Bambusul, o planta miraculoasa

Plantam o samânta de bambus chinezesc în pamânt fertil si o udam regulat.

În primul an nu se întâmpla nimic. Nici un indiciu ca ar creste ceva. Acelasi lucru se întâmpla, sau mai bine zis nu se întâmpla în anul urmator. Nimic nu rasare. Dar sa nu ne pierdem speranta. În al treilea an continuam sa udam locul si aplicam si ceva îngrasamânt. Mai trece un an. Tot nimic… Asta e, nu i-a sosit timpul. Nu disperam.

Mergem regulat la locul însamântarii si mai turnam câte o galeata de apa. Au trecut cinci ani… Orice om normal la cap s-ar resemna si ar abandona ideea de a obtine un bambus. Nu însa si noi, care cunoastem secretul acestei plante.

Dupa 6 ani, uneori chiar mai mult, miracolul se întâmpla.

Într-o zi, din senin, apare o mladita. Fericirea care ne cuprinde nu poate fi descrisa în cuvinte. Bambusul chinezesc ne rasplateste, cu o neasteptata generozitate, efortul si determinarea: în doar trei luni, el va depasi 10 metri înaltime!

bambusul, o planta miraculoasa

Bambusul este o planta exotica, cunoscuta si sub numele de „arborele de fier”, datorita duritatii lemnului ajuns la maturitate.

În lume exista în jur de 1000 de specii de bambus. Dintre toate plantele cunoscute pe pamânt, bambusii sunt plantele arborescente care cresc cel mai repede.

Au o mare importanta economica si culturala în Asia de est si sud-est, însa pot fi întâlniti si în Africa subecuatoriala si în cele doua Americi – Statele Unite, Argentina si Chile.

Exista si bambusi care înfloresc anual, dar majoritatea speciilor înfloresc foarte rar, unele chiar la intervale de 60-100 de ani. Însa odata ce un bambus a înflorit, planta va intra în declin si va muri.

Între speciile de bambus, cel chinezesc are o particularitate interesanta: dupa ce se planteaza samânta, timp de 5 pâna la 10 ani, la suprafata nu se întâmpla nimic.

Toata cresterea are loc în subteran – un rizom cu o structura complexa, care se întinde vertical si orizontal în pamânt, prinde forma. Abia la capatul celui de-al cincilea an, uneori si mai târziu, bambusul chinezesc strapunge solul în sus, crescând chiar si cu un metru pe zi, pâna ce atinge înaltimea de 25 de metri, ceea ce îl face planta cu cea mai rapida crestere din lume.

În anii urmatori, tulpina nu se mai îngroasa, ci doar se întareste. Iar o alta caracteristica uimitoare a acestei plante este longevitatea ei. Specia asiatica Madake, de pilda, cultivata cu precadere în Japonia, poate trai pâna la 120 de ani!

Lujerii de bambus sunt comestibili si sunt folositi cu precadere în bucataria chineza si cea japoneza.

Singura specie care nu poate fi consumata este asa-numitul bambus gigantic, care contine cianura. Frunzele si mladitele de bambus sunt sursa principala de hrana a ursilor panda din China si a lemurienilor din Madagascar, iar gorilele africane le consuma cu placere.

Bambusul este folosit si în medicina traditionala.

Este antimicrobian si trateaza cu succes infectiile. Dar cele mai raspândite utilizari sunt în constructii, pentru schele, garduri, podete, mobilier de gradina si de interior, lambriuri, parchet, canoe… si lista poate continua.

Tot din lemnul de bambus se fac jucarii, palarii, împletituri, instrumente muzicale etc. În metoda traditionala chineza, fibrele de bambus sunt folosite la fabricarea unei hârtii de înalta calitate si a unor materiale textile, iar în Vietnam, China si Japonia, din lemnul de bambus se fac pipele atât de apreciate de cunoscatori.

Multe temple japoneze (sintoiste sau budiste) au plantat în jurul lor crânguri de bambus, ca aparare împotriva duhurilor rele, iar în India, bambusul este nelipsit din viata oamenilor: ombilicul nou-nascutilor se taie cu o unealta din bambus, bebelusii sunt pusi în leagane de bambus, adultii lucreaza cu unelte de bambus, pe schele de bambus, la batrânete au toiege de bambus, iar când mor sunt pusi în sicrie de bambus.

În sfârsit, bambusul este unul dintre cele mai populare remedii feng shui. Influenteaza pozitiv casa si locul de munca.

Padurea de bambus de la Dumbravita din Maramures

În curând ciobanii din Maramures nu vor mai folosi toiagul, ci se vor sprijini în bate de bambus, pentru ca acestea sunt mai estetice, mai usoare si mai rezistente. De ce? Pentru ca bambusul creste în Maramures ca la el acasa. În comuna Dumbravita exista doua locuri unde bambusii s-au înmultit în asa fel, încât au format o padure.

Desi multi ar spune ca e imposibil, pentru ca se stie ca bambusul este o planta exotica, doctorul Andrei Prie a demonstrat ca orice om bine informat poate obtine rezultatele pe care si le doreste, daca-si face temele dinainte.

Domnul Prie a reusit performanta ca în 5 ani sa formeze doua mici paduri de bambus, una în satul Rus si alta în satul Dumbravita.bambusul

„Am dus bambusi si în Rus, dar prima data am pus la Dumbravita, ca stiam sigur ca la tata sunt îngrijiti, pentru ca el locuieste acolo.

Cum mi-a venit ideea?

M-am întrebat ce planta s-ar preta pentru gard viu, care sa ramâna verde si iarna si sa creasca si sa se întinda repede, sa nu astept 20 de ani. Am tot cautat pe Internet si am gasit bambusii. Si m-am interesat de speciile de bambusi care rezista la temperaturi scazute, ca sunt specii de bambus care traiesc pe munte. Am identificat speciile si am mers la sigur sa le achizitionez. N-a fost pe încercari. De obicei, când vreau ceva, îmi fac lectiile dinainte. Asa a fost si cu bambusii. Am adus din Ungaria patru firicele din patru specii diferite si toate patru s-au prins”.

L-am întrebat daca bambusii au nevoie de îngrijiri speciale. „Absolut niciuna. Nici macar umezeala multa nu le trebuie. Primavara, da, dar vara nu trebuie nici macar udati. La noi, este mai secetos si le place zona. Primavara le trebuie umezeala, dar nu sa stea în apa.”

Multiplele întrebuintari ale bambusului

De-a lungul vremii, pentru japonezi, bambusul a fost si a ramas o planta extrem de importanta.

În cultura japoneza, bambusul este asociat cu bunastarea, fericirea, armonia, prietenia, dar si longevitatea si permanenta. În acelasi timp, aceasta planta detine mistere înca nedezlegate de catre cei care o studiaza.

Cum se face ca creste atât de repede? De ce înfloreste dupa atât de multi ani? De ce moare dupa ce a înflorit?

O multime de caracteristici ale acestei plante uimitoare nu sunt înca pe deplin întelese. Documentarul difuzat de Japanology Plus exploreaza misteriosul ciclu de viata al bambusului, evidentiind în acelasi timp cât de important este el în cultura si economia japonezilor.

Pentru explicatii competente, realizatorii filmului au apelat la dr. Shozo Shibata, profesor de ecologia bambusului la Universitatea Kyoto. Urmariti acest documentar interesant!

https://www.youtube.com/watch?v=fmxW59spdss