Comoara gasita intamplator in Marea Mediterana

Comoara gasita intamplator in Marea Mediterana
O comoara compusa din 2000 de monede de aur a fost gasita intamplator pe fundul Marii Mediterane de o echipa de scufundatori

Autoritatea antichitatilor israeliene a dat publicitatii o informatie legata de descoperirea celei mai importante comori numismatice compusa din 2000 de monede din aur. Au fost observate de o echipa de scufundatori ai unui club sportiv in apele mediteraneene din largul anticului port Cezarea. Ajutati insa de hazard, de conditiile meteorologice particulare. Cu cateva zile inainte, apele de pe fundul marii au fost agitate de curenti si de efectele unor furtuni puternice.

comoara gasita intamplator in marea mediterana

 La suprafata sedimentelor au aparut cateva monede, exact in momentele in care doi dintre scufundatori se aflau in acel loc. Unele erau incorporate in sedimente, recuperarea lor nefiind problematica. Pe o suprafata de zeci de metri patrati erau raspandite insa alte si alte monede pe care au incercat sa le stranga. Erau convinsi de faptul ca in sedimente se aflau si altele si ca in aceasta situatie aveau nevoie de ajutor.

 O echipa de arheologi subacvatici li s-a alaturat. Dupa lungi cautari meticuloase au reusit sa colecteze restul de monede identificabile. In total, 2000, avand o greutate de 9 kilograme. Cat despre valoarea lor, aceasta este inestimabila. Monedele, cu o vechime de 1 mileniu, reprezinta dinari si subdiviziuni, cele mai multe fiind batute in epoca celor doua califate ale dinastiei islamice a fatimizilor ai caror suverani au dainuit de la sfarsitul secolului al X-lea pana spre mijlocul secolului urmator pe un vast teritoriu care se intindea pe zone din Africa de Nord, Orientul Apropiat si in Sicilia.

 Cea mai veche moneda a fost batuta in Sicilia, in cea de-a doua jumatate a secolului al IX-lea. Desi a trecut un timp foarte indelungat peste ele, in conditii de umiditate, piesele s-au conservat foarte bine.

 Care sa fie originea lor? Este posibil sa provina dintr-o corabie a trezoreriei care se indrepta spre Egipt, destinatarul fiind guvernul central  din Cairo care colecta taxe. S-a emis si ipoteza conform careia piesele apartineau unui important negustor care facea negot cu porturile si orasele de coasta mediteraneene.

 Descoperirea ar putea oferi cercetatorilor o serie de informatii pretioase despre domnia musulmana din acea epoca. Cezarea era un port bogat in acea vreme, iar descoperirea tezaurului ofera informatii pretioase si despre practicile comerciale ale fatimizilor.