Cea mai mare structura din Univers este o enigma

Astronomii au descoperit o structura a carei dimensiune este greu de imaginat – atât de mare încât luminii i-ar lua 10 miliarde de ani pentru a o traversa – într-o zona îndepartata a Universului.

Descoperirea reprezinta o enigma pentru un canon fundamental al cosmologiei moderne, care postuleaza ca materia ar trebui sa para ca este distribuita uniform daca este observata la o scara destul de mare.

This artist’s impression shows a dark gamma-ray burst in a star forming region. Gamma-ray bursts are among the most energetic events in the Universe, but some appear curiously faint in visible light. The biggest study of these dark gamma-ray bursts to date, using the GROND instrument on the 2.2-metre MPG/ESO telescope at La Silla in Chile, has found that these gigantic explosions, while puzzling, don't require exotic explanations. Their faintness is now fully explained by a combination of causes with the most important being the presence of dust between the Earth and the explosion.
Cea mai mare structura din Univers 

Structura descoperita recent are o dimensiune de doua ori mai mare decât precedentul detinator al recordului, un grup de 73 de quasari denumit Huge-LQG (Large Quasar Group), care se întinde pe o distanta de 4 miliarde de ani-lumina.

Cercetatorii au descoperit aceasta noua structura prin cartografierea locurilor exploziilor de raze gamma. Se crede ca aceste izbucniri de mare energie sunt cauzate de stele masive care explodeaza.

Datorita faptului ca stelele mai mari se formeaza în zone care au, în general, mai mult material, exploziile de raze gamma ofera astronomilor o estimare a cantitatii de materie pe care o contine o anumita regiune.

Dupa ce au verificat ca studiul sa nu contina erori, cercetatorii au gasit o regiune care se afla la aproape 10 miliarde de ani-lumina distanta în directia constelatiilor Hercule si Corona Boreala care avea un numar disproportional de explozii de raze gamma.

Extrapolând din locurile acestor explozii, cercetatorii au estimat ca structura din care acestea proveneau avea un diametru de aproximativ 10 miliarde de ani-lumina.

„Este probabil o concentratie mare de roiuri de galaxii si alte forme de materie normala”, a spus Istvan Horvath, de la Universitatea Nationala de Servicii Publice din Budapesta.

Monitorizari aditionale pentru explozii de raze gamma ar trebui sa ofere mai multe dovezi pentru existenta structurii. Pentru moment, Horvath spune ca nu are „nicio idee” despre cum ar fi putut evolua ceva atât de mare.

 

Sursa: Discovery News

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

bijuteriidinargint.ro perfect-tour.eu%20
%d blogeri au apreciat:
vegis.ro%20