duminică, aprilie 14, 2024
Enigmele istoriei

Descoperire foarte rara in Peru la un important centru de ceremonii religioase

Intr-o zona arheologica din Pachacamac (Peru) au fost descoperite ruine si fragmente ale unor obiecte sacre. Cand s-au aflat fata in fata cu zidurile din pamant crud uscat la soare, in mare parte prabusiti, ornamentati cu picturi, care delimitau un sanctuar niciodata explorat, in care se aflau obiectele, arheologii au ramas fara suflare. Imensa metropola incasa aflata in partea centrala a statului Peru a fost vreme de jumatate de secol explorata, dar este pentru prima data cand arheologii au facut aceasta descoperire.

Descoperire rara in Peru

 Pasind in interiorul ruinelor au observat numeroase ofrande si obiecte ceremoniale intinse pe sol, in cea mai mare parte sfaramate. Printre ele se aflau pietre negre – conopas – aduse din munti, obiecte sacre in viziunea incasilor, cochilii superbe adunate din apele calde de zone ecuatoriale, ornamente multicolore din pene de papagali din Amazonia, diverse obiecte manufacturate, cupe din lemn vopsite, fragmente de oseminte de oameni si de animale, coroane ornate cu pene, vase chimu pe care erau pictate feline, fragmente de panza cu reprezentarea zeului Sican, o tigva umpluta cu pigmenti si, alaturi, o pensula, zeci de margele din sticla datand din perioada cuceririi spaniole, seminte de ishpingo, originare din Amazonia, ce contin substante cu puternic efect halucinogen. Amestecate cu bere din porumb (chiea) semintele provoaca halucinatii. Consumate in doze mari, provoaca moartea. In ceremoniile religioase erau foarte apreciate pentru ca starile induse participantilor le dadeau senzatia ca se apropie de zei. Un impresionant arsenal de ofrande si obiecte de cult din cadrul unor ceremonii speciale.

PERU-ARCHAEOLOGY-PACHACAMAC-PILGRIMS ROUTE

 Se presupune ca cei care au procedat la deteriorarea lor au fost preoti incasi care au incercat sa desacralizeze sanctuarul inainte de a-l inchide definitiv. Sefii de razboi care actionau in numele Spaniei, marcata de o puternica credinta catolica, au incercat sa evanghelizeze cu forta populatiile locale si sa distruga simbolurile cele mai vizibile ale culturii religioase incase: temple, sanctuare, sculpturi reprezentand idoli, obiecte ceremoniale. Cetatea dedicata lui Pachacamac, zeul creator al lumii, a fost una dintre principalele lor tinte. Conchistadorii spanioli au deportat dupa 1533 locuitori din Pachacanac in situl Lima unde urmau sa construiasca un oras. Incasilor, folositi ca mana de lucru, li s-a interzis sa practice ceremoniile traditionale.

PERU-ARCHAEOLOGY-PACHACAMAC-PILGRIMS ROUTE

 In Pachacamac trupele spaniole au distrus templul principal si au culcat la pamant statuia din lemn a zeului Pachacamac. Ulterior, preotii incasi ar fi inchis, asa cum am mentionat, sanctuarul si au distrus cea mai mare parte a obiectelor de cult pentru a nu fi preluate de spanioli. Instrainarea acestora, in credinta lor, ar fi declansat catastrofe. Cel mai mare pericol ar fi survenit in urma deplasarii (disparitiei) statuii zeului. Arheologii care au facut recentele descoperiri sunt deocamdata preocupati de prezervarea sitului si a obiectelor pana cand acestea vor fi restaurate.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum