vineri, aprilie 12, 2024
Calatorind prin lume

Arhipelagul Toscan, insulele exilatilor

Elba ocupa peste 75% din suprafata Arhipelagului Toscan. Tot aici se inregistreaza cel mai intens trafic turistic. Feriboturi numeroase parcurg distanta scurta de numai zece kilometri care separa portul din Piombino de tarmul insulei.arhipelagul toscan, insulele exilatilor Dupa ce se odihnesc pe plaja, o mare parte dintre turisti o pornesc catre vila San Martino. In aceasta resedinta de vara a Elisei Bonaparte, sora imparatului, Napoleon a petrecut aproape cinci luni in exil fortat (intre 4 octombrie 1814 si 26 februarie 1815). Merita intreprinsa si o excursie prin interiorul muntos al insulei, prin mijlocul gradinilor fermecatoare de maslini si al podgoriilor. Totodata trebuie vizitat si Muntele Capanne, pe varful caruia se poate ajunge cu funicularul.

De la Napoleon la Contele de Monte Cristo

Cand in urma cu multi ani, pescarii locali au gasit in plasele lor un cap din marmura, ei au fost curpinsi de mirare, desi pescuiau aproape zilnic din apa amfore si fragmente de vase antice. Descoperirea cu pricina a fost tratata insa ca semn rau si pe buna dreptate: desi au aruncat capul inapoi in valuri, in Marea Tireniana, o furtuna napraznica s-a napustit asupra lor. Cateva luni mai tarziu, pescarii au mai scos din mare o columna antica. Arheologii au inceput sa banuiasca ca barbatii isi aruncau plasele de pescuit in locul unde, pe fundul marii, se odihnea galionul spaniol „Polence”, incarcat cu opere de arta. Acesta se scufundase in anul 1810, in largul coastelor Insulei Capraia, in dreptul asezarii Punta Zenobito.arhipelagul toscan-insula elba

Apele care inconjoara arhipelagul continua sa ascunda multe relicve ale trecutului. Numeroasele epave sunt o dovada a faptului ca, intre coasta Toscanei si insulele din vecinatate, existau schimburi intense inca din Antichitate si multe vase feniciene, etrusce, grecesti si romane si-au sfarsit calatoria pe mare scufundandu-se in timpul unei furtuni, impotmolindu-se intr-un cordon litoral sau izbindu-se de stancile submarine. In 1966, in Golful Procchio a fost descoperita carena lunga de 20 de metri a unui vas comercial roman din secolul I sau II d.Hr., care se odihhnea la o adancime de numai doi metri.arhipelagul toscan Bine conservata datorita malului, ambarcatiunea purta la bord un numar urias de obiecte antice de lux si de amfore. In apropiere de epava situata langa localitatea San Andrea, niste scafandri au descoperit si ei multe vase antice. Cercetatorii au gustat vinul rosu datand din secolul I i.Hr. pe care acestea il contineau si au ajuns la concluzia ca vechimea nu este intotdeauna o garantie a calitatii bauturii: alcoolul vechi de 2000 de ani era cu desavarsire lipsit de gust.

Arhipelagul Toscan, insule salbatice de o frumusete rara

Cine ajunge pe Elba si pe insulele invecinate cu siguranta nu isi va aminti mai tarziu sejurul ca un exil: peisajele locale sunt atat de minunate, incat taie rasuflarea.arhipelagul toscan -plaja Arhipelagul Toscan din care, in afara de Elba mai fac parte Gorgona, Capraia, Pianosa, Montecristo, Giglio si Giannutri, este muntos si are tarmuri inalte si abrupte. Singura exceptie o reprezinta insula Pianosa, fapt indicat de altfel de insusi numele acesteia (care provine de la cuvantul italian „pianura” care inseamna „campie”)

Accesul la unele dintre insule este dificil din motive nu numai geografice, dar si birocratice: autoritatile solicita adeseori permise speciale de sedere. Turistul care doreste sa viziteze Gorgona, Pianosa sau partea nordica a Insulei Capraia trebuie sa obtina aprobarea Ministerului de Justitie, deoarece pe ele au fost infiintate inchisori. Pe de alta parte, Insula Montecristo (aceasta isi datoreaza numele Sfantului Mamilian care, fugind din resedinta sa episcopala de la Palermo, a poposit, in preajma anului 450 d.Hr., pe „Muntele lui Hristos” pentru a duce o viata de pustnic. arhipelagul toscan-insula montecristoInainte de sosirea sa, insula purtase numele de Mons Jovis-Muntele lui Jupiter), devenita celebra datorita romanului lui Alexandre Dumas tatal „Contele de Monte Cristo”, se afla sub ocrotirea organizatiei World Wide Fund. Cine doreste sa admire frumusetile naturale ale acestui colt de uscat granitic, care se ridica pe alocuri pana la altitudini de 645 metri si care are o suprafata de numai 10,4 km², trebuie sa obtina cu cateva luni inainte aprobarile necesare de la Societatea de Turism Florenta.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum