miercuri, februarie 28, 2024
Enigmele istoriei

Misterul decalogului din Los Lunas

O roca veche de cateva mii de ani, avand decalogul evreiesc sculptat, a fost descoperita in New Mexico.Misterul scrierii nu a fost descifrat in totalitate

O piatra mare starneste atentia istoricilor din lumea intreaga, mai ales a evreilor. Piatra, care este de fapt o mica stanca cu  o greutate de 100 de tone, are sculptate pe ea Cele Zece Porunci in Limba Ebraica veche. Pe stanca din apropierea orasului american Los Lunas sunt sculptate Cele Zece Porunci – aproape in totalitate in Limba Ebraica veche si partial in Limba Greaca.misterul decalogului din Los Lunas

Mai multi istorici si arheologi au incercat sa descopere povestea acestei scrieri, dar nimeni nu a reusit pana acum sa spuna cu certitudine cand a fost sculptat in stanca acest text antic evreiesc. 

In plus, niciun specialist nu a gasit vreo explicatie pentru locul neobisnuit al descoperirii: la aproximativ 50 de kilometric sud de orasul Albuquerque , cel mai mare centru urban din statul american New Mexico.

Unul dintre primii cercetatori care a incercat sa dezlege acest mister a fost arheologul Frank Hibben ( 1910 – 2002 ) , profesor la Universitatea din New Mexico. Profesorul Hibben care a studiat stanca pentru prima data in anul 1933 , era convins ca este vorba despre o scriere antica autentica .

Si geologul George Moorhouse, care a studiat piatra in anul 1985, a fost de parere ca scrierea este autentica: “ Potrivit estimarilor stiintifice , scrierea are o vechime de aproximativ 2000 de ani . Ne este greu sa obtinem alte informatii clare din cauza unghiului in catre este asezata stanca.”, este de parere Moorhouse . Lingvistii au observat insa ca in locul caracterelor evreiesti “ t a v “ , “ s i n “ , “ d a l e t “ si “  h a f ‘  au fost folosite caractere grecesti.  Alte litere cum ar fi “ i o d “ , “ k u f “ si “ s i n “ sunt reprezentate in modul de scriere al samaritenilor.

Acest ultim amanunt i-a facut pe unii cercetatori sa presupuna ca aceasta ar fi o mezuza antica a samaritenilor.  Mezuza este un obiect ritualic evreiesc care se pune pe usiorii unei case , ea continand rugaciuni de binecuvantare a locuintei respective.  In cazul samaritenilor din antichitate exista obiceiul de a pozitiona o piatra mare chiar la intrarea intr-o cetate sau intr-o sinagoga, piatra pe care sa fie inscriptionate mestesugit Cele Zece Porunci.  Este posibil ca piatra sa provina din perioada bizantina si sa fi fost adusa in zona in timpul persecutiei din vremea imparatului Iustinian I ( 527 – 565 d.Hr. ). Ramane insa un mister felul in care a fost carata si depozitata  aceasta stanca in statul american New Mexixo.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum