Geneva, oraselul de importanta mondiala
Fiecare al treilea locuitor al Genevei este strain (orasul are 15,86 km² si 180.000 de locuitori-aglomeratia urbana numarand 419.000 locuitori), cel mai adesea angajat al uneia dintre numeroasele organizatii internationale care isi au sediul aici. Faptul ca acestea au ales Geneva in locul altor orase nu surprinde: exista putine metropole in Europa cu o asezare atat de frumoasa si care sunt totodata curate, sigure si bogate. In Geneva exista multe parcuri si gradini: aproape orice nou-venit se abate prin Gradina Engleza pentru a admira vestitul Ceas de Flori. La numai cativa pasi de acesta se afla Insula Rousseau, cu statuia filozofului si cea mai veche piata a orasului, Place du Bourg-de-Four. In Catedrala St-Pierre din apropiere si-a tinut predicile Jean Calvin.
„Roma protestantilor”

Timp de secole, orasul situat pe malul Lacului Geneva/Leman a fost guvernat de vecinii puternici. Pe vremea romanilor (Colonia Allobrogum), acesta a facut parte din provincia Galia Narbonensis, mai tarziu a apartinut Burgundiei si Franconiei. Din anul 1032, stapanul asezarii a fost imparatul german, fapt de care aminteste si astazi jumatatea de vultur prezenta pe blazonul cantonului. In secolul al XVI-lea, Geneva a trecut drept un centru animat al miscarii reformate. In anul 1536, Jean Calvin s-a stabilit in oras si a fost numit profesor de teologie, iar in 1541, a formulat principiile noii ordini bisericesti. In cele din urma, in anul 1555, Geneva, orasul unei noi mentalitati religioase, a devenit bastionul Reformei si un adapost pentru oamenii din intreaga Europa persecutati pentru credintele lor. Calvin nu a fost numai un reformator religios: scrierile sale au avut o mare influenta asupra dezvoltarii democratiei moderne, precum si a constiintei sociale si economice. Datorita lui, Geneva a ajuns sa fie perceputa ca un oras liberal si deschis tuturor, desi asezarea si-a castigat suveranitatea mult timp dupa moartea reformatorului.
In anul 1798, Geneva a fost ocupata de francezi. Dupa caderea lui Napoleon, patriotii locali au proclamat independenta orasului, care impreuna cu tinutul invecinat a devenit, in 1815, al douazeci si doilea canton al Confederatiei Elvetiene.

In secolul al XX-lea, Geneva a devenit locul de intalnire al politicienilor din intreaga lume. In 1949, aici a fost semnata o conventie pentru protejarea victimelor razboiului. In 1954, aici a avut loc conferinta referitoare la Indochina, iar in 1973, a fost organizata o conferinta de pace dedicata regiunii Orientului Apropiat.
Geneva, orasul desprins din basme
O asezare mai frumoasa cu greu poate fi imaginata: Geneva este situata intre Alpi si Jura franceza, iar locuitorii sai pot admira cel mai mare rezervor de apa dulce al Europei, adica Lacul Geneva/Leman si simbolul orasului, fantana Jet d’Eau, ale carei ape tasnesc pana la inaltimea de 140 de metri. Fara indoiala, caracteristicile tinutului au condus la selectarea orasului drept unul din centrele politicii mondiale: inaltii functionari prefera peisajele frumoase mohoratelor regiuni industriale. O treime din locuitorii Genevei sunt straini de pe toate continentele, angajati ai celor peste 200 de organizatii internationale care isi au aici sediile centrale. Opt dintre acestea sunt organisme ale ONU. In plus, Geneva se poate mandri cu cea mai mare aglomerare de institutii financiare din lume, fiind totodata centrul productiei apreciatelor si costisitoarelor ceasuri elvetiene.

Nu trebuie uitata semnificatia orasului ca important centru de invatamant cu traditii seculare: universitatea , intemeiata in anul 1559, si modernul laborator de cercetari CERN cu cel mai mare accelerator de particule din lume (la Meyrin). De asemenea, in Geneva si-a trait ultimii ani din viata pianistul roman de renume mondial Dinu Lipati.
Geneva are multe de oferit calatorilor: viata de noapte este infloritoare, iar iubitorii operelor de arta pot viziona numeroase muzee. Pe celalalt mal al raului Arve se ridica oraselul Carouge: el a fost construit in secolul al XVIII-lea dupa modelul unei table de sah de arhitectii din Piemont, fiind in prezent sediul artistilor si al negustorilor de antichitati. Merita facuta o calatorie cu telefericul pe Muntele Le Saleve, situat pe teritoriul francez: cand vremea este frumoasa de aici se poate admira minunata panorama a Alpilor.