Tigrii Tamili, cea mai sangeroasa organizatie terorista

Desi la ora actuala, furia sa este domolita, Organizatia Eliberatoare a Tigrilor Tamili Eelam din Sri Lanka, este cea mai periculoasa organizatie terorista din întreaga lume prin numarul de victime facute. Pe lânga Tigrii Tamili, membrii organizatiilor teroriste musulmane din Orientul Mijlociu si Apropiat, par niste amatori zgomotosi si nimic mai mult. La urma urmei, aici este vorba despre organizatia care a inventat centura cu explozibili si care a folosit în premiera mondiala atentatori sinucigasi. Tot ei sunt primii care au folosit femei în atentate teroriste, precum si formarea de batalioane cu copii în rol de soldati. Dincolo de controverse (ei se autointituleaza organizatie legitima care lupta pentru independenta minoritatii tamile”), cei din Eelam conduc detasat în topul organizatiilor teroriste.

 Cine sunt Tigrii Tamili ?
Tigrii Tamili sunt prin definitie un grup armat separatist care activeaza înca în Sri Lanka.  Organizatia etnica armata a fost fondata în luna mai a anului 1976 de catre Velupillai Prabhakaran. Înca de la aparitia lor, Tigrii Tamili au militat violent pentru crearea unui stat independent al minoritatii tamile, stat care trebuia sa cuprinda toata partea de nord a insulei-stat Sri Lanka.
tigrii tamili- Velupillai Prabhakaran
Velupillai Prabhakaran
 
Campaniile lor au dus la declansarea sângerosului Razboi Civil din Sri Lanka, confruntare care a avut loc între anii 1983-2009 si a dus la zeci de mii de victime în toata tara. La apogeul sau, organizatia Tigrilor Tamili poseda o redutabila armata proprie si organiza atacuri extrem de îndraznete, care au inclus peste 200 de atentate sinucigase, asasinarea a câtorva zeci de oficiali de rang înalt srilankezi si indieni.
 
Organizatia Tigrilor Tamili este de fapt singurul grup terorist militant din lume care a reusit sa asasineze doi sefi de stat, este forba de premierul Indiei, Rajiv Ghandi, ucis în anul 1991, si de presedintele srilankez Ranasinghe Predamasa, ucis în anul 1993. Tot ei au fost prima organizatie terorista care s-a folosit de avioane de vânatoare în atentatele si atacurile sale. Chiar si aztazi Organizatia Tigrilor Tamili este considerata ca organizatie terorista si este totodata interzisa în 32 de tari, incluzând India, statul cu cea mai mare minoritate tamila din lume cu exceptia celui de bastina Sri-Lanka.
 
Temuta organizatie este una de factura exclusiv etnica si culturala, ei neavând alta ideologie si alte scopuri decât ruperea unei parti din Sri Lanka si declararea unui stat constituit strict pe criterii etnice, unde sa traiasca doar tamilii.
Acestia, pe de alta parte, sunt un grup etnic cu origini stravechi, pierdute în timp, care locuieste în sudul Indiei, unde au de fapt un stat propriu în cadrul federatiei indiene, stat intitulat Tamil Nadu, precum si în Sri Lanka, o tara-insulara cu o populatie de circa 21 de milioane de oameni, tara situata pe insula Ceylon din sudul peninsulei indiene.
 
Majoritatea tamililor de aici, locuiesc în nord-estul acestei insule, si conform unui recensamânt oficial din anul 2001, tamilii constituiau pe atunci circa 10% din totalul populatiei tarii. Spre deosebire de srilankezii care sunt aproape exclusiv budisti, tamilii sunt în schimb hinduisti. De asemenea, tamilii au o limba si un alfabet unic si propriu, total diferite de limba si alfabetul srilankezilor.
 
Când Sri Lanka se numea Ceylon si era colonie britanica precum era si India în acele vremuri, majoritatea srilankezilor îi urau deja pe tamili, pe care îi învinuiau de colaborationism cu ocupantii britanici. Din acest motiv, tamilii beneficiau din partea britanicilor de tratamente si drepturi preferentiale, fapt care nu a facut decât sa adânceasca si mai mult prapastia dintre cele doua etnii.
tigrii tamili, cea mai sangeroasa organizatie terorista
 
Însa dupa anul 1948, din momentul în care Sri Lanka a devenit independenta, majoritatea sinhaleza a început sa domine toate aspectele vietii si politicii. Minoritatile crestine, musulmane si tamile au început deja sa resimta pierderea privilegiilor, fapt care a ascutit în special antagonismul dintre sinhalezi si tamili.
 
Tensiunile si ura începeau sa creasca de ambele parti. Toate acestea au culminat cu anul 1976, în care cei mai radicali tamili s-au unit în Eelam (denumirea în tamila a Tigrilor  Libertatii).
 
Atentate, atacuri, asasinate, razbunari, razboi civil

Conform autoritatilor din Colombo, Tigrii Tamili au avut întotdeauna între 7.000-15.000 de combatanti, duri si foarte bine pregatiti de razboi. Însa gruparea s-a specializat în atentate cu bomba, care prin îndrazneala si numar de victime le-au depasit pe cele înfaptuite de organizatii teroriste cu mult mai celebre precum Hamas, Hezbollah sau chiar Al Qaeda.

Începând cu anul 1980, gruparea a planificat si executat peste doua sute de  atentate sinucigase cu bombe. Nu le-a pasat deloc de victimele colaterale. Tintele lor au inclus trenuri si autobuze pline de oameni, temple budiste, clariri guvernamentale si baze militare. Pentru a evita sa divulge nume, date si locatii în caz ca erau capturati vii si ulterior torturati, toti membrii Tigrilor Tamili, inclusiv creatorul si liderul  Velupillai Prabhakaran, purtau asupra lor legata la gât câte o capsula cu cianura de potasiu, capsula pe care o înghiteau daca exista riscul sa fie prinsi.
 
În afara de atentatele în care foloseau explozibili improvizati, Tigrii Tamili au început sa detoneze si explozibili militari sau mine de tip Claymore, totul pentru a ucide sau mutila cât mai multi politicieni srilankezi , alaturi de victime civile. Conform unui raport emis în aprilie 2008 de catre Departamentul de Stat al SUA, teroristii tamili erau implicati si în mari operatiuni de rapiri si furturi. Conform aceluiasi raport, numai între anii 2002-2006, luptele dintre armata guvernamentala si tamili au ucis peste 5.000 de civili nevinovati.
tigrii tamili-femei luptatoare
Tigrii tamili-detasament de femei soldat
 
Însa multe dintre victimele tamililor erau persoane publice si oficialitati srilankeze. Lista victimelor sonore ale tigrilor include asasinarea din 1991 a prim ministurlui indian Rajiv Ghandi pe când acesta viziona o cursa de raliuri, asasinarea perlamentarului Neelan Thirucehelvam, un etnic tamil care vroia sa cada la pace cu srilankezii, atentatul din anul 1999 în care a fost mutilat presedintele srilankan de atunci Chandrika Kumaratunga, asasinarea din anul 2000 a ministrului industriilor, C.V. Goonaratne, asasinarea din anul 2005 a ministrului de externe, Lakshman Kadirgamar, asasinarea din anul 2008 a ministrului constructiilor, D.M. Dassanyake, asasinarea din anul 2008 a ministrului pentru autostrazi Jeyaraj Fernandopulle, si multe astfel de crime.
 
Tigrii Tamili au o puternica retea de sustinere si propaganda, cu celule si organizatii situate în 54 de tari. Cele mai multe surse de bani le parveneau prin intermediul comunitatilor expatilor tamili din Marea Britanie, Franta, Germania, Elvetia, Canada si Australia. În afara de acele sate Tigrii Tamili primeau arme de la comunitatile tamile din Cambodgia, Myanmar, Africa de Sud si Botswana.
 
Reteaua lor publica acoperea Europa, Australia si America de Nord, iar tamilii din diaspora au inclusiv posturi de radio si televiziune precum si proprii sateliti de comunicatii cu ajutorul carora îsi raspândesc mesajele, ideologia si cauzele pentru care lupta. Nici Internetul nu le-a ramas strain.
 
O alta sursa consistenta de bani, provine din traficul de droguri, teroristii tamili administrând câteva retele de productie si transport a heroinei din Asia de sud-est, Afganistan si Pakistan.
 
În ciuda acestor evidente, Tigrii Tamili nu se considera deloc o organizatie terorista, ci un front legitim care lupta pentru libertatea etnicilor tamili. Din aceste motive, Tigrii Tamili au pus la punct o administratie civila paralela în teritoriul stapânit de ei, trecând la înfiintarea unor structuri precum politie proprie, tribunale, posta, banci, birouri administrative, posturi de radio si televiziune, scoli etc….
tigrii tamili-demostratie in Elvetia
Demostratie in Elvetia a Tigrilor Tamili
 
Seria atentatelor si luptelor cu fortele guvernamentale a continuat pâna în decembrie 2004, când cumplitul cutremur din Oceanul Indian a provocat o serie de uriase valuri de tsunami care au ucis peste 30.000 de oameni în Sri Lanka, ducând în cele din urma la instalarea unei paci relative între rebelii tamili si guvern.
 
Însa asasinarea prim ministrului Lakshman Kadirgaram din anul 2005, avea sa dezgroape din nou securea razboiului.
Începând cu luna iulie a anului 2006, luptele aveau sa intre în cea mai sângeroasa faza a îndelungatului conflict sinhalezo-tamil. Sute de oameni erau ucisi lunar în atentate si raiduri armate ale tamililor asupra satelor si oraselor. Mii de civili si-au parasit casele din fata luptelor devenind refugiati.
 
Guvernul de la Colombo s-a vazut nevoit sa foloseasca toate resursele nationale pentru a lichida organizatia militara a tamililor. Razboiul s-a întetit, iar în anul 2009, autoritatile au declarat ca i-au învins pe Tigri. Însa confruntarile au continuat pe percursul întregului an soldându-se cu peste 13.000 de morti între care un numar de 9.000 de civili. Totusi, pe data de 18 mai 2009, legendarul lider fondator al Tigrilor, Vellupilai Prabhakaran a fost ucis într-un schimb de focuri cu comandourile srilankeze.
 
Sfârsitul conflictului?
Mai multi experti în terorism sustin ca Organizatia Tigrilor Tamili este una pur seculara si nationalista, care nu are nicio legatura cu Al Qaeda, sau celelalte miscari radicale islamiste afiliate acesteia. Cu toate acestea, unele dintre inventiile militantilor tamili, cum este centura sau jacketa ticsita cu explozibili, au fost copiate si folosite de atentatorii sinucigasi din Al Qaeda, militiile libaneze Hezbollah, Hamas si Brigazile Martirilor Al-Aqsa.
 
Din aceste motive, expertii sustin ca în primii ani ai activarii lor, Tigrii Tamili s-au antrenat cu unii militanti din Frontul Eliberarii Palestinei, care au furat ideile tamililor.
 
Desi inactivi în prezent, se pare ca Tigrii Tamili înca interactioneaza cu alte oraganizatii teroriste prin intermediul asa numitelor „piete de arme” din Myanmar, Thailanda si Cambodgia.
 
Începând cu anul 2007, armata a început sa controleze provinciile de est ale tarii, dar a întâmpinat mari dificultati în luptele cu tamilii din nord. În mod oficial, ministrul apararii din Sri Lanka, sustine pe site-ul oficial al ministerului ca Tigrii au fost învinsi. Nu mai este pentru nimeni un mister faptul ca Statele Unite au ajutat trupele srilankeze cu antrenarea în actiuni de contraterorism.
tigrii tamili
Tigrii tamili-tabara de antrenament
 
Totusi, multi analisti politici cunoscatori ai fenomenului, sustin ca Tigrii au fost învinsi, dar nu supusi si oricând exista riscul unor noi atacuri.
 
Organizatia Tigrilor Tamili a avut de suferit si din urma luptelor interne pentru putere care au avut loc dupa moartea lui Prabhakaran. Comandantul fractiunilor din rediunea de est, colonelul Vinayagamoorthy Muralitaharan s-a desprins de organizatia mama si a format propriul sau grup armat, o grupare intitulata Frontul National al Tamililor, precum si un partid politic denumit Tamileela Makkal Vidhuthalai Puligal, care s-a aliat cu Frontul National Democratic de Eliberare Eelam.
 
În prezent, autoritatile din Colombo se straduiesc sa elimine gruparile derivate din organizatia mama. Tigrii Tamili nu mor usor. La urma urmei este vorba de o organizatie militanta a care a ucis peste 60.000 de oameni în timpul existentei sale.
BBC History, Descopera.ro si Historia

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

bijuteriidinargint.ro perfect-tour.eu%20
%d blogeri au apreciat:
vegis.ro%20