joi, mai 30, 2024
Astronomie

„Gaurile negre nu sunt inchisorile vesnice pe care ni le imaginam”, spune o noua teorie a fizicianului britanic Stephen Hawking

Fizicianul britanic Stephen Hawking a produs din nou senzatie în lumea stiintifica, afirmând ca a rezolvat asa-numitul paradox al pierderii de informatii în gaurile negre si sustinând ca acestea nu ar produce disparitia totala a informatiilor despre o particula pe care o înghit, scriu Huffington Post si ABC.”Gaurile negre nu sunt chiar atât de negre pe cât par si nu sunt închisorile vesnice pe care ni le imaginam. Particulele pot sa scape dintr-o gaura neagra si, totodata, pot iesi într-un alt Univers”, a afirmat savantul marti, în cursul unei reuniuni cu oameni de stiinta organizata la KHT Institute of Technology din Stockholm.

stephen-hawking-particulele-pot-sa-scape-dintr-o-gaura-neagra-si-totodata-pot-iesi-intr-un-alt-univers-18513389

Explicând ca si-a extins ideile anterioare în domeniu, el a opinat ca „o gaura neagra ar trebui sa fie mare si sa se roteasca pentru a putea fi o trecere catre alt Univers. Dar niciodata nu am putea sa revenim în al nostru. Asa încât, desi ma intereseaza calatoriile spatiale, nu voi încerca asa ceva”, a mai spus el cu umor.

Ipoteza sa este surprinzatoare având în vedere ca, pâna în anii 1970, stiinta considera ca gaurile negre sunt ultima frontiera a materiei, un loc de o densitate atât de mare si cu o forta gravitationala uriasa, încât niciun obiect care ar fi cazut în aceste gauri nu ar mai fi putut iesi vreodata de acolo. Ideea era valabila inclusiv pentru fotoni.

În 1975, însusi Stephen Hawking a reusit sa demonstreze ca, în realitate, gaurile negre sunt capabile sa emita un tip de radiatii care, de atunci, îi poarta numele, „radiatii Hawking”. Fenomenul, aparent imposibil, se produce la limita imaginara care separa gaura neagra de restul Universului. Orice corp care ar depasi aceasta bariera, ar fi înghitit pentru totdeauna de gaura neagra, dar pentru particule ajunse chiar pe acea granita este posibil ca unele sa fie devorate, iar altele sa scape în spatiu.

Gaurile negre nu sunt inchisorile vesnice pe care ni le imaginam, spune o noua teorie a fizicianului britanic Stephen Hawkingphp

Ducând rationamentul mai departe, se ajunge la concluzia ca, daca emit radiatii, gaurile negre pierd din masa lor, devin tot mai mici si sfârsesc prin a disparea din Univers, fara a lasa nicio urma din informatiile pe care le contineau. Acest fenomen ar contrazice însa fizica cuantica, potrivit careia informatia cuantica incorporata de materie nu se distruge niciodata. Problema rezultata se numeste „paradoxul pierderii de informatie” si rezolvarea sa reprezinta o provocare majora pentru multi cercetatori.

Noua teorie lansata de Hawking — daca s-ar dovedi ca este corecta — ar confirma valabilitatea mecanicii cuantice si ar explica paradoxul.

„Pornesc de la ideea ca informatia nu se depoziteaza în interiorul gaurii negre, asa cum era de asteptat, ci la limitele acesteia, la linia orizontului, de unde informatia poate scapa”, a explicat fizicianul britanic.

Altfel spus, trecând prin zona limita, toate particulele ar lasa un fel de copie, de duplicat, al lor, care poate evada din gaura neagra sub forma de radiatie. În aceasta situatie, informatia nu ar fi distrusa si nu ar disparea odata cu gaura neagra.

Gaurile negre nu sunt inchisorile vesnice pe care ni le imaginam, spune o noua teorie a fizicianului britanic Stephen Hawking

„Problema este ca, dupa un asemenea proces, informatia ar fi cu totul diferita fata de cea initiala. Ar fi ca si cum s-ar arde un dictionar: informatiile continute ar exista, dar sub forma de cenusa, deci, imposibil de recuperat”.

Dar Stephen Hawking nu exclude nici o alta varianta, potrivit careia informatia „pierduta” în gaura neagra ar fi, în realitate, stocata în alte Universuri, alternative celui în care traim noi. Pe cale de consecinta, gaurile negre ar fi „punti” catre Universuri paralele.

Un articol în care sa se prezinte detaliat noua teorie este asteptat cu maxim interes de comunitatea stiintifica mondiala. Ziarul ABC afirma ca Stephen Hawhing l-ar putea publica peste numai câteva luni.

Sursa: http://www.agerpres.ro/

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum