Asemanarea civilizatiilor: legenda lui Perseu si miturile populatiei Chavin din Peru

Asemanarea civilizatiilor: legenda lui Perseu si miturile populatiei Chavin din Peru

În secolul VIII i.Hr., poetul grec Hesiod a descris în volumul genealogic consacrat panteonului divinitatilor elene „Teogonia” un loc unde zeul Atlas se înfatisa ca un munte gigantic si unde existau mari primejdioase.

Legenda lui Perseu pare a descrie un loc din Peru spune un om de stiinta de la Universitatea din Rio de Janeiro
Perseu

Aici s-ar fi aflat capatul Pamântului, unde locuiau fiicele zeilor marini Ceto si Phorcys, Gorgonele, fiinte cu o înfatisare înspaimântatoare si ale caror priviri de foc puteau împietri orice muritor.

Descrierea lui Hesiod pare sa se potriveasca cu misterioasele ruine al labirintului Chavin de Huantar din Anzii peruvieni, potrivit dr. Enrico Mattievich, fost profesor de fizica la Universitatea Federala din Rio de Janeiro (UFRJ). Conform unei carti scrise în 2011 de Mattievich, intitulata “Calatorie catre Infernul Mitologic”, epopeea eroului epic grec Ulise în lumea de dincolo ar fi avut loc în America de Sud.

O parte a cartii sale exploreaza similaritatile dintre Chavin de Huantar si descrierea lui Hesiod. Nu numai ca descrierile geografice ale lui Hesiod se potrivesc cu Chavin de Huantar, dar legendele locale se potrivesc cu mitul grecesc si artefactele din templu par de asemenea sa corespunda.

Similaritati geografice

Hesiod a scris despre casa gorgonelor: “… Înfiorator si rece si nedorit nici macar de catre zei – acest abis este atât de mare încât, dupa ce treci de porti, nu poti atinge capatul pe parcursul unui singur an, si este agitat de furtuni puternice…”

Mattievich se întreaba daca aceasta descriere se refera la gura fluviului Amazon. Sau, descrie durata periculoasei calatorii pe ocean catre America de Sud, urmata de calatoria pe Amazon, catre portile din Pongo de Maseriche – o trecatoare adânca si îngusta care sugruma râul Marañon. Vârtejuri periculoase deseori se formeaza în partea superioara a râului Marañon.

Pongo de Manseriche
Pongo de Maseriche

Hesiod a scris: “Acolo se afla si întunecata Casa a Noptii, nori înfioratori o înconjoara în întuneric. În fata ei [a Casei Noptii] … [Atlas] sta în picioare.”

Palatul Chavin de Huantar se afla în fata Anzilor. O fi “Casa Noptii”, de fapt, locuinta gorgonelor? Este “Atlas” unul dintre vârfurile din Anzi?

O sculptura a unei zeitati înfioratoare în mijlocul ruinelor labirintului din Chavin de Huantar reprezinta o gorgona, conform lui Mattievich.

Ramasite

Sculptura “Gorgonei” descrie aceasta fiinta ca fiind înlantuita în labirintul subteran, de un stâlp de aproximativ 4,5 metri înaltime. Mai multe capete de piatra, grotesti, înconjoara palatul, poate descriind martorii împietriti ai urâteniei Gorgonei.

Deasupra “Gorgonei” se afla o mica camera de sacrificiu din care sângele victimelor se presupune ca se scurgea în gura zeitatii. Mattievich a scris despre experienta sa când a vizitat locul: “Am stat cu fata la impozantul stâlp de piatra … Am încercat sa îmi imaginez cât de groaznic trebuia sa fi fost sa îl vezi acoperit cu sânge.”

chavinDeHuantar_01
Sculptura de la Chavin de Huantar

Sculptura se aseamana cu descrierile Gorgonei gasite în Europa, a declarat Mattievich, citându-i pe alti cercetatori care au observat la rândul lor unele similaritati. De exemplu, în 1926, antropologul José Imbelloni a comparat sculptura din Chavin de Huantar cu capul Gorgonei descoperit în secolul al VI-lea în sanctuarul Siracuza din Sicilia. Imbelloni nu considera ca sculptura ar avea origine greaca, dar a descoperit ca asemanarea dintre cele doua sculpturi a fortat granitele unei credinte care sustinea ca oamenii din Peru ar fi putut sa creeze o statuie atât de similara doar din întâmplare.

Vârsta palatului Chavin de Huantar nu este cunoscuta cu exactitate. Conform lui Mattievich, o tentativa de estimare ar putea data cele mai vechi parti ale palatului pâna în jurul anului 1.300 i.Hr. Însasi cultura Chavin dateaza din aproximativ 1.600 i.Hr.

Miturile locale se potrivesc cu legenda greaca

Un mit ulterior din Chavin în legatura cu zeul Huari s-a dovedit a fi de fapt versiunea peruviana a mitului grecesc al lui Perseu, a declarat Mattievich. Conform mitului, populatia locala l-ar fi invitat pe Huari la un ospat, planuind sa îl prinda si sa îl ucida acolo. Huari a realizat totusi complotul si i-a transformat în piatra. S-a declarat ca ospatul si împietrirea ulterioara ar fi avut loc în Chavin de Huantar.

legenda lui Perseu si peru
Chavin de Huantar

În mitul grecesc corespondent, Polidectes a complotat împotriva lui Perseu, care statea în calea iubirii sale. Polidectes a organizat un banchet la care toti invitatii trebuiau sa daruiasca mai multi cai. Perseu nu avea niciun cal si a declarat în schimb ca va aduce tot ce îi va cere Polidectes. Acesta din urma a profitat de oportunitate si i-a cerut lui Perseu sa aduca capul gorgonei Medusa. În urma unui curs lung de evenimente, Perseu a reusit sa obtina capul Gorgonei si astfel a dobândit puterea de a-i transforma pe ceilalti în piatra.

Articolul în engleza: Ancient Greek Legend Seems to Describe a Place in Peru: Early Contact?