vineri, decembrie 1, 2023
Istoria ca o poveste

Femeia in civilizatia Maya

Rolul femeii in organizarea sociala a misterioasei civilizatii mayase a fost unul surprinzator de important. Desene si ornamente ale unor obiecte casnice sugerau posibilitatea ca femeile sa detina ranguri inalte si sa beneficieze de unele privilegii, iar descoperirile din nordul Mexicului demonstreaza ca au existat chiar regine apartinand sexului frumos.

Cultura si sacrificiu

 Daca atunci cand s-au stabilit in Peninsula Yucatan (cu doua milenii inainte de Hristos) mayasii nu aveau o religie bine definita, secolul IV d.Hr. a reprezentat o cotitura din acest punct de vedere. Au aparut idei teologice si pseudo-filosofice extrem de interesante, multe dintre acestea ramanand in memoria colectiva si astazi. Si la mayasi, la fel ca in cazul altor monarhii, rolul de dinamizator al vietii spirituale l-a avut suveranul si inteleptii din jurul sau.

Descoperirile facute in mai multe santiere arheologice (de la Palenque, Yaxchilan, Narajo etc.) arata ca in fruntea ierarhiei sociale au existat cel putin trei dinastii desfasurate exclusiv pe linie maternala.

femeia in civilizatia maya

 Aceste uimitoare informatii – provenind din mai multe serii de hieroglife decriptate foarte recent – ni s-au pastrat prin intermediul unor asa-zise carti mayase.

Slujitoarele reginelor respective (din dinastiile Pacal, Zac-Kuk si Kanal-Ikal) primeau de la artizani specializati „foi” realizate din lemnul unui arbore anume, pe care scriau ceea ce le dicteaza suveranele.

Aceste file aveau o lungime de 22-25 centimetri si o latime de 10-12 centimetri, putand fi stranse la un loc in numar variabil (specialistii le numesc codice).

Reginele respective oficiau o mare diversitate de ritualuri, chiar si pe cele mai sangeroase, hotarau condamnari la moarte si condamnari la… sinucidere prin spanzurare.

Ele formau elita intelectualitatii mayase in acele epoci, avand la dispozitie artisti (pictori, sculptori, arhitecti) si un grup religios aparte, specializat in invocarea celor mai importante zeitati – in caz de seceta, inundatii, conflicte militare si chiar judecarea unor infractori.

Barbatii in inferioritate

Un alt fapt senzational este urmatorul: se crede ca acele regine mayase au rezistat la putere, in pofida faptului ca in familiile lor existasera si barbati, carora li se permitea sa locuiasca in zona rezidentiala din jurul templului principal (cum s-a intamplat la Tikal si Palenque,in primele secole dupa Christos). Dar cercetarile recente n-au reusit sa elucideze motivatiile pentru care, in succesiunea la tron, au existat cateva dinastii feminine.

Se pare ca esecul unor dinastii pe linie masculina in a asigura prosperitatea mayasilor, sau chiar anii indelungati de seceta (pusi pe seama unor zei care nu au raspuns invocatiilor) au contribuit la cresterea respectului societatii pentru posibilitatile femeilor provenind din familii de rang inalt.

 Un alt factor important in creionarea acestei atitudini a fost, se pare, faptul ca fetele mayase nu erau scutite de sacrificiile rituale, iar femeile de oficierea lor, alaturi de sacerdoti.

Desigur, ne este greu sa ne imaginam urmatoarea scena sacrificiala, prezidata de o regina: victimei inca in viata, complet dezbracata, i se scotea inima, iar cu sangele scurs din abundenta erau stropite statui de zei; cadavrul era jupuit si un oficiant executa apoi un dans ritualic cu pielea victimei pe umeri sau prinsa in jurul soldurilor…

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: