Semne ale vietii extraterestre vor fi descoperite pana in 2025 spun cei de la NASA

Omenirea este pe punctul de a descoperi viata extraterestra, spun oamenii de stiinta de rang înalt de la NASA.

220px-John_Grunsfeld
John Grunsfeld

„Cred ca vom avea indicii puternice ca exista viata in afara planetei Pamânt într-un deceniu, si cred ca vom avea dovezi definitive în maxim 20 pâna la 30 de ani”, a declarat Ellen Stofan ,om de stiinta de la NASA, marti (7 aprilie) în timpul unei discutii care s-a concentrat pe eforturile agentiei spatiale de a cauta lumi locuibile si viata extraterestra.

„Stim unde sa ne uitam. Stim cum sa ne uitam,” a adaugat Stofan  în timpul evenimentului, care a fost transmis in direct. „În cele mai multe cazuri, avem tehnologia, si suntem pe drumul cel bun”.

Credeti ca exista viata pe Marte, in zilele noastre?

Sunt mai multe supozitii: Da – Planeta Rosie este plina de microbi mici, pe care nu i-am gasit inca. Da – poate avea un sistem avansat de civilizatie si viata in adancime. Nu – nu a existat viata pe Marte. Nu – Marte odata  a avut viata, dar aceste organisme sunt de mult moarte.

semne ale vietii extraterestre ar putea fi gasite in zece ani, spun cei de la NASA

Fostul astronaut John Grünsfeld, administrator asociat pentru Directia Misiunii pentru Stiinta NASA, impartaseste optimismul lui Stofan, estimand ca semne de viata vor fi gasite relativ repede, atât în sistemul nostru solar cat si dincolo de el.

„Cred ca suntem la o generatie distanta de a gasi viata în sistemul nostru solar, fie ca e pe o luna de gheata sau pe Marte, si la o alta generatie distanta de a gasi viata pe o planeta în jurul unei stele din apropiere”, a declarat Grünsfeld în timpul evenimentului de marti.

Multe medii locuibile

Descoperirile recente sugereaza ca sistemul nostru solar si galaxia Calea Lactee au medii care ar putea sprijini viata asa cum o stim, a spus Grünsfeld.

De exemplu, oceane de apa aflate in stare lichida sub cojile de gheata de pe planeta Jupiter si a satelitilor sai Europa si Ganymede, precum si pe Enceladus satelitul lui Saturn. Oceanele au acoperit o mare parte din planeta Marte în trecutul sau indepartat, si dungile întunecate sezoniere observate pe Planeta Rosie la suprafata pot fi cauzate de ape curgatoare sarate.

Mai mult,roverul Curiosity al Agentiei Spatiale a gasit molecule organice cu continut de carbon si azot, ingredientele de baza necesare vietii  pe suprafata martiana.

Litho_new_Starfield&_sc_earth&moon_sun&star
Telescopul spatial Kepler

Mult mai departe, observatiile telescopului spatial Kepler apartinand NASA sugereaza ca aproape fiecare stea de pe cer gazduieste planete – si multe dintre aceste lumi pot fi locuibile. Într-adevar, munca lui Kepler a aratat ca lumi stâncoase, cum ar fi Pamântul si Marte sunt, probabil, mai frecvente în întreaga galaxie decât giganti de gaz, cum ar fi Saturn si Jupiter.

„Apa este simbolul galaxiei. Calea Lactee este un loc ud”,a declarat Paul Hertz, director al diviziei Astrofizica a NASA, în timpul evenimentului de marti. „Putem vedea apa în norii interstelari din care s-au format sistemele planetare si sistemele stelare, in resturile solide, care vor sa devina sisteme planetare în jurul altor stele, si chiar in comete.

Caut viata

Vanatoare de dovezi ale vietii extraterestre este o propunere mult mai complicata decât identificarea mediilor potential locuibile. Dar cercetatorii sunt concentrati pe acest obiectiv ambitios.

De exemplu, roverul NASA , programat pentru lansare în 2020, va cauta semne de viata si  probe ascunse langa planeta Marte si le va aduce pe Pamant pentru analiza. NASA îsi propune, de asemenea, sa duca astronauti pe Marte in 2030, un pas pe care Stofan il considera cheie pentru cautarea vierii pe Marte.

viata extraterestra
Telescopul spatial James Webb

NASA, de asemenea, a planificat o misiune pentru Europa, care ar putea fi lansata în 2022. Scopul principal al acestei misiuni de cateva miliarde de dolari va fi sa faca lumina daca acest satelit de gheata este potential locuibil, dar ar putea cauta, de asemenea, si semne de viata extraterestra. 

În domeniul exoplanetelor, NASA va lansa telescopul spatial James Webb  (JWST), un instrument de 8.8 miliarde dolari programat pentru 2018, care va cauta in atmosfera planetelor extraterestre numite Super Terra, gaze care ar fi putut produce viata. 

JWST va scana lumina stelelor care trece prin aerul acestor planete masive. Aceasta metoda, numita spectroscopie de tranzit, probabil nu va cauta lumi locuibile doar de dimensiunea Pamantului ci a celor de dimensiunea planetei Uranus din sistemul nostru solar, preponderent gazoasa.

Cautarea gazelor favorabile vietii pe exoplanetele mici, stancoase, cum este si Terra necesita o imagine directa a acestor lumi, folosind un „Cronograf” pentru a bloca stralucirea stelelor lor mama, a adaugat Hertz. Acest lucru se va intampla in 2020 …

Space.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20
%d blogeri au apreciat: