Un nou virus gigant a fost descoperit in solurile inghetate ale Siberiei

Un nou virus gigant a fost descoperit în solurile înghetate din Siberia, fiind numit „Mollivirus Sibericum”, pentru ca este moale si îsi schimba forma cu usurinta, informeaza AFP.

Este un nou tip de virus gigant, vechi de 30.000 de ani, gasit în solul înghetat permanent (permafrost) din aceasta regiune a lumii si pe care cercetatorii au reusit sa-l trezeasca la viata.

Aceasta descoperire facuta de o echipa franco-rusa arata ca virusii giganti „nu sunt rari si sunt foarte diversificati”, a declarat pentru AFP Jean-Michel Claverie, unul dintre coordonatorii studiului publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din SUA.

Un nou virus gigant a fost descoperit in solurile inghetate ale Siberiei

Cu Mollivirus, numarul familiilor de virusi giganti identificate din 2003 pâna acum se ridica la patru, doua fiind descoperite în straturile de permafrost, a declarat Jean-Michel Claverie, profesor de medicina la Universitatea Aix-Marseille si director al laboratorului de informatii genomice si structurale din Marsilia.

Potrivit specialistului, aceasta noua descoperire ar trebui sa puna problema unui eventual risc ca unii dintre acesti virusi gigant sa se trezeasca într-o zi daca oamenii încep se miste straturile prea profunde ale solului din regiunile arctice, în cautare de substante minerale pretioase sau petrol.

Virusii gigant, care au un diametru de peste 0,5 microni (peste 0,5 miimi de milimetru) sunt usor vizibili cu ajutorul unui microscop optic simplu, spre deosebire de alti virusi, dar pot fi confundati cu usurinta cu bacteriile, precizeaza AFP.

Cercetatorii îi readuc la viata, în laborator, cu ajutorul amoebelor (organisme unicelulare) ca celule gazda, însa mai întâi verifica daca virusii sunt patogeni pentru soarecii de laborator si pentru oameni.

Anul trecut, echipa de cercetatori care o include si pe Chantal Abergel de la Centre national de la recherche scientifique (CNRS) din Franta, a reusit sa readuca la viata un alt tip de virus gigant descoperit în acelasi esantion de permafrost si numit Pithovirus.

Lumea stiintifica, care a crezut mult timp ca virusii sunt neaparat foarte mici si cu putine gene, a descoperit cu surprindere în 2003 un prim virus gigant, cu circa o mie de gene, care au fost numit Mimivirus (din familia Megavirus), scrie AFP.

O alta familie de virusi gigant, Pandoravirus, cu 2.500 de gene, a fost descrisa în 2013 în revista „Science”.

Mollivirus-siberic_3432986b
Mollivirus Sibericus

Virusul Mollivirus Sibericum descoperit în permafrostul prelevat de o echipa din Rusia în nord-estul extrem siberian detine peste 500 de gene si se prezinta sub forma unei cochilii alungite de 0,6 microni lungime.

Pentru a se înmulti, are nevoie de nucleul celulei gazda, lucru care nu este valabil în cazul Mimivirus sau Pithovirus, care se multumesc cu citoplasma celulei.

Analiza ADN-ului din proba de permafrost a confirmat prezenta genomului intact al Mollivirus, desi într-o concentratie extrem de scazuta.

„Câteva particule virale înca infectioase pot fi suficiente, în prezenta unei gazde sensibile, pentru revigorarea unor virusi potential patogeni în regiunile arctice din ce în ce mai râvnite pentru resursele lor miniere si petrolifere, a caror accesibilitate si exploatare industriala sunt facilitate de schimbarile climatice”, a aratat CNRS într-o declaratie.

Încalzirea globala duce la topirea unor cantitati tot mai mari de gheturi marine polare, permitând accesul spre Siberia de Est si de Nord pe rute maritime care nu existau înainte.

„Daca nu suntem atenti si industrializam aceste zone fara sa luam masuri de precautie, exista riscul ca într-o zi sa trezim la viata virusi cum ar fi variola, pe care îi consideram eradicati”, a atras atentia Jean-Michel Claverie, citat de AFP.

sursa: Agerpres

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: