Galaxia pitica, din apropierea noastra, ar putea dezvalui istoria Universului

Galaxia pitica, din apropierea noastra, ar putea dezvalui istoria Universului

Primele galaxii s-au format în urma cu aproximativ 13,3 miliarde de ani, fiind compuse în principal din hidrogen si heliu, elementele primare care au aparut de la explozia initiala, Big-Bang. Studierea lor a fost foarte dificila, pana acum, din punct de vedere tehnic, din cauza distantei foarte mari pana la noi, dar observarea galaxiilor similare din vecinatatea noastra s-a dovedit a fi un exercitiu excelent.

galaxia pitic, din apropierea noastra,  ar putea dezvalui istoria Universului
Galaxia I Zw 18

„Galaxia pitica I Zw 18, aflata la 18 ani lumina,  este mai putin abundenta in metale grele (în astrofizica, metalele grele sunt elementele mai grele decât hidrogenul si heliul), fiind una dintre cele care se aseamana foarte bine cu galaxiile primordiale. Prin urmare, studierea sa ne permite sa prindem frânturi din conditiile care prevalau în universul primordial „, spune Carolina Kehrig, cercetator la Institutul de Astrofizica din Andaluzia responsabila cu studiul care analizeaza proprietatile I Zw 18.

Studiul a gasit o regiune foarte mare, in acesta mica galaxie, de heliu ionizat, care tinde sa fie mai frecvent in galaxii foarte indepartate, cu prezenta scazuta a metalelor. Heliu ionizat implica prezenta unor obiecte care emit radiatii  destul de intense pentru a bate electroni de pe atomii de heliu. „În acest studiu ne propunem o noua interpretare a originii acestei radiatii în galaxia I Zw 18, un subiect care este înca enigmatic”, spune Kehrig.

Utilizand spectometrul PMAS al telescopului de 3,5 metri de la Observatorul Alto Calar (Caha-Spania), cercetatorii au obtinut prima harta detaliata a acestei regiuni de pe  I Zw 18 si au analizat posibilele surse ionizante.

Sursele conventionale de ionizare, cum ar fi stelele Wolf-Rayet (Stelele Wolf-Rayet(WR) sunt stele masive-peste 20 de mase solare- care pierd din masa lor din cauza vanturilor stelare puternice care vin cu viteza de 2000 km/s.) sau socuri generate de resturi de supernove, nu pot furniza energia necesara pentru a explica gaurile de heliu ionizat prezente pe I Zw 18, asa ca cercetatorii iau in considerare alte posibilitati.

stea wolf rayet
Stea Wolf-Rayet

„Punctul nostru de vedere pleaca de la faptul ca stelele extrem de fierbinti, cum ar fi cele supermasive cu continut redus de metal sau stelele masive practic lipsite de metale pot detine cheia la abundenta de heliu de pe I Zw 18, chiar daca existenta acestor stele nu a fost înca confirmata de observatiile cu privire la orice galaxie „, spune Carolina Kehrig (IAA-CSIC).

Acestea, probabil, ne-ar transmite informatii clare despre stelele foarte calde similare celor din prima generatie (cunoscute sub numele de Populatia III de stele) care, în conformitate cu modelele teoretice, ar fi compuse doar din hidrogen si heliu si ar putea fi de sute de ori mai masive decât Soarele. Aceste stele, se crede, ca au jucat un rol decisiv în „reionizarea”  universului, perioada în care primele stele si galaxii au devenit vizibile si care este înca putin cunoscuta.

Acest studiu arata cum este posibil sa se extraga informatii despre istoria universului în apropierea galaxiei noastre.

http://www.20minutos.es/noticia/313847/0/galaxias/adolescentes/lactea/