Dromihete, vestitul rege trac …

Capetenia geto-daca Dromichaetes (sau Dromihete) este un personaj semilegendar al istoriei vechi. Atestat în izvoarele antice, el este considerat de istorici un rege razboinic si un diplomat genial care a condus o puternica uniune de triburi din nordul Dunarii si care a reusit sa-l învinga pe regele Macedoniei, o superputere a lumii antice.

dromichaetes
Dromihete-reconstituire dupa izvoare istorice

În jurul anului 300 i.Hr., zona Balcanilor era un butoi cu pulbere. Puternicele triburi geto-dace din nordul Dunarii se razboiau cu scitii pentru dominatie în sudul Basarabiei si Dobrogea actuala.   

Miza era mare, Pontul era bogat si populat de colonisti greci care desfasurau o activitate comerciala înfloritoare. În tot acest timp, uriasul imperiu efemer al lui Alexandru Macedon se destrama dupa moartea sa în 321 i.Hr.. Puterea este împartita între generalii sai, numiti diadohi, care se lupta de asemenea pentru putere.

Dobrogea si cetatile grecesti sunt ocupate de macedonenii lui Lysimah, rege al Traciei si Macedoniei, fosta garda de corp a lui Alexandru Macedon. Lysimah, ne spune grecul Pausanias, contemporan cu diadohul macedonean, dorea si teritoriile din nordul Dunarii.

La aceea vreme erau stapânite de o uniune puternica a getilor, condusa de un rege misterios, numit de Diodor Siculus, Dromichaetes.   

Misteriosul rege get care umileste o super-putere a lumii antice

Stapânirea lui Lysimach era importanta, spun autorii antici, iar regatul sau era o superputere a lumii antice, având în vedere si aliantele pe care le avea în Egipt, Asia Mica si Persia. Repurtase numeroase victorii în fata rivalilor sai în Asia Mica si avea o armata redutabila care, conform istoricului macedonean Polyainos, numara 100.000 de osteni, printre care si renumitii hopliti macedoneni care formau temuta falanga.

Cu toate acestea, în fata lui Dromichaetes, capetenia getilor de la nord Dunare, marele general Lysimah si-a pierdut stralucirea. Istoricii spun ca macedoneanul ar fi fost învins de mai multe ori de razboinici geti.   

Pausanias afirma ca Lysimach si-a trimis fiul, pe Agathocles în fruntea temutei falange macedonene, la nord de Dunare, sa-l atace pe Dromichaetes. Razboinici geti înving armata macedoneana si îl prind prizonier pe fiul regelui macedonean. În continuare Pausanias spune ca, încercând sa-si elibereze fiul, Lysimach da mai multe batalii cu getii, dar este înfrânt mereu. În cele din urma, satul de lupte, face pace cu Dromichaetes si îi mai da si fata drept nevasta. Istoricii confirma acest episod si înfrângerile macedonenilor.

    ”Atacurile pe care în rastimpul acesta Lysimach le-a îndreptat împotriva getilor fusesera toate respinse cu succes. Cum zice Pausanias, Lysimach fiind biruit în lupte si neputând sa se împace cu gândul captivitatii feciorului sau face pace cu Dromichaites”, spune Vasile Pârvan în Getica.

Totodata si Trogus Pompeius, istoricul latin, vorbeste despre îndeungatul razboi pierdut de Lysimah contra getilor lui Dromichaetes.   

”Si Lisimach, deoarece era strâmtorat de razboiul cu Dromichaetes, regele getilor, ca sa nu fie nevoit sa lupte în acelasi timp si contra acestuia, i-a redat partea din Macedonia care revenise lui Antipatros ginerele sau si a facut pace cu el”, se arata în istoria lui Iustinus realizata dupa cea a lui Trogus Pompeius.

Miza razboiului era clara, stapânirea Dorobogei si suprematia asupra bogatelor cetati grecesti. În cele din urma getii se pare ca au iesit învingatori. 

dromihete,vestitul rege trac

 Dromichaetes, un strateg si un diplomat genial

  Diodor Siculus, un istoric grec din secolul I i.Hr., care a scris ”Biblioteca historica”, vine cu o alta poveste despre Dromichaetes. Daca Pausanias aminteste doar numele regelui get si îi admira doar calitatile razboinice prin care si-a umilit adversarul mult mai puternic, Diodor Siculus îl prezinta pe Dromichaetes în alte nuante.

În ”Biblioteca Historica”, Dromichaetes nu mai este un razboinic feroce care respinge falangele macedonene, ci un abil diplomat, care regizeaza si da pilde pentru a-l învata întelepciunea pe adversarul sau.    Diodor Siculus arata la fel ca Pausanias ca razboiul dintre Lysimah si Dromichetes dura de ceva vreme. Povestea istoricului grec începe cu mentiunea ca deja Agathocles, fiul lui Lysimah, a fost învins si luat prizonier de Dromichaetes. Regele get da dovada de un talent diplomatic aparte si îl trimite pe Agathocles înapoi la tatal sau, cu daruri pentru a-i câstiga bunavointa, constient fiind, getul, ca nu poate câstiga un razboi contra unei super-puteri.

Totodata, Diodor Siculus arata din start miza acestui razboi. ”Tracii, care îl facusera prizonier pe fiul regelui, l-au trimis cu daruri înapoi la tatal sau. În acelasi timp ei nadajduiau sa-si recapete prin aceasta binefacere pamântul pe care îl ocupase Lysimach. Ei nu sperau deloc sa poata câstiga razboiul, de vreme ce aproape toti regii cei mai puternici s-au înteles între ei si se ajutau unul pe celalalt”, se arata în lucrarea lui Diodor Siculus.   

Lysimach însa porneste la razboi împotriva lui Dromichetes, cu o armata uriasa. Dupa istoricul grec, regele get nu face asa cum spune Pausanias si prefera sa-si crute trupele de varsare de sânge. Aplica tactica ”pamântului pârjolit” si se ascunde într-un loc ferit. ”Armata lui Lysimach era chinuita de foame. Prietenii îl sfatuiau pe rege sa scape cum va putea si sa-si mute gândul ca oastea lui l-ar putea salva. Lysimach le raspunse însa ca nu era drept sa-si paraseasca ostasii si prietenii, asigurându-si lui o scapare rusinoasa”, continua istoricul grec.

În acest conditii macedoneanul cade într-o capcana întinsa de geti. Este luat prizonier, iar regele get, pune la cale un întreg scenariu pentru a-i da o lectie regelui macedonean. Îl invita cu diplomatie la un ospat si nu da ascultare poporului sau, care cerea sângele diadohului.    Din contra, îl numeste ”tata”, îi reîntregeste suita regala si îl pune la o masa îmbelsugata cu vesela de aur, care arata si bogatia regelui get. Totodata Dromichaetes împreuna cu oamenii lui stau la ospat la mese simple din lemn si mânânca si beau cumpatat din castroane de lemn. La urma, Diodor Siculus îl prezinta pe Dromichaetes aratând tâlcul ospatului, regelui macedonean.   

dromihete
localitatile civilizatiei getilor

„Când bautura era în toi, Dromichaetes umplu cornul cel mai mare, îi spuse lui Lysimach «tata» si îl întreba care din cele doua ospete i se pare mai vrednic de un rege: al macedonenilor sau al tracilor. Lysimach îi raspunse ca al macedonenilor, bineînteles. Atunci, îi spune Dromichaites, de ce ai lasat acasa atâtea deprinderi, un trai cât se poate de ademenitor si o domnie plina de straluciri, si te-a cuprins dorinta sa vii la niste barbari, care au o viata de salbatici, locuiesc într-o tara bântuita de geruri si n-au parte de roade îngrijite? De ce te-ai silit, împotriva firii, sa-ti duci ostenii pe niste meleaguri în care orice oaste straina nu poate afla scapare sub cerul liber?“, preciza istoricul grec.

Impresionat, Lysimah, ofera lui Dromichaetes suprematia asupra Drobrogei si se retrage.    Macedoneanul Polyainos  vine cu aceeasi versiune, scotând în evidenta calitatile si de razboinic, dar si de diplomat ale lui Dromichaetes. El adauga povestii faptul ca s-a folosit si de un spion. Este vorba de un capitan de al sau, care stia limba greaca si a fost infiltrat în armata macedoneana. ”Pentru a-l atrage pe Lysimachos cât mai departe în interiorul tarii, Dromichaetes se serveste de iscusinta unui pseudo-dezertor din armata sa. Acesta câstiga încrederea lui Lysimach si reuseste a rataci pe macedoneni în locuri greu de umblat, unde curând foamea si setea completeaza opera stratagemei getice, astfel încât Dromichaetes îi prinde pe toti”, arata si Vasile Pârvan în Getica.   

Cine a fost cu adevarat Dromichaetes  

Nu se stie nici pâna astazi cum arata si cine era dincolo de legenda Dromichaetes, regele getilor care l-au învins pe Lysimach. Autorii antici îl arata ca un abil diplomat, un razboinic care detinea o forta armata redutabila, daca a reusit sa înfrânga uriasa armata macedoneana. Totodata ni-l prezinta ca un abil diplomat, cu oameni care cunosteau limba greaca si erau capabili ca niste veritabili spioni sa se infiltreze în armata adversa. Mai mult decât atât, Dromichaetes, dupa cum arata Diodor Siculus, dispune de o avere colosala, de vreme ce poate sa-l multumeasca pe Lysimach la ospat si sa îl serveasca cu vesela din aur. dromihete, vestitul rege trac....

Diodor Siculus, dar si Pausanias, vorbesc despre o posibila ”cetate de scaun” a lui Dromichaetes, cetatea Helios sau Helis, însa fara a-i identifica locatia. Dupa Hadrian Daicoviciu, aceasta cetatea ar fi fost undeva în Arges, dupa Constantin Preda, pe Siret în zona Poiana (în judetul Galati), în timp ce Pârvan spune ca undeva în Baragan, poate la Piscul Crasani. Despre numarul ostenilor pe care îl avea Dromichaetes si despre zona pe care o stapânea nu exista foarte multe informatii.    Nici despre vârsta si înfatisarea regelui get. Între macedoneni si geti au existat si înainte de Lysimach si Dromichaetes conflicte armate. Primul a avut loc în timpul domniei lui Filip al II lea, tatal lui Alexandru Macedon, apoi chiar cu fortele armate ale lui Alexandru Macedon, getii retragându-se, dar în acelasi timp oprind înaintarea macedonenilor, apoi cu Zophyros si în cele din urma cu Lysimach.

adevarul.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: