miercuri, noiembrie 29, 2023
Civilizatie si cultura

Un nou Stonehenge a fost descoperit recent…

Timp de secole, complexul megalitic de la Stonehenge i-a fascinat pe turisti si arheologi, determinand aparitia celor mai nastrusnice ipoteze legate de construirea lui. Totusi, monumentul nu este unic in regiune, asa cum s-a crezut multa vreme, fiindca foarte recent o alta minune a preistoriei a fost pusa in evidenta de cercetarile arheologice. La nici 2 kilometri distanta de faimosul sit arheologic din comitatul englez Wiltshire, expertii au relevat existenta unui extraordinar sir de pietre gigantice, datand de peste 4.500 de ani.

Un nou Stonehenge a fost descoperit recent...

Cele peste 90 de bucati de roca se afla insa la un metru sub pamant si prezenta lor nu a putut fi pusa in evidenta, deocamdata, decat cu sofisticatul echipament radar. Potrivit calculelor specialistilor, monolitii ingropati sunt inalti, fiecare, de aproximativ 5 m, dar nu sunt dispusi in cerc, ca la Stonehenge, ci formeaza o lunga linie dreapta.

O catedrala a preistoriei

 „Avem de-a face cu unul dintre cele mai vaste monumente de piatra din Europa si el a fost chiar aici, sub nasul nostru, de atata vreme, fara sa banuim insa prezenta lui”, a declarat profesorul Vince Gaffney, de la Universitatea Bradford, unul dintre arheologii care au facut descoperirea. Gaffney crede ca, spre deosebire de Stonehenge, care are cateva „replici” in lume, toate datand din preistorie, monumentul megalitic recent descoperit este unic pe mapamond, prin forma si dimensiunile sale neobisnuite.

 „Presupunem ca aici a fost un fel de arena rituala. Decorul este de-a dreptul teatral, menit sa impresioneze, sa confere ideea de autoritate asupra viilor si mortilor. Probabil ca intreaga comunitate a fost mobilizata pentru a lucra la acest monument, care, din acest punct de vedere este, am putea spune, o catedrala a preistoriei”, afirma cercetatorul.

Tehnologia, in sprijinul arheologieiUn nou Stonehenge a fost descoperit recent...1

 Megalitii au fost plasati de-a lungul laturii sud-estice a ceea ce ulterior a devenit cunoscut ca Zidurile Durrington – „superhenge” – o asezare circulara, strajuita de un val de pamant si de un sant care, cu un diametru de aproape 500 m, este a treia cea mai mare constructie de pamant din Marea Britanie. Gaffney crede ca initial monolitii inaltati pe verticala aveau, deasupra, si lespezi uriase de piatra, ca acelea de la Stonehenge, insa care s-au prabusit ulterior. Nu se stie si probabil nici nu vom sti vreodata daca aceasta „arena magica” era o atractie rivala cu Stonehenge sau ambele monumente faceau parte din acelasi complex de situri sacre. Pietrele, care nu au fost inca excavate, sunt, probabil, menhire similare celor de la Stonehenge.

 Dr Nick Snashall, arheologul care supervizeaza siturile Avebury si Stonehenge, declarate Mostenire Culturala a Umanitatii de catre UNESCO, este de parere ca descoperirea arata importanta folosirii tehnologiei de ultima ora in arheologie. „Scanarile radar constituie un element nou in domeniul nostru de activitate si ele ar putea aduce multe surprize, si in viitor. Se contureaza imaginea unei vaste asezari neolitice in campia Salisbury, probabil una dintre cele mai mari asezari ale acelor vremuri, din toata Europa. Deocamdata, au fost puse in evidenta circa 90 de monoliti, dar numarul lor ar putea fi mai mare. Deschidem astfel un nou capitol in fascinanta poveste a monumentelor megalitice de la Stonehenge”.

sursa: descopera.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: