joi, februarie 29, 2024
Eterna si fascinanta Romanie

Brodnicii, berladnicii si bolohovenii, razboinicii misteriosi de pe teritoriul Moldovei medievale

Între secolele al XII-lea si al XIII-lea, pe teritoriul de astazi al Moldovei au locuit trei populatii misterioase. Se numeau brodnici, berladnici si bolohoveni. Erau prezentati în cronici ca populatii razboinice care faceau legea la frontiera cnezatelor rusesti, iar specialistii banuiesc ca ar fi avut origine daco-romana.

Înaintea formarii statului medieval Moldova, odata cu descalecarea lui Dragos si mai apoi a lui Bogdan din Maramures în teritoriile de la est de Carpati, informatiile despre organizarea vlahilor moldoveni si modul lor de viata sunt  sarace. 

Brodnicii, berladnicii si bolohovenii, razboinicii misteriosi de pe teritoriul Moldovei medievale

Dupa prabusirea Imperiului Roman de Apus si retragerea periodica a influentei bizantine de la nord de Dunare, teritoriile mai ales de la est de Carpati, Moldova de astazi în special, au cazut prada populatiilor de stepa, care le-au inclus în stapânirile lor vremelnice si de multe ori formale. Astfel, Moldova înaintea lui Dragos, Bogdan si a Musatinilor a fost rând pe rând stapânita de bulgari, pecenegi, cumani sau tatari.    Cu toatea acestea, vechile izvoare istorice, prezinta si alta realitate.

În acest teritoriu dominat de razboinicii stepelor, se ridicau si comunitati de vlahi care se dezvoltau independent si tineau piept invaziilor. Totodata, în vechile cronici apar si o serie de populatii misterioase, razboinice, cu apucaturi de mercenari, care se implica în conflictele din aceea zona. Originea lor ramâne însa un subiect de discutie.  

Vlahii, populatia care popula Moldova  

Teritoriul de la est de Carpati, Moldova de astazi, a fost ocupat, arata istoricii dar si dovezile arheologice, neîncetat de câteva milenii. Populatia dacica amestecata în cadrul diverselor comunitati si culturi cu cea germanica, slava si pe alocuri sarmatica a continuat sa locuiasca teritoriul chiar si în timpul marilor invazii ale calaretilor din stepe.    Dupa cum arata istorici reputati, precum Eugen Zaharia sau Ion Nistor, populatia stra-româneasca era în principal ruralizata, locuind în mici comunitati satesti. Pentru a supravietui, plateau tribut diferitelor populatii care controlau regiunea. O dovada a existentei populatiei românesti în spatiul est-carpatic o reprezinta ramasitele Culturii Dridu, cum a fost numita de Ion Nistor.

Brodnicii, berladnicii si bolohovenii, razboinicii misteriosi de pe teritoriul Moldovei medievale-romanii

Totodata, populatia vlaha este atestata ca fiind majoritara si întinsa în acest teritoriu si de izvoare scrise.   Între cele mai vechi atestari ale românilor la rasarit de Carpati este cea prezenta în cronica lui Nicetas Choniates din secolul al XIII-lea. În aceasta cronica este prezentata evadarea lui Andronic Comnenul din temnita unde statea închis si încercarea sa de a ajunge în principatul rusesc de Halici. Aventura printului bizantin avea loc în 1164 si cronica arata ca a fost prins de vlahii care locuiau în zona de astazi a Moldovei. Totodata, se vorbeste chiar de o tara a vlahilor în literatura medievala scandinava, vikingii ajungând sa-i cunoasca pe românii din Moldova. Este pomenita o tara a vlahilor la est de Carpati în cronica scandinavului Snorri Sturnlluson, numita ”Saga Sfântului Olaf”.”Tara vlahilor” de la est de Carpati apare mentionata si în ”Cercul lumii” din secolul al XIII-lea, tot o scriere scandinava. Alaturi de vlahi, la est de Carpati au fost mentionate si trei populatii cu origine misterioasa, care stârnesc vii controverse.  

Brodnicii, berladnicii si bolohovenii, razboinicii misteriosi de pe teritoriul Moldovei medievale- formatiuni politice

Bolohovenii stapânitorii unui oras înfloritor  

Bolohovenii sunt una dintre aceste populatii. Despre ei s-a spus ca sunt la origine vlahii, bolohovean venind de la voloh, valah. Ei ar fi locuit pe un teritoriu întins, vorbindu-se în vechile cronici rusesti de o adevarata ”tara a bolohovenilor”, cu orase înfloritoare si care se întindea din zona de nord a Moldovei pâna catre râul Dniepr. Bolohovenii apar în letopisetul Ipatievskaia din secolul al XII lea. Mai precis, se povesteste ca la 1150, ”Vladimir a trecut Bolohovo”.    

În acest pasaj, Bolohovo este capitala acestei tari a Bolohovenilor. Totodata, acesti bolohoveni par implicati în luptele care au loc în zona, fiind aliati ai diferitelor factiuni si având o putere militara apreciata. Astfel, la 1231, bolohoveni iau parte la razboiul dintre regele Ungariei Andrei al II-lea si cneazul Haliciului Daniil. Bolohovenii lupta de partea ungurilor.

Bolohovenii sunt implicati în numeroase conflicte în secolul al XIII-lea.   

Ei asediaza de exemplu Kamenetzul sau lupta împotriva princepului Boleslav al Mazoviei. Sfârsitul stapâniri bolohovenilor este consemnat în anul 1241, când cneazul Daniil al Haliciului da foc oraselor bolohovene, care au dat ajutor tatarilor.FormatiuniPoliticeRomanestiSecolele_IX_XIII

Cine erau acesti misteriosi bolohoveni care au stapânit o buna parte din Moldova, nu se stie cu certitudine nici astazi. Daca istoricul Popa-Liiseanu sustine ca sunt români, multi specialisti, mai ales rusi, sustin ca de fapt aveau origine slava.  

Berladnicii din zona Bârladului?  

O alta populatie misterioasa care a locuit in Moldova in secolul al XII-lea a fost cea a berladnicilor.

Berladnicii sunt mentionati în anul 1159 când 6.000 de razboinici berladnici, împreuna cu o ceata de cumani mercenari în armata lui Ivan Rostislavici, se pregateau sa-l înlature pe Iaroslav Osmonâsli de pe tronul cnezatului de Halici. În 1160, aceiasi berladnici la gurile Niprului ataca Oletia stapânita de cnezatul Kievului.   

Sunt mentionati mai mult ca bande de jefuitori si mercenari care îsi avea cartierul general în zona Bârladului de astazi. Multi istorici români cred ca acesti berladnici erau la origine români. Nu de aceeasi parere este si reputatul academician Victor Spinei, care crede ca acesti berladnici sunt de fapt populatii seminomande, stabilite în zona, cu origine incerta.    ”Nu exista nici un argument plauzibil pentru a considera pe berladnici ca români, caci este greu de imaginat ca o populatie sedentara sa fie semnalata într-un an la nordul Dunarii de Jos, actionand împreuna cu cumanii, pentru ca în anul urmator sa ajunga cu incursiunile de prada tocmai la Nipru. Ipostazele în care berladnicii sunt prezentati în cronici sugereaza mai curand apartenenta lor la grupul populatiilor nomade sau seminomade”, arata Victor Spinei, în lucrarea sa ”Moldova in secolele XI-XIV”.

Brodnicii, berladnicii si bolohovenii, razboinicii misteriosi de pe teritoriul Moldovei medievale-campania tatarilor

Brodnicii, cumani, slavi sau vlahi?  

O a treia populatie misterioasa care a locuit vechea Moldova înaintea de întemeierea statului a fost cea a brodnicilor. Este vorba de o populatie atestata în sudul Moldovei, de mai multe documente medievale.

La începutul secolului al XIII-lea, mai multe diplome papale le semaleaza prezenta. Se adauga si un document al regelul maghiar Andrei al II-lea emis la 1222, care arata ca teritoriile date teutonilor se întindeau pâna la est de Carpati în teritoriile brodnicilor. Despre originea lor nu se stie însa mai nimic. Despre ocupatiile lor vorbesc cronicile rusesti, si îi arata la fel ca si pe berladnici, populatii de mercenari care intrau în slujba cnezilor rusi.    

La 1216 se aflau, de exemplu, în serviciul printului de Suzdal, iar mai apoi, la 1223, trec de partea mongolilor. Bineînteles, numerosi învatati români interbelici, printre care amintim pe Popa-Liiseanu, au sustinut ca si în cazul brodnicilor si bolohovenilor, originea româneasca a acestora. Aceasta ipoteza este pusa însa sub semnul îndoileii de multi specialisti de astazi.   ”Problema originii etnice a brodnicilor a fost si ramane înca extrem de controversata. Ei au fost considerati slavi seminomazi de felul cazacilor de mai târziu, români, cerkesi, obezi sau kasogi, berladnici, pecenegi, berendei, abodriti sau predenecenti, chazari amestecati cu rusi, o populatie mixta compusa din elemente slave, românesti si turce sau numai slave si românesti etc. Aceste ipoteze în legatura cu identificarea brodnicilor se bazeaza în general pe argumente neperemptorii si sunt greu de acceptat”, precizeaza Victor Spinei, un specialist al evului mediu.   

Totodata aceste populatii au disparut fara urma de pe scena istoriei. Nici pâna astazi nu le este cunoscuta soarta si nici apartenenta etnica. Cert este ca au stapânit rând pe rând portiuni întinse din Moldova, timp de trei secole si au fost poate valahi sau probabil i-au stapânit pe valahi.

sursa: adev.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum