joi, aprilie 18, 2024
Fenomene stranii si paranormale

Visele si cele mai interesante descoperiri stiintifice

Visele ramân, fara îndoiala, un mister înca neelucidat de lumea stiintifica. Va prezentam trei celebre descoperiri stiintifice care îsi au originea în lumea fascinanta a viselor.

Niels Bohr – Modelul atomic

Fizicianul olandez Niels Bohr era preocupat de configuratia atomica, dar, desi avea mai multe idei, niciuna nu parea sa se potriveasca. Într-o seara, cercetatorul a mers la culcare si a visat nucleul atomic cu electronii care se învârteau în jurul lui precum se învârt planetele în jurul soarelui.

Niels Bohr
Niels Bohr

Stimulat de vis, Niels Bohr s-a grabit a doua zi la laborator si a observat ca viziunea sa despre structura atomica era valida. Visul sau, materializat în una dintre cele mai mari descoperiri din vremea sa, i-a adus olandezului Premiul Nobel pentru Fizica în 1922.

Otto Loewi – nasterea neurostiintei

Farmacologul german Dr. Otto Loewi, considerat „parintele neurostiintei”, avea o teorie potrivit careia transmiterea influxului nervos este un proces chimic, nu electric, dar nu stia cum sa o dovedeasca.

Loewi a visat un experiment prin care putea sa-si dovedeasca teoria odata pentru totdeauna. S-a trezit, a mâzgalit experimentul pe o foaie de hârtie si s-a dus înapoi la culcare. În dimineata urmatoare, a observat cu groaza ca scrisul era indescifrabil. Acea zi, povesteste el, a fost cea mai lunga zi din viata lui, încercând în zadar sa-si aminteasca visul.

Noaptea urmatoare, a avut însa acelasi vis si, la trezire, a mers direct la laboratorul lui pentru a dovedi teoria care i-a adus Premiul Nobel pentru Medicina în 1936.

Srinivasa Ramanujan – seria infinita a numarului Pi

Provenit dintr-o familie saraca din India, Srinivasa Ramanujan, a devenit unul dintre cei mai mari matematicieni din lume aducând contributii substantiale în domeniul teoriei analitice a numerelor, a functiilor eliptice si continue si seriilor infinite. El a demonstrat peste 3.000 de teoreme matematice în timpul vietii sale.

Srinivasa Ramanujan
Srinivasa Ramanujan

Srinivasa Ramanujan a explicat ca de multe ori reusitele sale sunt strâns legate de lumea viselor. De-a lungul vietii, Ramanujan sustine ca a visat în mod repetat o zeita care i-a aratat formule matematice pe care le testa si le verifica la trezire. Un astfel de exemplu este seria infinita a numarului Pi.

Descriind una din numeroasele sale vise legate de matemica, Ramanujan a povestit:

„În timp ce dormeam am avut o experienta neobisnuita. Am vazut un ecran rosu (…) si, deodata, o mâna a început sa scrie pe ecran. Am devenit foarte atent. Acea mâna a scris o serie de rezultate în integrale eliptice. Mi-au intrat în minte. De îndata ce m-am trezit m-am apucat sa scriu… „

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum