Orasul pierdut al gigantilor din Ecuador

O echipa de exploratori si cercetatori, au descoperit în 2012 într-o zona îndepartata a junglei amazoniene din Ecuador, ceea ce considerau a fi un complex antic de piramide care nu era cunoscut publicului international si nici macar celui din tara.

Bruce Fenton, autor si cercetator, e de parere ca acest complex ar putea fi orasul pierdut al gigantilor, denumit astfel din cauza uneltelor de proportii gigantice gasite în apropiere, precum si datorita legendelor locale care povestesc despre o rasa gigantica de oameni care populau cândva zona.

orasul pierdut al gigantilor din Ecuador
O portiune din zidul orasului pierdut al gigantilor

La locul descoperirii exista o structura piramidala extrem de mare cu o baza patrata de aproximativ 80 de metri lungime si 80 de metri înaltime, cu pereti înclinati abrupt.

Aceasta structura este alcatuita din sute de blocuri mari de piatra, cântarind aproximativ 2 tone bucata.

Structura de proportii mari are o zona plata în vârf unde s-au gasit multe artefacte.

„Arata ca un perete pavat, o strada sau piata antica cu unghiuri de 60 de grade, poate acoperisul unei structuri chiar mai mari. Multe dintre pietre sunt aliniate perfect, au laturi drepte si par sculptate artificial”, afirma Duverneuil, unui dintre cercetatorii care au întreprins o expeditie acolo în aprilie si mai 2013.

Între blocurile de piatra exista un liant foarte asemanator cimentului sau betonului, sau a unui material vitrificat.

În jurul zonei sunt împrastiate multe artefacte din piatra si piese de olarie. Multe dintre obiecte par unelte din piatra, unele dintre ele fiind extrem de mari si grele, greu de mânuit pentru o persoana cu proportii normale.

Marimea uneltelor l-a facut pe Fenton sa suspecteze ca acesta este unul dintre legendarele orase pierdute ale gigantilor, binecunoscute în legendele ecuadoriene despre zona amazoniana.

Astfel de locuri provoaca frica indigenilor din Ecuador, deoarece se crede ca sunt protejate fie de spirite, fie de fiinte care nu apartin acestei lumi.

Legendele locale se refera la oameni gigantici care locuiau în orase care au fost uitate de istorie. În pesterile din acea zona, precum si în alte locuri din Ecuador, au fost gasite oase umane gigantice.

orasul pierdut al gigantilor
Ciocan din piatra

Guvernul Ecuadorului a fost informat despre descoperire si a aranjat prin Ministerul Culturii o expeditie în 2013.

Au participat departamente de securitate din minister, arheologi si cercetatori. Din pacate, în mod previzibil, echipa guvernamentala a tras concluzia ca sit-ul era o formatiune naturala si nu una construita de om, eliminând posibilitatea sapaturilor finantate de guvern sau prezervarea sit-ului.

Fenton si colegii sai nu sunt de accord cu concluzia guvernului ca locul s-a format în mod natural, evidentiind descoperirea blocurilor rectangulare, materialului de legatura dintre pietre, precizia lucraturii în piatra si descoperirea uneltelor din piatra precum si a unui numar de pietre mari cu gauri circulare taiate chiar prin mijloc.

„Nu mai poate exista niciun dubiu ca ceea ce avem aici sunt ramasitele habitatului uman dintr-o era foarte îndepartata”, nota Fenton pe pagina sa de internet Earth4all.

„Ce trebuie sa facem acum e sa testam niste mostre, sa le datam si sa fie examinate de experti relevanti”.

Fenton împreuna cu colegii sai spera sa puna bazele unui muzeu în cea mai apropiata localitate din zona, unde artefactele sa fie pastrate în siguranta si artate cercetatorilor si publicului.

Articolul în engleza: Development on the ‘Lost City of Giants’ in Ecuador

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: