra casniciei. Printre lucrurile care îl nemultumeau se numara faptul ca nu ar mai fi avut timp sa citeasca seara. Compania si copiii reprezentau motive pro, Darwin concluzionând ca lucrurile pozitive le întrec pe cele negative.

Cu toate ca a fost o persoana religioasa în tinerete, lucrurile pe care le-a vazut în expeditia sa au stirbit din credinta în divinitate.

Darwin a fost îngrozit de sclavie si de conditiile precare în care traiau oamenii din alte partii ale mapamondului. Se crede ca omul de stiinta a renuntat definitiv la credinta în Dumnezeu în momentul în care fiica sa, Annie Darwin, s-a îmbolnavit si a murit de scarlatina. ”Am pierdut bucuria gospodariei si mângâierea noastra la batrânete… Oh, de-ar putea sti acum cât de profund iubim si vom iubi mereu fata ei vesela”, a marturisit Darwin.

Darwin a murit pe 19 aprilie 1882 si a fost înmormântat la Westminster Abbey.

Stiati ca:

1. Unii savanti dau vina pe teoriile lui Darwin pentru ”greselile” capitalismului. Cei care sunt adeptii teoriei evolutiei  si a selectiei naturale au transferat principiile sale în economie. Asa a luat nastere darwininsmul social. Adeptii acestui curent credeau ca succesul sau esecul unei persoane este similar luptei pentru supravietuire a animalelor. Darwininsmul social descuraja asistenta din partea guvernelor, activitatile caritabile sau alte activitati de natura sa-i ajute pe cei saraci. Ei erau de parere ca specia umana devine mai puternica daca persoanele inadaptate dispar.

2. Darwin a fost si un psiholog stralucit. În timpul expeditiei sale de cinci ani, el a facut o serie de observatii pertinente legate de modul similar în care oamenii din orice colt al lumii exprima o serie de emotii de baza. Aceste observatii au ajutat la dezvoltarea teoriei emotiilor universale.

3. În studentie, Darwin ar fi facut parte dintr-un club culinar, fiind pasionat de carnuri ”exotice”. Printre delicatesele preferate de savantul britanic se numarau pasarile, în special uliii si stârcii.

4. Darwin este autorul unui experiment secret de construire a unui ecosistem complet functional, pe o insula vulcanica folosita de Marina Regala Britanica. Omul de stiinta a descoperit peticul de pamânt în timp calatoriei sale de la bordul navei HMS Beagle si a decis sa transforme bucata de ”cenusa” într-o oaza verde.

5. O femeie pe numele Elizabeth Hope a raspândit un zvon conform caruia, pe patul de moarte, Darwin s-ar fi întors la crestinism. Familia sustine însa ca savantul si-a aparat teoria pâna la ultima suflare.

Tu crezi în teoria evolutionista sau creationista?

Surse: BBC, Britannica, Live Science, shropshirestar

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d