vineri, martie 29, 2024
Enigmele istoriei

Cum au fost construite piramidele? Teorii si controverse

Marea Piramida de la Gizeh este singura constructie care mai exista din „Cele Sapte Minuni ale Lumii Antice” descrise de Antipater din Sidon într-un poem în jurul anului 140 i.Hr. Fascinatia pe care o exercita de mii de ani piramidele asupra oamenilor poate fi explicata nu doar prin dimenisiunile lor impresionante si tehnica impecabila a realizarii, dar si prin misterul care le înconjoara.

Observate si cercetate de mii de ani, mai ales în ultima perioada, secretele piramidelor ar fi trebuit poate descifrate de mult timp.
Totusi, nici acum specialistii nu s-au pus de comun acord asupra unor detalii esentiale privind aceste monumente. Exista diferite ipoteze, toate argumentate stiintific, privind modul în care au fost construite.

cum au fost construite piramidele. teorii si controverse

Competitie între „betivii lui Menkaure” si „prietenii bandei lui Khufu”

Nici macar la întrebarea CINE le-a construit istoricii nu au un raspuns foarte clar. Desigur, acum stim ca vechea teorie conform careia sclavii au lucrat la piramide nu este una corecta.

Teoria acceptata aproape în unanimitate spune ca piramidele au fost ridicate de muncitori liberi, care au locuit într-un sat special construit pentru ei lânga piramide.

Egiptologii Mark Lehner si Zahi Hawass cred ca între 20.000 si 30.000 de muncitori au lucrat pe platoul Gizeh, unde se afla cele mai cunoscute piramide din Egipt. 

Ei cred ca aici traia permanent un anumit numar de muncitori, dar vara si toamna lor li se alaturau si alti oameni, probabil tarani, care îsi faceau astfel datoria fata de faraonul pe care îl considerau zeu.

Lucrând la construirea mormântului faraonului, fermierii credeau ca îsi asigura viata vesnica dupa moarte. În timpul lucrului, ei primeau ratii generoase si erau bine tratati.

Este posibil însa ca fiecare egiptean sa fi datorat o taxa de munca faraonului si atunci aceasta contributie, chiar daca nu era vorba de scalvie, sa nu fi fost în totalitate benevola.

Egiptologii au descoperit la Gizeh si inscriptii lasate de muncitori, care arata cine a lucrat aici când au fost ridicate piramidele. Aceste graffitti-uri antice, gasite în zone ascunse ale monumentului, sugereaza ca muncitorii erau organizati în doua grupuri si fiecare grup în cinci „triburi”.   

cum au fost contruite piramidele

La rândul lor, triburile erau formate din divizii, fiecare având un anumit nume care arata calitatile muncitorilor: rezistenta, forta etc.

Grupurile aveau însa denumiri amuzante:„betivii lui Menkaure”, „prietenii bandei lui Khufu”…

Egiptologii cred ca aceste grupuri erau rivale si concurau între ele. Pe o parte a unui monument a fost gasit numele unui grup si pe cealalta parte a constructiei era numele gruparii rivale.

Pe lânga muncitorii ocazionali, veniti din întreaga tara sa ajute la construirea piramidelor, pe santier existau muncitori calificati foarte buni, care stiau sa taie piatra atât de bine încât cu greu poti strecura o lama de cutit între doua blocuri de piatra.

Iar deasupra lor erau supraveghetorii. Zahi Hawass spune ca a gasit alaturi de Mark Lehner inscriptii despre cei care erau responsabili cu uriasul santier al faraonului.

Este vorba de 25 de titulaturi oficiale descoperite aici, printre care mentiuni despre „Supervizorul Santierului Piramidei”, „Supervizorul Partii de Vest a Piramidei”, „Supervizorul Mestesugarilor”, „Inspectorul Mormintelor”.

Toti muncitorii erau egipteni, precizeaza Hawass, care spune ca scheletele gasite aici au foat analizate si s-a demonstrat clar ca nu erau sclavi evrei si nici nu proveneau dintr-o alta civilizatie disparuta, cum sugereaza unele teorii. Marea Piramida a fost datata cu exactitate: a fost construita în timpul domniei faraonului Khufu, în urma cu 4.600 de ani.

Sapând în vechiul santier de lânga piramide, egiptologii au gasit în total 600 de schelete. Multe din ele arata ca muncitorii primeau îngrijiri medicale daca se accidentau, oasele prezentând urme ale unor fracturi tratate si vindecate.

cum au fost construite piramidele.harta platoului de la giseh
Harta platoului de la Giseh

Hawass precizeaza ca toate pietrele folosite la constructia piramidelor au fost luate de pe platoul Gizeh. Singurele care au fost aduse de la distanta sunt cele care au fost folosite pentru placarea exterioara a munumentului. 

La finalul constructiei, piramida era acoperita în totalitate cu un calcar alb, foarte bine slefuit. Aceste bucati de calcar erau aduse din Tura, zona aflata la aproximativ 8 km est de platou. O alta exceptie o reprezinta granitul folosit la camera funerara, care a fost adus dintr-o cariera de la Aswan.

Platoul Gizeh, aflat la doar 25 de km de orasul Cairo, capitala actuala a Egiptului, este o uriasa necropola antica si unul din cele mai mari situri arheologice din aceasta tara.

Complexul funerar cuprinde trei mari piramide – piramida lui Keops (sau Kufhu – numita si Marea Piramida), piramida lui Khafre (sau Kefren) si piramida lui Menkaure (sau Mikerinos), cu templele funerare aferente.

De asemenea, aici se afla Sfinxul, uriasa statuie construita de faraonul Kefren si câteva mici piramide numite si „piramidele reginelor”.

Tot aici se afla si multe morminte ale membrilor familiei regale (regine, printi si printese), dar si cimitirul muncitorilor care au lucrat la piramide, necropola descoperita în anul 1990.

Un detaliu foarte interesant si care a dat nastere la multe speculatii este faptul ca laturile celor trei mari piramide sunt orientate aproape perfect pe directiile nord-sud si est-vest, ca si când constructorii ar fi vrut sa reproduca dispunerea stelelor din constelatia Orion.

Cea mai interesanta piramida este considerata cea a faraonului Keops (numit Khufu în vechea egipteana), una din „Cele Sapte Minuni ale Lumii Antice”.

Timp de peste 3.800 de ani, a fost cea mai înalta constructie facuta de oameni, având initial 146,5 metri. Din pacate, pietrele slefuite care o acopereau, oferind un aspect deosebit, au fost distruse în timp, în prezent fiind vizibila structura ei interioara, iar înaltimea reducându-se astfel la doar 138.8 metri.

Egiptologii spun ca monumentul a fost construit în jurul anului 2.560 i.Hr. si realizarea lui a durat între 10 si 20 de ani. Baza piramidei este imensa, 230,4 metri lungime pe fiecare latura.

O estimare a masei piramidei ne duce la ametitoarea cifra de aproape 6 milioane de tone, adica 2,3 milioane de blocuri de calcar, unele din acestea cântarind chiar si 70 de tone, în timp ce greutatea medie a unui bloc de piatra era de 2,5 tone.

cum au fost contruite piramidele

Descoperirea care sugereaza existenta unei rampe în interiorul piramidei

Ei bine, cum au reusit vechii egipteni sa construiasca un asemenea monument? Într-adevar, daca tinem cont de cifrele mentionate anterior, de uneltele pe care le aveau atunci muncitorii si de dimensiunea coplesitoare a piramidelor, pare sa fie un proiect imposibil de realizat.

Si totusi, nu doar ca a fost posibil, dar aceste monumente au rezistat mii de ani, în timp ce altele au fost distruse de timp si de intemperii. Nu degebea arabii au un proverb care spune ca „oamenii se tem de timp, dar timpul se teme de piramide”.

Prin urmare, stim ca faraonul Khufu este cel care a cerut construirea Marii Piramide, care a fost realizata între anii 2547-2524 i.Hr. De asemenea, egiptologii au aflat ca fratele faraonului, Hemienu, a fost însarcinat sa supravegheze acest ambitios proiect, el fiind responsabil cu toate proiectele cerute de faraon. Mormântul lui Hemienu se afla în cimitirul de la Giza.

Ce nu stiu istoricii cu certitudine este modul în care a fost realizat acest monument. Timp de milenii, oamenii au încercat sa rezolve misterul si înca nu au reusit.

Herodot a fost primul istoric care s-a interesat de modul în care au fost înaltate piramidele, care aveau atunci când le-a vizitat el, o vechime de 2.000 de ani. Istoricul grec a vorbit de macarale care ridicau uriasele blocuri de piatra.

La rândul sau, 300 de ani mai târziu, Diodor din Sicilia a facut referire la rampe pe care erau transportate pietrele.

Sarind  peste teoriile care vorbesc de implicarea extraterestrilor în megalomanicul proiect funerar al faraonului Khufu, în prezent vorbim de doua ipoteze privind modul de constructie.

Prima varianta sustine ca muncitorii au folosit macarale si rampe exterioare pentru a deplasa uriasele blocuri de piatra.

Potrivit unei teorii, o rampa exterioara dreapta a fost ridicata pe o latura a piramidei si s-a înaltat o data cu monumentul, astfel încât blocurile de calcar au putut fi urcate pâna în vârf.   

Exista însa un dezavantaj al acestei metode: rampa ar fi fost foarte lunga, iar construirea ei ar fi necesitat un efort la fel de mare ca ridicarea piramidei în sine. În plus, arheologii nu au gasit vreo dovada a existentei pe platoul Ghizeh a unei asemenea constructii.

Astfel, specialistii au propus o alta varianta, care modifica varianta rampei unice, drepte. Ei cred ca egiptenii aveau o rampa în forma de spirala, care înconjura exteriorul piramidei. Ideea pare buna la prima vedere, dar, daca muncitorii ar fi procedat astfel, colturile piramidei nu ar fi putut fi terminate decât la final, din cauza existentei rampei, desi ele ar fi trebuit realizate din timp, pentru ca laturile constructiei sa se îmbine perfect în vârf.

O alta ipoteza, bazata pe relatarea lui Herodot despre macaralele folosite, sustine ca egiptenii au folosit foarte multe macarale pentru a ridica tonele de calcar. Însa, aceste macarale erau construite din lemn, iar Egiptul nu avea destui copaci pentru a asigura cantitatea uriasa de lemn necesara unui numar mare de macarale. Importul lemnului, pe de alta parte, ar fi fost o cheltuiala foarte mare.

A doua varinata este o teorie noua, controversata, care sugereaza folosirea unei rampe interioare,care ar exista si acum, în peretii piramidei.  

cum au fost cosntruite piramidele-teoria lui Houdin
teoria lui Houdin

Ideea îi apartine arhitectului francez Jean-Pierre Houdin, care a realizat un model tridimensional al Marii Piramide, cu ajutorul companiei de software Dassault Systemes.

Houdin crede ca baza piramidei a fost construita cu ajutorul unei rampe exterioare, drepte, iar partea de sus cu ajutorul unei rampe secundare, interioare, în forma de spirala.

Conform arhitectului francez, rampa interioara are o înclinatie de 7% si o latime de 1,8 metri. Ea a fost construita dupa terminarea primei treimi a monumentului (partea de jos).

Ca sa evite riscul de prabusire a monumentului, Hemienu a cerut realizarea a trei camere funerare în piramida, pentru a fi sigur ca, daca fratele lui va muri, va avea unde sa fie înmormântat. Una din aceste camere a fost construita de la bun început, chiar sub piramida.

Dupa 5 ani, cum faraonul era înca sanatos, arhitectul a cerut realizarea celei de-a doua camere funerare, care este numita acum Camera Reginei. Si aceasta a fost însa abandonata pentru a treia camera funerara, care a fost realizata chiar în centrul piramidei si unde a fost gasit si sarcofagul faraonului.   

În ultimele doua camere funerare, pentru tavan au fost folosite blocuri uriase de granit, de peste 60 de tone, care nu ar fi putut fi trasportate decât cu ajutorul unei rampe exterioare. Dupa ce aceasta rampa exterioara nu a mai fost folosita, ea a fost demontata si piatra refolosita pentru piramida, de aceea blocurile din partea de sus a monumentului sunt mai mici decât cele de jos, crede Houdin.

Pentru ca pietrele nu puteau fi cotite usor pe rampa interioara, la colturi existau macarale, care preluau, întorceau si mutau blocurile de calcar.

Houdin spune ca exista o dovada clara privind existenta acestei rampe interioare în piramida. O echipa de experti francezi a folosit în anul 1986 o tehnica numita micro-gravimetrie, pentru a masura densitatea diferitelor sectiuni ale piramidei si a afla astfel daca exista camere secrete. Cercetatorii au detectat o anomalie care sugereaza existenta unei rampe în forma de spirala. Descoperire lor a fost prezentata public abia în anul 2000, la o conferinta de specialitate, când expertii si-au dat seama ce ar putea însemna anomalia identificata de aparate. 

Piramidele, construite din blocuri de ciment fabricate de muncitori?

O alta teorie interesanta si controversata se refera nu la tehnica de constructie a piramidelor, ci la materialele folosite. Oficial, egiptologii stiu ca piramidele au fost realizate din blocuri mari de calcar, taiate si transportate din diferite locuri.

Joseph Davidovits, director la Institutul Geopolymer din St. Quentin, Franta, sustine ca blocurile de piatra sunt de fapt un fel de „caramizi”, realizate de muncitori, dintr-un material asemanator cimentului, obtinut din amestecul de calcar cu lut, apa si var. Prin urmare, nu au fost taiate sau cioplite, ci fabricate chiar de muncitori, spune el.

Michel Barsoum, cercetator la National Science Foundation si expert în ceramica, a fost rugat de un coleg sa verifice aceasta ipoteza. La început sceptic, el a ajuns sa cerceteze timp de 5 ani blocurile de piatra cu care au fost construite piramidele.

cum au fost contruite piramidele-intrarea in marea piramida
Interiorul Marii Piramide

Folosind diferite metode de cercetare, printre care si scanarea cu un microscop electronic, Barsoum si echipa lui au gasit dovezi care sugereaza ca acele bucati de calcar au fost fabricate. Alaturi de calcar, ei au detectat urme de dioxid de siliciu sau de silicat.

De asemenea, pietrele aveau un continut bogat în apa, care nu este specific zonei uscate, secetoase, de la Giza. În plus, pietrele au o structura amorfa, adica atomii lor nu sunt aranjati dupa un tipar regulat. Rocile sedimentare, cum este calcarul, nu au o structura amorfa. Concluzia cercetatorilor: mostrele de piatra analizate nu exista nicaieri în natura, fiind prin urmare fabricate de oameni.

Barsoum a publicat aceasta descoperire într-o revista de specialitate, precizând ca este ciudat cum aceste pietre seamana asa de bine cu calcarul natural încât au indus în eroare generatii întregi de egiptologi.

El crede ca aceste pietre au fost folosite mai ales în partea de sus a piramidei, metoda fiind mai simpla decât ridicarea unor uriase blocuri de piatra. Tot prin aceasta metoda se explica de ce unele blocuri se îmbina perfect.

Barsoum crede ca acest tip de ciment ar putea fi folosit si acum, fiind usor de realizat, din materiale care se gasesc oriunde în lume, iar rezistenta acestor pietre a fost demonstrata deja de durabilitatea piramidelor.

În mod ironic, spune el, oamenii ar putea reinventa si folosi din nou un material utilizat cu mii de ani în urma, de vechii egipteni.

Surse: National Science Foundation, PBS.org, The Engineer, BBC News, Archeology

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum